Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Batina i pedagogija

Australski nogometni savez napravio je jako dobru stvar, a s obzirom na postojeću praksu takav bi potez trebalo povući i u Hrvatskoj, kako bi se potvrdila reputacija liberalno-demokratskog društva, komentirao je povjesničar Ivo Goldstein kazne koje je Australski nogometni savez izrekao zbog ustaških pozdrava

Edukacijom protiv vikend-ustašluka – Australija

Represijom, ali i edukacijom, tako se australske nogometne vlasti bore protiv ustašofilije. Sydney United, klub hrvatske dijaspore u Australiji, kažnjen je s 15.000 dolara nakon što su njegovi navijači u finalu kupa 1. listopada uzvikivali ustaške pokliče i pozdravljali nacističkim pozdravom. Navijači su skandirali “Za dom spremni”, neki od njih i s podignutim desnicama. Štoviše, činili su to za vrijeme ceremonije “Welcome to the Land” koja se održava kako bi se ukazalo na činjenicu da je zemlja na kojoj je izgrađen stadion izvorno pripadala Aboridžinima. Osmero ih je izbačeno sa stadiona, a dvojici je doživotno zabranjena prisutnost na tribinama.

Australski savez procijenio je da je ponašanje Unitedovih navijača bilo izrazito uvredljivo, a u slučaju ponavljanja sličnih incidenata klubu prijeti izbacivanje iz natjecanja pod ingerencijom saveza. Uglavnom, savez bi ubuduće klub mogao kažnjavati i oduzimanjem bodova ili zabranom igranja kupa na tri godine, ako se United ne bude pridržavao pet uvjeta koji se uglavnom tiču organizacije edukacijskog antirasističkog programa u i oko kluba. Savez od kluba traži predano sudjelovanje u edukativnim programima protiv rasizma, kontinuirani volonterski rad s Aboridžinima kao autohtonim narodom u Australiji i sa židovskim zajednicama, kao i provedbu kulturnih inicijativa unutar kluba i kodeksa ponašanja navijača. Australski nogometni savez novac uplaćen od kazne iskoristit će za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australskom društvu.

Koliko bi to bio izvediv recept za Hrvatsku i često proustaško skandiranje na nogometnim tribinama, ali ne samo tamo, pitali smo povjesničara i sveučilišnog profesora Ivu Goldsteina.

– Ono što je uradio Australski nogometni savez je jako dobra stvar, a s obzirom na postojeću praksu takav bi potez trebalo povući i u Hrvatskoj kako bi se potvrdila reputacija liberalno-demokratskog društva. Problem je što bi se to kosilo s revizionističkim strujama, koje su prisutne i u hrvatskom establišmentu, počevši od nogometnih struktura. Dakle, to bi trebala napraviti svaka liberalno-demokratska vlast, ali je problem što je politika u Hrvatskoj kunktatorska – ističe Goldstein.

Na skandiranje ustaškog pozdrava reagirali su i australski mediji, prepričavajući da je jedna strana tribine više puta uzvikivala “Za dom”, a druga “spremni”, nakon čega su sudionici incidenta međusobno aplaudirali. Na društvenim mrežama se također ističe da su mahali različitim “fašističkim” zastavama, među kojima su bile i ustaške. Utakmica je uživo prenošena i u Hrvatskoj na platformi MAX TV.

“Ono što je trebalo biti slavlje nogometne igre pokvareno je djelovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrijednosti naše nogometne zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povrijedili i uvrijedili sve ostale. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo više navijača koji sudjeluju u ovim gnusnim činovima. Radujemo se daljnjim brzim i teškim kaznama koje će provoditi australski nogometni savez nakon što se i oni identificiraju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za židovsku i domorodačku zajednicu, već i za sve Australce”, rekao je izvršni direktor Australskog nogometnog saveza James Johnson. “Postupci određenih skupina ljudi bili su bez poštovanja i duboko uvredljivi za autohtone australske i židovske zajednice. Kao rezultat toga, djelovali smo odlučno poručujući da ne želimo ovakvo ponašanje u australskom nogometu. Sankcije nametnute Sydney United 58 FC-u odražavaju našu ozbiljnost, tako da vjerujemo da smo poslali jasnu poruku da se ovakva vrsta ponašanja neće tolerirati”, zaključio je Johnson.

(Novosti/G. Borković; N. Jovanović)

Facebook
E-mail