Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Bakić: Nastavnicima koji simpatiziraju ustaški režim treba zatvoriti vrata škola

SABORSKI zastupnik Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručio je da se nastavnicima koji se usuđuju u školama iskazivati ili odobravati simpatiju prema obilježjima nacizma, fašizma i ustaškog režima vrata škola trebaju trenutno i bezuvjetno zatvoriti.

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju Bakić je istaknuo kako se sve češće zaboravlja na širu ulogu obrazovanja i odgoja učenika bilo strukovne ili opće škole, osiguravanje uvjeta za punu izgradnju osobe, angažiranih, upućenih, solidarnih, kreativnih i aktivnih građana.

“Sramotni događaj u Slavonskom Brodu prije svega je krivica sustava, Ministarstva na prvom mjestu. To se jednostavno ne smije dogoditi i sustav mora naći načina da se osobama, poput nastavnice u Slavonskom Brodu koja svoje učenike usmjerava protiv temeljnih civilizacijskih vrijednosti i u toj ih orijentaciji ohrabruje pod krinkom lažnog patriotizma, onemogući rad s učenicima”, rekao je Bakić. “Takvim osobama ne može biti mjesto u obrazovnom procesu”, kazao je Bakić i pozvao Ministarstvo da preuzme odgovornost i osigura obrazovni proces u skladu s ustavnim i civilizacijskim normama.

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu Nives Romanjek na Facebooku je objavila fotografiju na kojoj smiješeći se pozira s maturantima koji su podigli desnice u zrak, u znak nacističkog pozdrava. Učenici na sebi imaju beretke, maskirne hlače i crne majice na kojima je natpis “Za norijadu spremni”. I sama profesorica je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke.

Usklađivanje strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada

Kada je riječ o samim zakonskim izmjenama, saborski zastupnici pozdravili su usklađivanje strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada, ali i upozorili na potrebu osiguravanja kvalitete programa, veću popularizaciju strukovnih zanimanja i osiguravanje poticaja za poslodavce te stipendija za učenike.

Potrebe tržišta su u ozbiljnom nerazmjeru s obrazovnim sustavom, istovremeno su poslodavci nezadovoljni razinom primjenjivih znanja učenika koji izlaze iz sustava, a i velika je nezainteresiranost djece da te programe upisuju, kazala je Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozdravivši zakonske izmjene koje predviđaju čvršće povezivanje poslodavaca i škola.

Irena Šimunić (Klub Socijaldemokrati) smatra kako je potrebno kroz stimulacije i olakšice potaknuti poslodavce i obrtnike da primaju učenike na praksu, ali i intenzivnije popularizirati strukovna zanimanja.

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) kazao je da samo u građevinskom sektoru trenutno nedostaje 20 tisuća radnika, a u ugostiteljstvu njih 30 tisuća, i smatra da je Hrvatskoj potrebna ozbiljna strategija za cjelokupno gospodarstvo.

Sabina Glasovac (Klub SDP-a) rekla je da zakon pokušava odgovoriti na neke probleme u sustavu strukovnog obrazovanja  ali da nije sigurna da će ih i riješiti. “Nisam vidjela mehanizme koji će osigurati usklađivanje upisne politike s potrebama određene lokalne samouprave i potrebama gospodarstva”, kazala je.

Hina

Facebook
E-mail