Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Austrija zabranila grb HOS-a jer je “simbol hrvatskog fašizma”

NA DANAŠNJOJ sjednici austrijske vlade i službeno je donesena odluka o zabrani ustaškog znakovlja u Austriji, a sve zbog višedesetljetnog okupljanja na Bleiburgu, koje Austrija u ovakvom obliku želi zabraniti.

Znakovito je da je odlučeno da se zabranjuje i znakovlje HOS-a, koje opisuju kao nasljednika ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata.

Odluka austrijske vlade prati preporuke stručnog izvješća o okupljanju u Bleiburgu, koje su europski mediji proglasili “najvećim neofašističkim skupom u Europi”. 

Preporuke stručnog povjerenstva

Stručno povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

Austrijska je vlada sada službeno prihvatila preporuke koje se odnose na znakovlje te dodala novo znakovlje koje će po Zakonu o simbolima ubuduće biti zabranjeno u Austriji.

HOS kao predstavnik “hrvatskog fašizma”

Tu su neki ustaški simboli iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i grb HOS-a, koji je u Hrvatskoj službeno registriran u Ministarstvu uprave.

Zeleni, koji su s konzervativnom Narodnom strankom dio austrijske vladajuće koalicije, u svojem su priopćenju za medije naročito apostrofirali zabranu simbola HOS-a, koji opisuju kao “noviju fašističku organizaciju” u odnosu na one iz Drugog svjetskog rata.

“Desetljetna borba Zelenih protiv ovog navodnog memorijalnog događaja i s njim povezanog isticanja nacističkih simbola, ali i suvremenih fašističkih likova, u konačnici je bila uspješna”, pohvalili su se u Austriji vladajući Zeleni.

Ubuduće će isticanje HOS-ovog znakovlja u Austriji biti kažnjivo

Dva su ustaška simbola već bila zabranjena. No, zabrana u praksi nije bila dovoljna, pa se novim pravilnikom proširuje katalog zabranjenih simbola, među kojima je i znakovlje HOS-a.

“Bit će zabranjeni ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša već i oni skupina koje se pozitivno odnose na ustaški fašizam. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva. HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945. godine već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe brojnim izravnim i pozitivnim referencama na hrvatski fašizam”, poručuju austrijski Zeleni.

Zeleni: Svi se trebaju ugledati na hrvatskog predsjednika Milanovića

Simboli HOS-a su tako uvršteni u Pravilnik o simbolima, što znači da će njihovo pokazivanje u javnosti u Austriji ubuduće biti kažnjivo. 

Znakovito je da se Zeleni u svojem priopćenju za medije u povodu zabrane ustaških simbola pozivaju direktno i na predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Svi bi trebali – kao što je to učinio hrvatski predsjednik Zoran Milanović nekoliko puta od 2020. – napustiti službene događaje kada se prikazuju simboli HOS-a, a da ne govorimo o ustaškim simbolima”, poručila je glasnogovornica Zelenih Eva Blimlinger.

(IndexHR / Gordan Duhaček)

Facebook
E-mail