Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Antisemitizam je “pramajka” svih nacionalizama i šovinizama

Knjiga povjesničara i diplomate Ive Goldsteina “Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas” enciklopedija je beščašća, katalog gluposti i mržnje, kazao je na predstavljanju Vuk Perišić

Knjiga povjesničara i diplomata Ive Goldsteina “Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas” predstavljena je u utorak u zagrebačkom Novinarskom domu, pri čemu je istaknuto da je to djelo koje minuciozno prikazuje proces stvaranja i rađanja mržnje prema drugome koja je i dovela do Holokausta, prenosi Hina.

“Antisemitizam je povijesno gledano postao paradigma mržnje drugoga i drugačijega i paradigma – ‘pramajka’ svih nacionalizama i šovinizama. Ali je po posljedicama najstrašniji od svih jer je kulminirao najstrašnijem zločinu svih vremena – Holokaustu”, rekao je urednik knjige Vuk Perišić. Dodao je i kako se u knjizi opisuje proces stvaranja mržnje u Hrvatskoj, uz iznimno bogatu prezentaciju arhivske građe, novinskih članaka i političkih govora. Ova knjiga enciklopedija je beščašća, katalog gluposti i mržnje, kazao je Perišić

Ivo Goldstein je u uvodnom obraćanju odbio davati jednostavne ocjene o razlikama između srpskog i hrvatskog antisemitizma naglasivši da je to moralno i znanstveno neodgovorno bez objašnjavanja društvenog i povijesnog konteksta. Kao i u uvodu svoje knjige, rekao je kako bi bilo netočno, pa i zlonamjerno svoditi povijest između većinske zajednice i Židova u Hrvatskoj u društvenom životu zemlje na antisemitizam.

Upravo suprotno, bilo je u svim vremenima, u mnogim prilikama raznih ljudi i grupa u Hrvatskoj koji su u odnosu na Židove zagovarali suživot, uključivanje i empatiju, kazao je Goldstein. Stoga je i važno podrobno se upoznati s fenomenologijom antisemitizma i njegovom zločinačkom naravi kako bi s shvatio njegov pogubni utjecaj i štetu koju je nanosio i, kako je rekao, još nanosi hrvatskom društvu.

Seid Serdarević u ime nakladnika Frakture kazao je kako se Goldsteinova knjiga može predstaviti i kao velika opomena svim zagovornicima govora mržnje, a u ime sunakladnika – Židovske vjerske zajednice “Bet Israel” govorio je rabin Kotel Da-Don.

U ovoj obimnoj i minucioznoj analizi antisemitizma, autor je, kako sam navodi, “nastojao dati što više konkretnih primjera, izvadaka iz raznih antisemitskih tekstova”. “Tek u suočavanju s njihovom brojnošću, žestinom i beskrupuloznošću može se spoznati činjenica da antisemitizam u Hrvatskoj u posljednjih otprilike stoljeće i pol nije bio nikakva marginalna, već itekako važna pojava. Iako antisemitizam sve do 1941. nije, kao u nekim drugim europskim zemljama, bio u središtu političkog i društvenog života, već samim svojem postojanjem stvarao je određenu atmosferu. Kako najčešće nije bio zabranjivan, poput nekih protuaustrijskih, protumađarskih ili protukarađorđevićevskih stavova, nastao je prostor za stvaranje omraze protiv Židova, pa onda i šire, protiv političkih i društvenih neprijatelja, pa i protiv ‘drugog’ i ‘drugačijeg’. Ta omraza bila je i ideološki, politički i psihološki temelj u kojoj će Holokaust biti moguć odnosno lakše izvediv”, piše Goldstein u predgovoru. Više o knjizi, kao i ulomak iz nje, možete pročitati ovdje.

Novosti

Facebook
E-mail