Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Antifašisti šokirani skrnavljenjem spomen obilježja u Auschwitzu

U utorak, 5. listopada 2021. oskrnavljeno  je antisemitskim sloganima spomen-obilježje Auschwitz-Birkenau, simbol industrijskog masovnog istrebljenja Židova, Sinta, Roma i drugih. U tom povodu je Međunarodni savez antifašista (FIR) priopćio je da se takvim grafitima ne može izbrisati istinu o masovnim zločinima ili značenju zasluga Crvene armije koja je 27. siječnja 1945. oslobodila logor. Svijet će se uvijek sjećati  povijesnih događaja povezanih s Auschwitzom. A svi će se antifašisti zauzeti za činjenicu da će se, unatoč takvim skrnavljenjima, dostojanstvene komemoracije i nadalje oganizirati.. U trenutku takvih napada osjećamo se posebno povezanima sa spomen obilježjem u Auschwitzu i Međunarodnim odborom u Auschwitzu.

Učinkovita reakcija protiv takvih napada ostaje antifašističko djelo sjećanja. Tako FIR zajedno s belgijskom Zakladom Auschwitz i Institutom za ratnu baštinu pod sloganom “Tisuću vlakova” za sljedeću godinu ponovno planira međunarodni susret mladih na području spomen obilježja Auschwitz.

SABA RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »