Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Akt otpora Dubravke Ugrešić

U Hrvatskoj su od osamostaljenja crni i ušasti znakovi toliko sveprisutni da ova izložba Dubravke Ugrešić “Crvena škola” čini svojevrsni akt otpora i početak kulture otpora, rekao je Petar Milat iz Multimedijalnog instituta

(Foto: Nenad Jovanović) S otvorenja izložbe “Crvena škola”

UZagrebu je 21. oktobra u galeriji Forum otvorena izložba “Crvena škola” proslavljene književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić. Postav su dizajnirali Damir Gamulin Gamba i Antun Sevšek, a autori zvučnog rada su Alen i Nenad Sinkauz, dok je otvorenje uveličao nastup ZborXopa.

Obraćajući se prisutnima u ime organizatora, Petar Milat iz Multimedijalnog instituta naglasio je da su se kod Dubravke Ugrešić crtanje i skupljanje malih figura poklopili s njenim književnim radom.

– Iako Dubravka Ugrešić upozorava da sebe ne smatra likovnom umjetnicom, radi se ipak o interesantnoj likovnoj intervenciji. Na izložbi smo se povukli za crvenom bojom kako bi uprizorili njenu ideju i strast. Od Rijeke, gdje je prije dvije godine izložba postavljena, moment petokrake važan je aktivistički poriv za ono što autorica želi kazati. U Hrvatskoj su od osamostaljenja crni i ušasti znakovi toliko sveprisutni da ova izložba čini svojevrsni akt otpora i početak kulture otpora – rekao je Milat.

– Izložba izgleda ovako zato što je Dubravka to što je: sama kaže da nije likovna umjetnica, ali izlaže likovne radove i nama se činilo da je izložba dobar odgovor na Dubravkinu ideju. Ponudili smo ambijent i malom kazališnom platnenom kockom unutar izložbe zaokružili smo scenu u kojoj smo upisali zvuk i čuvali ga od ostalih zvukova grada – rekao nam je Damir Gamulin, jedan od autora postava.

– Drugi zadatak bio je posvećen onome što je Dubravkin osnovni proizvod – samu knjigu “Crvena škola” zaštitili smo i izložili u nečemu između scene i oltara. Posjetitelj može prepoznati sitne i bitne odluke dok je knjiga nastajala. Sami radovi čuvaju taj prostor oko nas; postavljeni su u jednoj liniji i ako glava posjetitelja negdje skrene uvijek se vraća u sekvencu njenih tema, crtežima na donjoj i figuricama na gornjoj etaži – kazao je i najavio da će izložba ići i u Beograd.

– Kompozicija će sigurno biti drugačija, ali kako je ova izložba već otvorila neke mogućnosti i ideje, vjerojatno ćemo ići i na obogaćivanje kroz dvije scene i stalnu zvučnu sliku izložbe – najavio je Gamulin.

A kako su nastale izložba i knjiga? Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina. Pred njom su najednom iskrsla dva svijeta — davni, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u pratećoj publikaciji.

Izložbu organizira Multimedijalni institut u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Srpskim narodnim vijećem uz podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave