Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

80. obljetnica osnutka I. čehoslovačke brigade NOVJ “Jan Žižka z Trocnova”

(Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar)

DARUVAR – Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara obilježili su protekloga vikenda 80. obljetnicu osnivanje I. čehoslovačke brigade NOVJ “Jan Žižka z Trocnova”.

Program je započeo otvorenjem izložbe “I. čehoslovačka brigada NOVJ “Jan Žižka z Tricniva”- Kulturnoumjetničko djelovanje” u Zavičajnom muzeju Daruvar. Svečanost se potom nastavila polaganjem vijenaca na spomeniku u parku Antuna Jankovića, te se prigodnim programom u Češkom domu. 

(Foto: Facebook.com/Grad Daruvar)

Najveća manjinska brigada

– U Daruvaru smo proslavili 80. obljetnicu stvaranja 1. čehoslovačke brigade Jana Žižke iz Trocnova koja je osnovana 26. listopada 1943. godine. Bila je to jedina brigada pripadnika nacionalnih manjina u antifašističkoj Europi tijekom svjetskog rata sastavljena uglavnom od Čeha i Slovaka. Kroz nju je prošlo oko 3000 boraca za slobodu i demokraciju od kojih je 300 poginulo, a mnogi su ranjeni.

Veleposlanik Češke Milan Hovorka i veleposlanica Slovačke Hana Kováčová preuzeli su pokroviteljstvo obilježavanja važnog trenutka u povijesti Čeha i Slovaka te su došli odati počast herojima oslobodilačke borbe. Zajedno su otvorili i izložbu posvećenu kulturno-umjetničkom djelovanju pripadnika brigade, stoji u priopćenju Veleposlanstva Češke u Zagrebu koji su, uz Veleposlanstvo Slovačke u Hrvatskoj, prisustvovali događanju. 

Zdravko Drašner, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara kazao nam je kako je to bila najveća manjinska brigada u Drugom svjetskom ratu na području Europe.

– Bilo je i drugih, no bile su manje po broju, ali i po jačini. Pripadnici češke i slovačke manjine koji su živjeli na ovim područjima su je osnovali. Uz sjećanje, otvorili smo i izložbu posvećenu kulturno-umjetničkom radu brigade. Htjeli smo prikazati kako se članovi nisu samo borili protiv neprijatelja, nego su educirali druge, njegovali su tradiciju i sve ono što je bilo u NDH zabranjeno manjinama, naglasio je Zdravko Drašner.

Dodao je kako je ove godine bilo prvo obilježavanje godišnjice brigade bez prisutnosti pripadnika.

Nema živih pripadnika

– Nemamo više živih pripadnika brigade, ali imamo potomke koji njeguju rad svojih očeva i djedova. Okupljeni su u udrugu čiji predstavnici su bili s nama na obilježavanju, pojasnio je Drašner.

Važno obilježavanje podržala je i Bjelovarsko-bilogorska županija. Događanju je osobno nazočila i Tanja Novotny Golubić, dožupanica za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

– Posebnost ove brigade je u tome što su je osnovali pripadanici nacionalnih manjina u tadašnjoj Europi. Među njima nisu bili samo Česi već i ostali manjinski narodi. Brigada je poticala i njegovala opismenjavanje i izdavačku djelatnost, a dobro vam je poznato koliko je nama kultura važna zbog očuvanja identiteta, podsjeća Novotny Golubić.

Dodala je kako su u to vijeme bile zabranjene kulurno-umjetničke udruge pa je sav takav rad brigada preuzela na sebe.

– Bilo je tu jazza, predstava, limene glazbe… No, brigada je imala i puno uspjeha u borbama protiv fašizma, zaključila je dožupanica.

mojportal.hr

Facebook
E-mail