Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

77. godišnjica Desanta Dunava i prvog pokušaja Proboja srijemskog fronta

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije je dana 08.12.2021.obilježila 77. godišnjicu Desanta Dunava i prvog pokušaja Proboja srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara. Savez antifašističkih boraca i antifašista RH je bio suorganizator ove manifestacije, a potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić bio je izaslanik predsjednika SABA RH, Franje Habulina. 

Manifestaciji su prisustvovale brojne delegacije. Vojno izaslanstvo Ruske Federacije, Generalni konzul R. Srbije, izaslanstvo SUBNOR-a A. P. Vojvodine, delegacije SUBNOR-a Distrikta Brčko, Bijeljine, Srebrenika, Apatina, Rastine, UABA-e Požege, Trpinje, Borova, ZVO, VSNM VSŽ i grada Vinkovci. Glavni dio manifestacije održan je ispred spomenika borcima Crvene armije i NOVJ-e. Na skupu se obratio izaslanik SABA RH Lazo Đokić. Govorio je o značaju bitke, ali se osvrnuo i o današnjim temama. Upozorio je na trajni pritisak profašističkih grupa na reviziji i prekrajanju istirije kao i da se vlast sramežljivo ili gotovo nikako ne obračunava sa tim pojavama. Ustaše i domobrane se proglašava hrvatskom vojskom i treba im graditi groblje na Mirogoju, a šta su partizani. U prosvjedima protiv vakcinacije postrojavaju se crnokošuljaši. Zbog svega toga potrebno je snažnije boriti se za vrijednosti antifašizma i antifašistička narodno oslobodilačke borbe.

Prisutnima se obratio i zamjenik vojnog atašea brigadir Sergej Sakirko, kao i izaslanik SUBNOR-a A. P. Vojvodine Stevo Drača. Program je nastavljen polaganjem vijenaca na Spomen kosturnici i na Dunavu polaganjem vijenca i ruža u plavu grobnicu. ZUABA VSŽ nastavlja sa svojim aktivnostima koji ima u programu za ovu godinu.

Lazo Đokić, potpredsjednik SABA RH

Facebook
E-mail