Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

2.000 MUŠKARACA U CRNOM – Prešućeni marš ‘1. dragovoljačke bojne‘: Stupali od Tomislavca do Trga i vikali ‘U boj, u boj‘

Stotine muškaraca prije subotnjeg prosvjeda se organiziralo na mrežama: ‘Na raspolaganju smo policiji i vojsci za privođenje slijepih neoglobalističkih sluga‘

Prosvjed protivnika covid-potvrda u subotu je u Zagrebu okupio, među ostalim, i prilično raznoliku skupinu hrvatskih antivaksera, u rasponu od pobornika “alternative” i ezoterije do klerikalaca, radikalne desnice i političara, no potpuno je ispod radara prošao jedan bizarni performans – postrojavanje oko 2000 muškaraca ispred spomenika banu Jelačiću koji su formirali nešto što se zove 1. dragovoljačka bojna.

Snimka postrojavanja na kojoj se većinom mladi muškarci, među njima dobar dio njih odjeven u crno, drži za ruke i dere su “U boj, u boj, za narod svoj” te “Ne damo im djecu”, osvanula je tek dan kasnije, na YouTubeu, na kanalu koji se zove Hrvatske obrambene snage (HOS). Okupljeni muškarci, vidi se na snimci, imaju i transparent “Za dom spremni”. Pod ovom snimkom razvio se sukob između organizatora subotnjeg događaja koji su se, čim je završen, počeli ograđivati jedni od drugih.

Subotnje postrojavanje muškaraca dogovoreno je unutar zatvorenih grupa na društvenim mrežama, a iz njihove korespondencije – koju je Jutarnji dobio na uvid – vidljivo je da tu postoji nekoliko struja.

Jedna je okupljena oko Zadranina Marka Franciškovića, a druga oko marginalne pravaške stranke. Tako jedan od aktivista, pod pseudonimom John Wick, obavještava da je za subotu organizirano postrojavanje i poziva članove da dođu iz kojeg god smjera mogu, uz upozorenje da si ne dopuste na ih “netko nepoznat vodi tamo gdje njima odgovara”.

“Bolje da ove strukture ne znaju odakle će tko i koliko doći. Što manje znaju, to će manje doći sabotirati. Bitno je doći na glavni trg”, napisao je.

Iz razgovora u drugoj grupi, čije smo snimke dobili na uvid, vidljivo je, pak, da je bilo nedoumica treba li na postrojavanje doći u crnim uniformama ili u maskirnim.

Tako jedan korisnik piše da je, kad je čuo da imaju dva polazišta, odlučio da ide s Markom (Franciškovićem, op.a.), i to u crnom, te da ne vidi problem jer i crno i maskirno daju “ozbiljnost tome svemu”. Kaže i da će s prijateljem otići na Tomislavac, pronaći organizatore postrojavanja i tražiti odgovore zašto ne mogu skupa.

“Ako mi odgovore nešto protiv Marka, uvidjet ću kakvi su egoisti”, kaže, dodajući da se nada da je i na “džamiji” postrojavanje muškaraca.

“… jer kada su muškarci postrojeni samo, to daje veliku dozu ozbiljnosti i odlučnosti, a tjera im i strah u kosti”.

Videosnimka postrojavanja prikazuje i razdragane promatrače koji samozvanu 1. dragovoljačku bojnu pozdravljaju i fotografiraju, a sudionika je znatno više nego na dosadašnjim sličnim postrojavanjima ekstremista kakve je primjerice na Jelačićevu trgu organizirao Dražen Keleminec. Potpis ispod videa kaže da se “dragovoljačka bojna” stavlja na raspolaganje “djelatnicima hrvatske policije i vojske za uvođenje reda u hrvatsku državu te privođenje slijepih neoglobalističkih sluga”.

Snimku povorke za postrojavanje i samog postrojavanja na svojem je Facebook profilu objavio i bivši pravaš Dobroslav Paraga, navodeći da se u sklopu velikog prosvjeda “samoorganizirala i postrojila 1. dragovoljačka bojna” te im čestita s “Bravo, momci”.

Da postoje pukotine među prosvjednicima protiv covid-potvrda, vidljivo je i iz snimke s Markova trga, objavljene tjedan dana ranije, gdje se nekoliko mladića, koji u svojim izjavama podržavaju Marka Franciškovića, žestoko verbalno sukobljava s drugim prosvjednicima.

– Ja sam branitelj, nemoj mi samo početi s floskulama o braniteljstvu. Nas je Marko Francišković poslao u revoluciju, ostali pa-pa – svađa se jedan od agresivnih prosvjednika sa snimke.

On se dere na druge prosvjednike, napadajući ih da su Mladež HDZ-a, mladež Crkve, HDZ-ovci i slično.

– Ovo je prosvjed desnog krila HDZ-a – kaže.

U nedjelju, dan nakon velikog prosvjeda, organizator Andrija Klarić objavio je u tekstu na portalu liberal.hr koji potpisuje Mario Nakić, da se povlači. Klarić je vlasnik teretane koji je u fokus javnosti došao lani, ušavši u sukob s vlastima, nakon što je svoju teretanu otvorio, unatoč odredbama o lockdownu takvih objekata. U tekstu na Liberal.hr Klarić je otkrio da su problemi na subotnjem prosvjedu počeli već nakon 30 minuta. Iz teksta je vidljivo da je Marko Francišković, inače bivši suradnik Ante Lauca, oca bivšeg znanstvenog savjetnika Vlade Gordana Lauca, koji je razriješen s te funkcije jer je građane pozvao na prosvjed i Vladu usporedio s Titom, preuzeo govornicu mimo Klarićeve volje. Dio teksta otkriva pravu dramu koja se odigravala iza pozornice.

“Sve je savršeno do negdje 30. minute kada skupina glasnih momaka viče da žele čuti nekog lika na pozornici. Znao sam koga traže iako ga nisam poznavao, a čuo sam za njega tri dana ranije (za što mi je rekao da je to moja greška jer on se protiv sistema ‘bori godinama’), kada su mi poslali njegov zadarski govor u kojem neki vide spasenje. Ignoriram njihove povike i program se nastavlja prema rasporedu.

Međutim, ti momci su došli do ulaznih vrata autobusa, a ljudi koji su se trebali brinuti da nitko ne ulazi, izgubili su se u gomili. Samo jedan divan, snažni momak koji mi u jednom trenutku kaže da više ne može držati stvari pod kontrolom jer ih je više. Nisam imao izbora, nanjušio sam incident pa sam se spustio do njih. Suočavam se s likom mesijanskog tipa koji iz samo njemu poznatih razloga smatra da bih mu trebao dati riječ. Prvi put se vidimo uživo. Rekoh mu ‘Ne’, ali čovjek ne poznaje tu riječ. Ponavljam mu je uz napomenu da ne znam što nije jasno. Kreće s optužbama da sam malouman i u službi sistema i Plenkovića, s čime sam se složio i potvrdio te sam ga zamolio da napusti autobus.

Kako ne govorimo istim jezikom, njihovo inzistiranje se nastavlja, ali sada se uključuju i drugi gdje glasnu ulogu preuzima meni otprije poznati lik i shvatim da su vrata ludnice ostala širom otvorena. Onda se uključe i oni koji su bili zaduženi da paze na ulaznim vratima pa shvatim da su im oni omogućili da uđu.

U isto vrijeme s kata autobusa nastavljaju se održavati govori, sada već spontano. Kako je čovjek zasjeo u donjem dijelu autobusa i ne miče se, ponudih mu dvije opcije. Neka pozove svoje galamdžije da me ubiju ili neka napusti autobus. S nevjericom u očima mi kaže ‘Neće tebe nitko ubiti’, na što mu odgovaram: ‘Onda izađi’. Tu se uključuju domaći suradnici koji također smatraju da bih ga trebao pustiti ne uvažavajući da to nije dogovoreno, da ne znamo što će govoriti, da ga ne poznajem, a najvažnije od svega da njegovo pozivanje na oblačenje uniformi nije primjereno za ovo fenomenalno okupljanje.

Bio sam pred odlukom da ga izbacim (skupa s još trojicom) i riskiram da sve ode u onu stvar ili izaberem manje zlo i pustim ga da provodi, kako on kaže, svoju božansku misiju, ali bez mene. Rekoh onda, odoh ja pozdraviti ljude svojim završnim obraćanjem, a vi nastavite bez mene”, rekao je Klarić, a prenosi liberal.hr.

U tom, podužem tekstu koji je, zapravo, preneseno Klarićevo pismo, otkriva da su u organizaciji danima prije prosvjeda sudjelovale i “osoba 1” i “osoba 2” (ne navodi im imena) koje su, a to je posebna bizarnost cijele priče, u međuvremenu zaraženi covidom. Uskoro se, pak, na svojem Facebook profilu, kao jedan od ta dva lika, razotkrio zagrebački odvjetnik Mate Knezović, napisavši, uz Klarićev tekst: “Potvrđujem sve što je Andrija rekao. Ja sam jedan od ona dva lika”. Knezović je, inače, osnivač Obiteljske stranke, koja je nestala s političke scene, a riječ je o stranci bliskoj struji Željke Markić. Na svojem je Facebook profilu, uoči subotnjeg prosvjeda, Knezović dijelio i objave Vice Batarela o pozivima na događaj. Čitava je organizacija subotnjeg događaja, s mjestima i vremenima polazaka autobusa iz drugih gradova te kontaktima lokalnih aktivista, objavljivana prilično javno, na stranici staronormalno.com.

Marko Francišković, pak, tjedan prije prosvjeda na YouTube kanalu Banovina Horosan objavio je poduži video pod naslovom “Prijedlog operativnog djelovanja u ratu u današnja vremena”, u kojem potanko objašnjava svoju doktrinu borbe. Odvjetnik Knezović, pak, posljednjih se dana ograđuje od prosvjednika predvođenih Franciškovićem. Na svojem Facebook profilu zagrebački je odvjetnik objavio podulji video pohoda Franciškovića i njegovih pristaša na zgradu HRT-a, uz upozorenje:

“Ljudi. Čuvajte se opasnog mesijanizma. Uostalom, je li Marko uopće Marko ili je Abdullah? Nemam ništa protiv nikoga, no olako slijediti samozvanog mesiju je put u propast. Ja odbacujem uvođenje šerijata u Hrvatsku. Marko ga ima nakanu uvesti. Oprez, oprez, oprez!”, napisao je Knezović uz videosnimku.

(Jutarnji.hr / Luka Benčić)

Facebook
E-mail