Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zagreb mora biti ponosan na Deseti korpus NOVJ

To je bio jedini korpus NOVJ koji je nosio ime po nekom gradu. Zagreb je to zaslužio jer je imao organizirani antifašistički pokret, svaki peti Zagrepčanin je otišao u partizane, a u NOB-u ih je poginulo 23.000, rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin na obilježavanju 80. godišnjice osnivanja

(Foto: Nenad Jovanović) Franjo Habulin u Rasinji

Udruštvenom domu u Rasinji 20. januara obilježena je 80. godišnjica osnivanja Desetog zagrebačkog korpusa. Skup su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Koprivničko-križevačke županije i Općina Rasinja.

– Zagreb može biti ponosan na Deseti zagrebački korpus NOVJ, jer njegove jedinice nisu samo vodile borbe za oslobođenje nego su bile graditelji kulturnog i društvenog života na oslobođenim područjima – rekao je voditelj programa Dubravko Sidor na početku skupa, nabrajajući poznate osobe koje su bile u korpusu poput Jože Horvata, Josipa Bobija Marottija, Ede Murtića…

– Naša općina je siromašnija od nekih drugih, ali je bogata po obilježjima NOB-a kojih je 17 – rekao je Dušan Dulikravić, predsjednik UABA-e Rasinja, ističući važnost antifašizma. Današnji fašizam je kad bogati postaju još bogatiji, a siromašni siromašniji; protiv toga se antifašisti moraju boriti, kazao je.

– Obljetnica osnivanja konačno se obilježava na mjestu gdje je korpus formiran. Nažalost, mnogi ne znaju da je to bilo u Rasinji. Zato treba podsjetiti što je sve NOB dobrog i pozitivnog donijela, pogotovo što mnogi marginalni likovi stvaraju drugu povijest po mjeri opasne manjine – rekao je načelnik općine Danimir Kolman.

– Antifašizam i NOB nisu stvar jedne nacije niti jedne političke opcije – to je bio svehrvatski i svejugoslavenski pokret. Zato se svaka stranka koja drži do antifašizma treba uključiti u proslave i očuvanje sjećanja na NOB – istaknuo je.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin podsjetio je na okolnosti osnivanja korpusa 19. januara 1944., ističući da je on bio jedini koji je nosio ime po nekom gradu.

– Zagreb i njegovi građani su to zaslužili, jer je u gradu djelovao organizirani antifašistički pokret, svaki peti Zagrepčanin je otišao u partizane, a u NOB-u je poginulo 23.000 građana Zagreba. Neki danas pokušavaju stvoriti drugu Hrvatsku zagledanu u prošlost i njen najmračniji dio, pa revizionizmom i lažima traže put u budućnost. S TV ekrana, medija i udžbenika dolazi niz laži, a već smo na žalost skoro pa navikli da mladi koriste ustaški pozdrav Za dom spremni. Uz brojne incidente u Vukovaru, sad su počeli i incidenti u Zadru. Dakle, ustašizacija se nastavlja, a nje ne bi bilo bez prešutne podrške društva, da o crkvi ne govorimo. Moramo čuvati i poštovati sve one koji su se borili i dali živote za slobodu, zbog čega bi u Zagrebu trebalo ponovo vratiti ulicu X zagrebačkog korpusa – istaknuo je Habulin.

– Kad su 1944. domobrani masovno bježali u partizane, Pavelić je od ostatka njihovih snaga i ustaša stvorio Hrvatske oružane snage (HOS). Kad je počeo zadnji rat, pojedinci su osnovali HOS, ali se Franjo Tuđman plašio sukoba s njima pa je tražio raspuštanje, nakon čega je dio HOS-ovaca otišao u Zbor narodne garde, a dio kućama. I tu je priča o HOS-u završena. Hrvatsku nije branio HOS nego branitelji. Ipak, u Vukovaru se kolona sjećanja odvijala pod zastavom HOS-a – rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i dodao da se povijest ne može promijeniti.

Koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić naglasio je važnost prenošenja antifašističkih vrijednosti na mlade generacije i iskorjenjivanje mržnje.

Za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se sopranistica Barbara Othman uz pranju Marjana Krajine, te mješoviti pjevački zbor Lira, otpjevavši niz partizanskih pjesama. Prije skupa položeni su i vijenci na spomen obilježje na mjestu formiranja korpusa.

Podsjetimo, Deseti zagrebački korpus osnovan je 19. januara 1944. kod dvorca Inkey u Rasinji na inicijativu Josipa Broza Tita. Činile su ga 32. i 33. divizija, Zapadna i Istočna grupa partizanskih odreda te diverzantski bataljon. Prilikom osnivanja brojao je oko 6.500 boraca, na kraju rata oko 13.000. U borbama je poginulo i ranjeno 7.780 boraca. Komandant korpusa bio je Vladimir Matetić, a kasnije Mate Jerković, komesar Ivan Šibl, pomoćnik komesara Šime Balen, a načelnik štaba je bio Josip Rukavina. Među ostalima, u komandi korpusa bili su u Većeslav Holjevac i Franjo Tuđman.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail