Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zagreb je otvoren za sve, naše oružje je različitost

Zahvalan sam svim građanima koji otvorenih ruku i širokih srca dočekuju manjine, posebice imajući na umu da su ovaj grad stvorili i pripadnici drukčijih nacionalnosti, rekao je Tomislav Tomašević na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Zagreba na Zrinjevcu

Nacionalne manjine u Zagrebu nakon nekoliko godina pauze ponovo su u nedjelju obilježili “svoj” dan u zagrebačkom parku Zrinjevac. Poslije nekoliko dana kiše učesnike i goste razveselilo je lijepo sunčano vrijeme, što je doprinijelo da paviljon i štandovi 17 od 19 manjina, koliko ih se uključilo u program, budu pod opsadom svih koje su zanimali tradicionalni običaji, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, kao i autohtona jela i pića.

– Nakon dvije godina stanke zbog epidemije, potresa i drugih nevolja koje su snašle Zagreb, ponovo se obilježava Dan nacionalnih manjina. Drago mi je da imamo taj dan, a drago mi je i da u Zagrebu nastavljamo dobru praksu započetu prije dosta godina vezanu za suradnju s nacionalnim manjinama i njihovom integracijom u Zagreb. Dobre prakse želimo ne samo nastaviti, nego i unaprijediti – naglasio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pozdravio je ukrajinsku zajednicu uvećanu zbog rata i agresije na Ukrajinu.

– Žao mi je zbog okolnosti koje su mnoge od njih dovele u Zagreb, ali mi je drago da su ih Zagrepčani od srca dočekali i primili. Na tim i drugim primjerima vidi se politika ove gradske vlasti da se sve manjine osjećaju kao kod kuće, kao potpuno ravnopravni građani Zagreba. Zahvalan sam svima koji otvorenih ruku i široka srca dočekuju manjine, posebice imajući na umu da su ovaj grad stvorili i brojni pripadnici različitih manjina. Zagreb je otvoren za sve i naše oružje je različitost – zaključio je Tomašević.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Zagrebu Juraj Bahnik naglasio je da i manjine radom, zalaganjem i znanjem doprinose gradu, a kulturnim djelovanjem čine baštinu Zagreba raznovrsnijom i bogatijom.

– To su radili naši preci, to radimo i mi jer ono što imamo želimo dijeliti s našim sugrađanima i prenijeti novim generacijama. Različitosti među nama nisu zapreka istinskoj pripadnosti ovom gradu i ovoj zemlji, kao i želji da zajedno radimo i stvaramo za bolje danas i bolje sutra – rekao je.

– Tu možete vidjeti, čuti, opipati, osjetiti i okusiti sve što čini dio naših tradicija i što svima nama čini zajedničku radost i zadovoljstvo. Sigurni smo da će manjine i dalje imati podršku Grada – naglasio je Bahnik.

Tibor Varga iz Savjeta za nacionalne manjine (SNM) podsjetio je da se ove godine obilježava 20 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. SNM, kao krovno tijelo, sudjeluje u stvaranju kulturne autonomije manjina u Hrvatskoj i oblastima informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, za što je za ovu godinu izdvojeno više od 50 milijuna kuna. Nacionalne manjine, uz veliku ljubav i volju za očuvanjem svog identiteta, uvijek su spremne da svoju posebnost afirmiraju i prezentiraju kao sastavni dio multikulturnog bogatstva Zagreba i Hrvatske. Time obogaćujemo ne samo hrvatsko društvo, nego i Evropu činimo bogatijom – rekao je Varga.

Slijedila je revija narodnih nošnji, a gradonačelnik je sa suradnicima obišao štandove i razgovarao s ljudima, upoznajući se i s gastronomijom pojedinih manjina, pa tako i srpske.

Nastupile su muzičke grupe, u čemu je srpsku zajednicu predstavljao ZborXop koji djeluje pri SKD Prosvjeta, dobivši za svoj nastup gromki aplauz.

Kao i obično, srpski štand imao je bogatu ponudu koju su aktivistice i aktivisti pripremali prethodni dan.

– Rakija je iz Bilogore, pripremljeni su uštipci, naše domaćice ispekle su stare domaće kolače i to bar za 700 ljudi, a za mesne nareske i sireve pobrinuo se Kordun – rekla nam je Nada Komljenović, vijećnica u VSNM Grada Zagreba, ističući da je Vijeće dalo

punu podršku i pomoć ovoj manifestaciji kojoj je, uz predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, prisustvovao i predsjednik zagrebačkog Vijeća Boris Milošević koji je i pomogao u pripremama.

– Zadovoljna sam kad pečem kolače i kad su oko mene ljudi siti i sretni. A sretna sam i ja kad se svi skupimo kao sada na Danu nacionalnih manjina, rekla nam je Dara.

Učestvujem u akcijama i događajima, priskočim i pomognem što treba, kaže Mirjana Đurđević koja je bila i članica folklorne skupine u zagrebačkom pododboru.

– Želimo da folklorna sekcija ponovo proradi. Dobra je praksa što se družimo i opuštamo na plesu subotom uvečer – istaknula je.

Mađari su i ovaj put zadivili ponudom, pržeći langoš lepinje s vrhnjem, sirom i češnjakom.

– Ispekli smo ih barem 300, a otišao nam je i kruh namazan mašću i posut paprikom – rekao nam je Peter Sekereš, dugogodišnji aktivist.

Puno gostiju svratilo je i na poljski štand gdje su uz specijalitete dijelili i literaturu vezanu uz historiju i sadašnjost Poljaka. Velikim su se interesom pohvalili i na ukrajinskom štandu gdje su uz bogatu ponudu imali i boršč, a preko recepata upoznali Zagrepčane s bogatom ukrajinskom kulinarskom ponudom.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave