Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Krku obilježen Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

(Foto: MK) Darko Fanuko

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježen je u petak, 26. siječnja, u Velikoj vijećnici Grada Krka. Organizatori obilježavanja bili su Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“ Krk i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk. Podsjetimo, 27. siječnja 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije ušle su u „tvornicu smrti“ Auschwitz-Birkenau i oslobodile oko 7 000 preživjelih logoraša. Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Auditoriju u gotovo punoj gradskoj vijećnici u uvodnom dijelu manifestacije obratio se Darko Fanuko, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, koji je naglasio da se obilježavanje ovoga važnog dana već tradicionalno organizira u suradnji s krčkim osnovnim i srednjom školom kako bi se poruke mira, tolerancije i suživota probile do sve većeg broja mladih, naročito u današnje vrijeme u kojem svjedočimo radikalizaciji, ne samo na hrvatskom već i na širem europskom prostoru te jačanju antisemitizma.

(Foto: MK)

Nakon uvodne riječi, slijedila je glazbena točka u kojoj su učenice krčke srednje škole Doris Jurina, Mara Feretić i Veronika Pavlović uz gitarsku pratnju učenika Šimuna Karabaića izvele pjesmu Donna Donna, čije se podrijetlo može pratiti do narodne pjesme na jidišu koja je bila popularna među Židovima u Istočnoj Europi početkom prošlog stoljeća.

Program ovogodišnjeg obilježavanja bio je podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu je Tea Gomboš Zazinović, učiteljica povijesti u krčkoj srednjoj školi temom Poučavanje o holokaustu naglasila kako je poučavanje o ovoj temi polazna točka za razumijevanje najvećeg genocida u povijesti čovječanstva, koji se nije dogodio slučajno već je bio posljedica višestoljetnog otpora i mržnje prema europskim Židovima, a kulminirao je za vrijeme nacističke vlasti u Njemačkoj i većem dijelu Europe u razdoblju Drugoga svjetskog rata. Za nas je obilježavanje ovoga dana naročito važno jer je Republika Hrvatska 1. ožujka 2023. godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Potom su učenici krčke srednje škole u parovima prezentirali svoja istraživanja. Niko Božić i Stjepan Žužić temom Život Židova prije rata prikazali su položaj Židova u Njemačkoj prije dolaska nacista na vlast, a osvrnuli su se i na društvenu te gospodarsku važnost Židova u ostalim europskim državama. Navedena socioekonomska raznolikost židovskih zajednica prikazana je na temelju onodobnih kućnih filmskih uradaka. O načinima dehumanizacije Židova prije i za vrijeme rata govorile su učenice Katarina Lesica i Lea Mrakovčić u temi Ratna zbivanja: otpor i stradanja te naglasile kako je upravo dehumanizacija Židova bila temelj eskalacije nasilja koje se događalo u turbulentnim ratnim vremenima. Kroz temu Preživljavanje i život nakon rata učenice Ivana Galante i Matea Softić su na temelju svjedočanstava dviju preživjelih žena naglasile kako je zajedništvo koju su Židovi u određenim razdobljima iskazivali umnogome pomoglo da se razvije njihov otpor prema smrti koju im je namijenio nacistički režim.

U drugom dijelu programa učitelj povijesti u krčkoj osnovnoj školi Tvrtko Božić temom Krčani kao žrtve fašističkog i nacističkog progona predstavio je sudbine Krčana kao zatvorenika i logoraša u talijanskim logorima kao i onima na području Trećeg Reicha i okupiranim dijelovima Poljske. Krčani su kao politički zatvorenici internirani i deportirani tijekom cijelog ratnog razdoblja, od polovice travnja 1941. godine pa sve do konačnog oslobođenja otoka od njemačke okupacijske vojske 17. travnja 1945. godine. Dosadašnji rezultati istraživanja govore o 463 zatvorenika i logoraša od kojih gotovo trećina nije preživjela zatvorske i logorske strahote. Kako je naglašeno, istraživanja se nastavljaju sve dok se njihovi rezultati ne približe cjelovitoj slici o sudbinama Krčana kao žrtava fašističkog i nacističkog progona.

Prezentacija – Holokaust (26. siječnja 2024. g.)

Potom je Petra Čuljat, učenica VIII. razreda iz Područne škole Baška temom Moj pradjed Ivan Juranić-Ivić, prikazala rezultate vlastitog istraživanja koje je provela u svojoj užoj i široj obitelji. Ivan Juranić-Ivić ranjen je i zarobljen kao pripadnik Narodnooslobodilačke vojske potkraj 1943. godine u Gorskom kotaru te je odveden na prisilni rad u njemački grad Augsburg. Nakon rada na poljoprivrednim imanjima u okolici, prebačen je na rad u tvornicu aviona Messerschmitt, gdje je dočekao oslobođenje i kraj rata. Vratio se u svoj rodni Jurandvor u kojem je proveo ostatak života.

O mom djedu Ivanu Juraniću – Petra Čuljat VIII. razred PŠ Baška

Učenica VIII. razreda iz Područne škole Vrh, Ivona Prendivoj prezentirala je temu Moj šukundjed Petar Nenadić-Lusarac, u kojoj je emotivno prikazala životni put svoga šukundjeda Petra Nenadića iz Poljica. Nažalost, nije izbjegao sudbinu logoraša. U rujnu 1944. godine njemačka vojska ga je uhvatila i transportirala u koncentracijski logor Dachau zbog sina i kćeri koji su bili u partizanskoj vojsci. Iscrpljen teškim fizičkim radom i gotovo nikakvom prehranom, Petar Nenadić umro je u logoru početkom siječnja 1945. godine. Obje učenice sudbinu svojih predaka prikazale su koristeći i arhivsku građu do koje se moglo doći.

Moj šukundjed Petar Nenadić – Ivona Prendivoj, 8. razred PŠ Vrh

Treći i ujedno završni dio obilježavanja pripao je srednjoškolcima. Učenice Gea Grego i Iva Lipovac obradile su temu Židovi i teorije zavjere u kojoj su upozorile kako su zavjereničko mišljenje i antisemitizam kao čest „sastojak“ teorija zavjere prisutni i danas te kako je neophodno ustrajno raditi na edukaciji i poučavati o holokaustu kako se ovakvi oblici nečovječnosti ne bi ponovili. Potom je učiteljica Tea Gomboš Zazinović pozvala sve nazočne da se uključe u projekt iRemember Wall centra Yad Vashem u Jeruzalemu, kako bi i sami postali aktivni sudionici poučavanja o holokaustu.

Na samom kraju Darko Fanuko podijelio je knjigu Svetlane Volarić U paklu su zvijezde ravnodušne sjale svim učenicima i njihovim mentorima koji su dali svoj doprinos ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na holokaust uz poruku da se takvo zlo i dehumanizacija nikada više ne ponove.

(Foto: MK)

Poveznica na YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=9aELkxJ_Xr8

Tvrtko Božić/Darko Fanuko

Facebook
E-mail