Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Tematsko putovanje Osijek – Batina- Karanac – Vukovar -Ilok 21. do 23.10.2022.

(Foto: Darko Fanuko)

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranska županije na tematsko putovanje odazvale su se Udruge antifašističkih boraca i antifašista sa područka otoka Krka, Matulja, Fužina i Ravne gore.   

Uz povremena zaustavljanja stigli smo u  Osijek, od pratitelja putovanja doznali smo najznačajnije podatke o gradu i njegovoj bogatoj povijesti, uslijedio je posjet Tvrđi i razgledavanje grada.

Nakon kraćeg zadržavanja krenuli smo  prema memorijalnom centru „Batinska bitka“ koji je otvoren 1976. g. u znak sjećanja na sudionike Batinske bitke iz studenog 1944. godine.

Ispred monumentalnog spomenika dočekao nas je Lazo Đokić, predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije. Upoznao nas je sa značajem Batinske bitke i njenim tijekom u periodu od 11 – 29.11.1944. godine. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće odali smo dužno poštovanje borcima NOVJ-e i Crvene armije jedne od najvećih bitaka drugog svjetskog rata vođenih na ovim prostorima.

U sastavu  memorijalnog kompleksa nalazi se spomenik Crvenoj armiji. „Pobjeda“, rad akademskog kipara Antuna Augustinčića, podignut na mjestu najžešćih borbi (tzv. „krvava kota 169“), Spomen-dom s dvije izložbene prostorije i stalnom muzejskom izložbom o Batinskoj bici te Spomen-park i zajednička grobnica s posmrtnim ostacima 1.297 boraca Crvene armije. Hvala našem prijatelju Lazi koji nas je dočakao i evocirao sjećanja na naše slavne pretke.

(Foto: Darko Fanuko)

Nastavljamo  putovanje do baranjskog mjesta Karanac gdje smo posjetili seoski muzej starih zanata “Ulica zaboravljenog vremena”. Pričljivi domaćin ponudio nas je sa pićima iz vlastite proizvodnje, samoposlužujemo se sa mendulama i orasima. Uz njegova tumačenja obišli smo imanje i upoznali nekadašnji život i zanate toga kraja.

Krećemo prema Vinkovcima, u hotelu Slavonija dočekao nas je obilan slavonski stol dobrodošlice. Nakon kraćeg odmora i razgledanja okolice hotela uz večeru uživali smo uz zvuke tamburica tamburaškog sastava Baje.

Nakok bogatog slavonskog buffet doručka krenuli smo prema Vukovaru – gradu heroju.
Prva postaja bila nam je Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje smo položili cvijeće i zapalili svijeću za poginule branitelje kao i civilne žrtve poginule u domovinskom ratu. Nastalo je 1998. godine otkrićem najveće masovne grobnice u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Nakon što je prestala organizirana obrana Vukovara i nakon što je agresor ovladao gradom, kuće, dvorišta i ulice bile su prekrivene tijelima poginulih. Tijela su otpremljena izvan grada i zakopana u jami kraj gradskoga groblja. Završetkom mirne reintegracije 1998. godine odande je ekshumirano 938 tijela, a na mjestu masovne grobnice danas se nalazi 938 bijelih mramornih križeva, po jedan u spomen na svaku žrtvu.

Nakon kraćeg obilaska odlazimo prema  Spomen domu Ovčara – mjestu stradanja mnogih civila i ranjenika u Domovinskom ratu. Hangar u kojem su se odvijali zločini, u znak sjećanja na žrtve, pretvoren je u suvremeni memorijalni centar. Kod spomenika na stratištu položili smo cvijeće i zapalili svijeću.

Nastavljamo posjet memorijalnom Vukovaru posjetom Spomen parku Dudik gdje smo položili cvijeće i zapalili svijeću palim borcima Pete vojvođanske udarne brigade i borcima Crvene armije.

Predsjednik ZUABA VSŽ Lazo Đokić nas je upoznao sa sponeničkom baštinom u Vukovaru i najvećim stratištem, Dudikom. Dudik je bio grobnica za nevine rodoljube iz 62 mjesta Slavonije i Srijema.

Spomen park se nalazi, na ledini zasađena dudovima još od ranijih vremena (po kojima park nosi ime), na oko pet kilometara od centra Vukovara u naselju Mitnica.

Spomenički kompleks je rad beogradskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, a čine ga kameni cvjetovi i buktinje: pet stiliziranih vitkih stožaca okruženih s više desetina kamenih cvjetova.

Nakon Dudika odlazimo prema  vukovarskom Vodotornju i liftom odlazimo na vrh vodotornja na  vidikovac s veličanstvenim pogledom na Dunav, srijemsko vinogorje i Grad Vukovar.

Spuštamo se za jedan kat gdje su smješteni interaktivni paneli, svaki ekran ima različit sadržaj, dodirom na ekran pokrene se priča. To su ekrani koji su većinom povijesnog sadržaja. Radi se o pričama vezanih za sam Domovinski rat na području Republike Hrvatske, kao i o samom Vukovaru. Jedan od emotivnijih ekrana koji se nalazi na vodotornju prikazuje arhivske fotografije naših branitelja u 3D formatu.

Spuštamo se sa tornja, neki liftom, a neki stepenicama (211  stepenica) do izlaza i odlazimo u Borovo gdje nas domaćin upoznaje sa poviješću i sadašnjom proizvodnjom tvornice obuće Borovo, uz šetnju naseljem dolazimo do spomenika borcima desanta Dunava (borcima 5. Vojvođanske brigade i Crvene armije).

Autobusom odlazimo na ručak u restoran Marina smješten uz rijeku Dunav odakle odlazimo u centar grada. Šetnjom uz Dunav dolazimo do dvorca Eltz. Dvorac Eltz je barokni dvorac smješten na obali Dunava u gradu Vukovaru. Dvorac je jedno od najznačajnijih djela barokno-klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske. Gradnju dvorca počeo je 1749. vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz, a od 1968. u dvorcu je smješten Gradski muzej Vukovar.

Odlazimo u razgled centra grada nakon čega nastavljamo vožnju prema Vinkovcima uz usputno zadržavanje na Trpinjskoj cesti kraj Spomen doma hrvatskih branitelja. Ispred spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji, te bista Blage Zadre koji je neupitni junak Domovinskoga rata, a borio se i vodio branitelje upravo na ovom području Vukovara.

Treći dan nakon doručka napuštamo hotel i odlazimo do najistočnijeg grada u Hrvatskoj, Iloka – „grada starina i vina“, smještenom na izlazu Dunava iz Hrvatske. Odlazimo prema dvorcu Odescalchi, središnjem zdanju srednjevjekovne jezgre Iloka, u kojem je smješten Muzej grada Iloka.

Uz stručno vodstvo kustosice upoznajemo dramatičnu priču o isprekidanom kulturno-povijesnom, umjetničkom i duhovnom razvoju Iloka, Bapske, Šarengrada i Mohova, počevši od prapovijesnog horizonta, rimske antike, seobe naroda, ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, osmanskog postosmanskog doba, jačanja i procvata građanstva u 19. st., ratova u 20. st., pa sve do Domovinskog rata i povratka stanovništva.

Šetnjom uz glavnu ulicu omeđeni zidinama susrećemo djevojke u narodnoj nošnji i saznajemo da je blagdan iločkog zaštitnika sv. Ivana Kapistrana. Zbog misnog slavlja mogli samo na kratko pogledati unutrašnjost crkve. Odlazimo do obnovljenog parka u staroj jezgri grada na Trg sv. Ivana Kapistrana gdje se nalazi spomenik poginulim vojnicima Crvene armije  sa spomen-obilježjem za 1067 vojnika Crvene armije, koji su poginuli krajem 1944. godine u oslobađajućim ratnim operacijama na tom području.

U ugodnoj šetnji odlazimo prema Iločkim podrumima koji godišnje proizvedu oko 4 milijuna litara vina. Uz pratnju obilazimo stari vinski podrum slušamo zanimljivu priču o razvoju vinarstva i vinogradarstva na ovom području. Nakon pauze i kupovine vina odlazimo autobusom na Dunav gdje u prelijepo uređenom parku hotela „Dunav“ uživamo u kavi.

Napuštamo Ilok, uz put se opraštamo sa Vukovarom i odlazimo prema Slavonskom Brodu, nakon  pauze za ručak odlazimo uz kraća  usputna zaustavljanja prema Čavlima i otoku Krku.

Darko Fanuko

Facebook
E-mail