Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Svi zajedno protiv fašizma u Njemačkoj!

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

U subotu 20. siječnja 2024. sudjelovao sam u Stuttgartu na prosvjedu organiziranom protiv neonacizma i ekstremne desnice, konkretno protiv politike desničarske stranke Alternativa za Njemačku (od njem. Alternative für Deutschland, AfD).

Iako u Njemačkoj živim već dulje od sedam godina i sudjelovao sam na raznim prosvjedima, ipak ovaj je bio uvelike drugačiji. Već na autobusnoj stanici prema odredištu skupilo se dosta putnika, jedva smo se svi nagurali u taj autobus. Roditelji s djecom, mladi, stariji, cijele obitelji.

Stanice su prolazile, sve je više putnika ulazilo, a manje izlazilo i u toj gužvi, uskliknu vozač autobusa: ”Kuda svi vi idete?”

”Na prosvjed!” uzvikne jedan putnik na oduševljenje svih nas.

Prosvjed na kojem se izvikivala parola ”Svi zajedno protiv fašizma” organiziran je kao reakcija na otkriće istraživačke mreže ”Correctiv” koja je objavila da su se pojedini dužnosnici AfD-a, dva člana Kršćansko-demokratske unije (CDU, stranka bivše kancelarke Angele Merkel, op. a.) i razni drugi pojedinci s neonacističkim idejama sastali krajem studenog 2023. godine u Potsdamu sa zajedničkom vizijom masovne deportacije njemačkih građana na temelju preciziranih rasističkih kriterija, bez obzira na to imaju li ili nemaju ti građani njemačko državljanstvo.[1]

U njihovom naumu spominju se ideje kako bi se Njemačka trebala kroz proces ”remigracije” riješiti migranata. To bi se odnosilo na tražitelje azila, sve strance koji žive s pravom boravka u Njemačkoj te na sve ”neasimilirane” njemačke građane.

Tko nema odgovarajuću boju kože, kome roditelji nisu Nijemci ili koji se nisu dovoljno uklopili u njemačku kulturu, čak i ako bi imali njemačko državljanstvo, trebali bi biti deportirani iz Njemačke. Zvuči poznato?

Na isti način su nacisti planirali 1940. godine deportirati četiri milijuna Židova na Madagaskar. Masovne deportacije nisu uspjele planiranim tijekom, pa su nastali koncentracijski logori u kojima su na kraju Židovi, Romi, homoseksualci, osobe s invaliditetom, politički neistomišljenici i svatko tko nije potpadao u ideju čiste arijevske rase bili pogubljeni u plinskim komorama.

Stranka AfD, naravno, javno se ogradila od tog skupa. Njihova službena politika jest nešto blaža, eto oni ne bi deportirali dobro integriranog njemačkog građanina turskog podrijetla koji ima dućan s povrćem, kako kaže njihov zastupnik u Bundestagu.[2]

Što je uopće pojam ”dobre integracije” ostaje otvoreno pitanje, ono koje se daje na rješavanje onima koji integraciju poistovjećuju s asimilacijom, na tajnim sastancima s neonacistima.

Prema podacima iz 2022. godine, u Njemačkoj živi 23,8 milijuna stanovnika s tzv. migrantskim podrijetlom, što predstavlja 28,7 posto cjelokupne njemačke populacije. Od tog broja otprilike 12,2 milijuna stanovnika ima njemačko državljanstvo, oko 11,6 milijuna stanovnika su stranci, a oko 15,2 milijuna ima tzv. ”migrantsko iskustvo”, koji su se rodili u inozemstvu i doselili živjeti u Njemačku.[3]

Svi oni bi trebali biti ”remigrirani”, dakle prisilno deportirani. To bi značilo i da bi netko tko je rođen u Njemačkoj i ima njemačko državljanstvo, trebao odseliti u Tursku ako su mu roditelji porijeklom Turci pa makar nikada prije nije živio u Turskoj i Njemačka je njegova domovina.

Ako ga baš ne potakne politička atmosfera koju protiv svih stranaca u Njemačkoj inscenira ekstremna desnica već godinama, onda će ta ista desnica to učiniti prisilno ako dođe na vlast.

Samo ideje (neslužbenog) dijela jedne populističke i ekstremno desničarske stranke koja već godinama uzastopno dobiva na popularnosti kod biračkog tijela, pokrenule su njemačke građane koji ne žele povratak u prošlost i ne žele se odreći veza sa svojim obiteljima, prijateljima, suradnicima, susjedima i sugrađanima migrantskog podrijetla.

One građane koji vjeruju i žive stavak 2. članak 1. Ustava Savezne Republike Njemačke koji propisuje: ”Njemački narod stoga priznaje nepovrediva i neodvojiva ljudska prava kao temelj svake zajednice, mira i pravde u svijetu”.

Da upravo taj njemački narod razumije značenje demokracije i da izlazak na ulice predstavlja instrument političkog djelovanja pokazalo se danas u Stuttgartu kada je prosvjedu pristupilo dvadeset tisuća ljudi. Ovo je bio najveći prosvjed na kojem sam sudjelovao u svojem životu, a nije ni počeo tek na glavnom trgu, već u onom autobusu. U cijeloj Njemačkoj okupilo se više od 250 tisuća prosvjednika.

Nije neobično da se ovih dana na njemačkom programu Netflixa pojavio film o Sophie Scholl. Radi se o njemačkoj aktivistici iz grupe otpora Bijela ruža koja je sa svojim bratom i prijateljima pisala i dijelila na münchenskom sveučilištu letke protiv Hitlerove politike i nacističke Njemačke.

Osuđena je na smrt giljotinom i preminula u 22. godini života. Navodno je prije pogubljenja rekla: ”Danas je tako lijep, sunčan dan, a ja moram otići”.

U Stuttgartu je na dan ovog prosvjeda bio lijep, sunčan zimski dan i Sophie Scholl bi bila neizmjerno ponosna na svoje sunarodnjake koji su se tamo našli.

(autograf.hr/Kristijan Grđan)

Poveznica na članak: https://www.autograf.hr/svi-zajedno-protiv-fasizma-u-njemackoj/

Facebook
E-mail