Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Slovenska mladež saznaje istinu o Drugom svjetskom ratu

Ova je godina obilježena nizom značajnih obljetnica, koje u svjetlu novih izazova i prijetnji čitavoj svjetskoj zajednici dobivaju posebno značenje.

Godine 2021, kada se obilježava žalosni datum 80. godišnjice napada zemalja Hitlerove koalicije na Sovjetski Savez, pitanje očuvanja sjećanja na podvige svih koji su dali svoje živote u borbi za zajedničku pobjedu nad fašizmom i nacizam, ne samo u Rusiji, postaje sve hitniji i u zemljama širom svijeta.

Neposredno nakon invazije na teritorij Sovjetskog Saveza, fašistički osvajači počeli su stvarati koncentracijske “logore smrti” za sovjetske ratne zarobljenike i sovjetske građane s okupiranih teritorija. Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata u Mariboru, gdje je U bivšem nacističkom logoru Stalag XVIII D kod Maribora, samo u razdoblju 1941.-1942, ubijeno više od 5000 ratnih zarobljenika. Izložba Međunarodnog  istraživačko središte Drugog svjetskog rata iz Maribora “Molim te, zapamti!”,  govori o tragediji sovjetskih ratnih zarobljenika u nacističkim “logorima smrti”. Izložba je otvorena 28. svibnja ove godine u Središnjem muzeju Velikog domovinskog rata u Moskvi i izazvala je  veliko zanimanje kako ruske publike, tako i povjesničara Drugog svjetskog rata.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na nedavnoj tiskovnoj konferenciji 28. svibnja 2021. naglasio je, govoreći o MITC Maribor, sljedeće: “Ovo je važna platforma koja sprječava širenje nacističkih ideja koje danas vidimo u nekim europskim zemljama.” Visoka ocjena rada Međunarodnog istraživačkog centra iz Drugog svjetskog rata u Sloveniji od strane ministra vanjskih poslova Rusije nije bila slučajna. Dana 17. lipnja, dan nakon sastanka svjetskih čelnika Rusije i Sjedinjenih Država, Istraživački centar u Mariboru održao je Međunarodnu konferenciju posvećenu 80. godišnjici početka Velikog domovinskog rata na temu „Operacija Barbarossa ili zašto je u Mariboru umrlo više od 5000 sovjetskih ratnih zarobljenika “. Na Konferenciji su sudjelovali specijalni istraživači iz EU-a i Rusije, kao i studenati i mladi iz Maribora. Značajno je da je Konferencija održana u Sloveniji, zemlji članici NATO-ovog bloka.

Konferenciji su prisustvovali čelnici i predstavnici veteranskih organizacija Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike  Austrije i Ruske Federacije. U radu je sudjelovao veleposlanik Rusije u Sloveniji Timur Eyvazov . U svom obraćanju sudionicima konferencije naglasio je: “Ova konferencija dat će veliki doprinos važnoj i velikoj stvari koju radimo zajedno s vama – u održavanju i očuvanju povijesne istine.”

General-pukovnik Vitalij Azarov , prvi zamjenik predsjednika Ruskog saveza veterana, iznio je informativno izvješće “Vojni aspekt operacije Barbarossa, razvoj događaja nakon što je nacistička koalicija napala Sovjetski Savez 22. lipnja 1941.” . Njegov je govor pobudio veliko zanimanje slovenskih stručnjaka i slovenskih studenata. Mnogo toga što je rečeno u njegovom izvještaju bilo je otkriće za slovensku mladež. Nakon svog govora, V. M. Azarov odgovorio je na brojna pitanja.

Konferenciji su prisustvovali i: profesor Boris Haydinjak , ravnatelj Centra za židovsku kulturnu baštinu – Mariborska sinagoga, s izvještajem “Einsatzgruppen in the Sovjetski Savez 1941.”  I Jan Malec iz Muzeja narodnog oslobođenja Maribora, dr. Martin Premk iz Gradskog muzeja Ljubljana, koji je ujedno i predstavnik Sindikalnih veteranskih organizacija Slovenije za vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe, s izvještajem “Ustanak protiv okupatora u Sloveniji 1941. godine”. Među sudionicima Konferencije bili su i  Franjo Habulin, predsjednik  Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Marjan Krizman, predsjednik ZZB NOB Slovenija, Milan Wutte, predsjednik Udruge partizana Koruške iz Austrije.

No, ono što je posebno važno, na Konferenciji i tribini u okviru konferencije sudjelovalo je više od 20 diplomiranih studenata Prve mariborske gimnazije. Jedna od najvažnijih zadaća ICC-a Maribor je rad s mladima, školarcima i studentima Slovenije i drugih europskih zemalja, s ciljem očuvanja i prenošenja za buduće generacije povijesne istine o Drugom svjetskom ratu i herojskoj zajedničkoj borbi protiv fašizma i nacizma.

Uoči 22. lipnja, od 17. lipnja, više od 400 srednjoškolaca Prve mariborske gimnazije, zajedno sa svojim učiteljima, posjetilo je IIC Maribor. Upoznali su se s poviješću i dokumentima nacističkog “logora smrti” Stalag XVIII-D i sa činjenicama mučeništva više od 5000 sovjetskih ratnih zarobljenika 1941.-1942. u nacističkom logoru. Posebno je važno naglasiti da ti podaci i podaci o nacističkim “logorima smrti” nedostaju u slovenskim udžbenicima povijesti.

Izlete za srednjoškolce i njihove nastavnike vodilo je osoblje MIC-a Maribor. Izložba organiizirana u Centru, kao i izvještaji zaposlenika o strašnim događajima u Stalag XVIII-D , izazvali su veliko zanimanje posjetitelja i nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Na kraju svog govora na Konferenciji, general-pukovnik Vitaly Azarov, prvi zamjenik predsjedatelja Ruske unije veterana, obratio se mladima Slovenije. Posebno je naglasio sljedeće:  „Očuvanje sjećanja i istine o Drugom svjetskom ratu posebno je potrebno vama, mladima. Bez očuvanja ove istine nemoguće je doći do mirne budućnosti i održati mir na našem planetu. “

Povijest broja

Da bi zamijenili politiku 90-ih, kada je napadnuto sve što je bilo povezano sa Sovjetskim Savezom, u Rusiji su se sjetili domoljubnog odgoja i očuvanja duhovnih temelja koji ujedinjuju građane Rusije. Najvažnije mjesto zauzelo je sjećanje na pobjedu u Velikom domovinskom ratu kao manifestaciju masovnog domoljublja i herojstva sovjetskog naroda.
Istodobno, pokušaji iskrivljenja vojne povijesti nastavljaju se kako od strane stranih novinara, povjesničara i umjetnika, tako i unutar Rusije. Anketa RANEPA-e iz 2015. pokazala je da 60% građana Rusije primjećuje takva iskrivljenja u domaćim medijima, a 82,5% u inozemnom tisku.
Naročito žestoka borba protiv naslijeđa Velikog domovinskog rata vodi se u zemljama koje izravno ili neizravno podržavaju fašističke ideje: prije svega u Ukrajini i baltičkim državama. ( Više na https://regnum.ru/news/society/3301067.html )

Foto: Oleg Kalinin

Facebook
E-mail