Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SLOBODU I MIR TREBA KAO MALO DIJETE NJEGOVATI I PAZITI

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić s delegacijom

U Jablanici su obilježene 79. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 77. godišnjica pobjede nad fašizmom u prisustvu više hiljada antifašista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

U sklopu obilježavanja godišnjica, u rijeku Neretvu spušteno je 79 karanfila, a na Spomen-obilježju položeno je cvijeće.

Cvijeće su, između ostalih, položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, podpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović te drugi predstavnici svih razina vlasti, udruženja, političkih stranaka i građani.

Komšić je u izjavi medijima rekao kako je poznato na koji način se bori protiv fašizma. “Mora se u korijenu sjeći. Očigledno smo, i ove starije generacije i mi, bili u zabludi pa smo mislili da je to završena priča. Očigledno nije. Taj fašizam je žilaviji no što bi čovjek mogao da pomisli, odnosno ima drugačiji oblik svaki put kad se pojavi. Onaj od 1941. do 1945., mislim na period Drugog svjetskog rata, bio je jedan. Ovaj fašizam koji je nas zadesio od 1992. do 1995. je u suštini isti, ali je imao drugi oblik”, mišljenja je Komšić.

“Čovjek uvijek mora biti uvijek oprezan, uvijek budan. Fašizam je najlakše prepoznati po šovinizmu, rasizmu, antisemitizmu, antiislamizmu… Sve ono što nas odvaja kao ljude u suštini jeste fašizam. Imamo ga i mi danas, nažalost, još puno u Bosni i Hercegovini. On je nekad spakovan u demokratske celofane pa se podvodi pod borbu mišljenja, po pravo na vlastito mišljenje, a u suštini je fašizam”, rekao je Komšić.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, predsjednik SABNOR-a BiH, kao i predstavnici antifašističkih saveza država s prostora bivše Jugoslavije, a priređen je i kulturno-umjetnički program.

Načelnik je kazao kako su u Jablanici, na obalama Neretve prije 79 godina ljudskost i humanizam utišali buku fašističkih topova i mitraljeza. “Ovdje je pobijedio razum, ovdje je pobijedio čovjek u borbi za slobodu i mi se s tim nastojimo ponositi”, poručio je Šabanović.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić zahvalio je svima koji su došli na obilježavanje, naglasivši kako je danas časno biti u Jablanici. “Iz one Titove naredbe: “Ranjenike ne smijemo ostaviti”, nadahnimo se danas za naše borbe, za naše bitke s današnjim kolovođama raznih neofašističkih, neonacističkih i inih drugih pokreta. Ako to učinimo, onda ono “Ranjenike ne smijemo ostaviti” možemo pretvoriti u “ne smijemo ostaviti slabe, nejake, obespravljene, marginalizirane, ne smijemo ostaviti manjine u bilo kom pogledu. Kada to učinimo onda će naša antifašistička borba iz sjećanja preći u jednu aktivnu, proaktivnu, svakodnevnu borbu za bolje sutra. Zato nadahnuti bitkom na Neretvi, idejama, hrabrošću, snagom Titovih partizana krenimo u naše današnje borbe, u naše današnje bitke. Udružimo se na onom što nam je zajedničko, na onom što svi hoćemo, a hoćemo punu slobodu, hoćemo jednakost, hoćemo ravnopravnost, hoćemo socijalnu pravdu i socijalno osjetljivo društvo, hoćemo bolji život. To svi dijelimo. Kad to ostvarimo onda ono za što nam govore da su nam razlike neće biti razlike.

Zato svi, uprkos svemu i uprkos svima, hajdemo u jedinstven antifašistički svenarodni front za bolje sutra, poručio je Đulić.

Prisutne su u ime antifašista Crne Gore, Srbije i Hrvatske pozdravili Dragan Mitov Đurović, Vidosav Kovačević i Juraj Krstulović.

Delegacija SABA RH

Pored pozdravnih riječi i zahvale domaćinu za organizovanje obilježavanja godišnjice ove slavne bitke izraženo je i zadovoljstvo što je porušeni most na Neretvi obnovljen i vraćen u prvobitno stanje, kao ključni eksponat Muzeja Bitke za ranjenike. Istovremeno izražena je potreba još snažnijeg zajedničkog djelovanja svih antifašista sa ovih prostora. Podcrtano je da dijelimo zajedničko antifašističko naslijeđe i da nam je to obaveza kao sljedbenika heroja sa Neretve, Sutjeske, Kadinjače, Igmana, Sremskog fronta i brojnih drugih mjesta gdje su djevojke i mladići – partizani zajedno živote davali za slobodu.

Partizanka iz Slovenije, Valerija Skrinjar Tvrz kaže: Sloboda i mir su krhki i treba ih kontinuirano, kao malo dijete paziti i njegovati. Bili smo to zaboravili.

Prisutni, koji su u Jablanicu došli iz svih dijelova zemlje i regije, godišnjicu su obilježili uz pjesmu, igru i druženje.

Ranije je u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” otvorena izložba “80 godina 13. julskog ustanka 1941-2021, godine prkosa i ponosa”. 

Obilježavanje su organizirali SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito”, Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” i Općina Jablanica.

SABNOR BiH

Facebook
E-mail