Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PROJEKT VRANOV LET – MEĐUNARODNI SPOMEN PUT SAVEZNIŠTA

(Foto: Milan Travnikar)

Projekt Vranov let je uspomena na spašavanje i oslobađanje savezničkih vojnih zarobljenika i vazduhoplovaca za vrijeme 2. svijetskog rata. To je uspomena na odvažnost  slovenačkih partizana, partizanskih kurira i slovenačkog, pretežno seljačkog stanovništva, koje je  prebjeglim savezničkim zarobljenicima ponudilo hranu i boravak.

Osnova projekta su sječanja australskog ratnog zarobljenika Ralpha F. Churchesa iz logora ratnih zarobljenika STALAG XVIII D u Mariboru – uspomena nazvana »A Hundred Miles as the Crow Flies«, u hrvatskom prijevodu Vranov let u slobodu.

Put spominje na bijeg i oslobađanje 96 britanskih ratnih zarobljenika iz logora STALAG XVIII D u Mariboru. Događaj je jedinstven u historiji 2. svijetskog rata zbog velikog broja oslobođenih saveznika. Akciju su organizirali ratni zarobljenici Ralph F. Churches – Vran i z Australije i Les Laws iz Engleske.

30. augusta 1944 je iz rada na pruzi iznad željezničke stanice Ožbalt pobjeglo sa partizanskim vodičem sedam britanskih vojnih zarobljenika u Lovrenc na Pohorju.

31. augusta 1944 sto boraca Šercerove brigade i sedam Britanaca oslobodi 80 britanskih ratnih zarobljenika, koji su isto tako radili na pruzi. Partizani jih vode preko Čimžata na Pohorje, gdje se grupi priključi još 9 britanskih i 10 francuskih ratnih zarobljenika iz pohorskih poljoprivrednih domačinstava.

5. septembra 1944 102 Britanca dolaze u oslobođenu Gornju Savinsku dolinu, u Ljubno ob Savinji. 4 ratne drugove zbog neprijateljske zasjede na području Graške gore nisu dočekali.

7. septembra 1944 u Donjoj Slivni u blizini GEOSS- a (geometrijskog središta Slovenije) prihvati jih Kamniško-Zasavski odred, koji na području »partizanskog koridora« u Gornjem Hotiču  organizira prelazak ceste, rijeke Save i željezničke pruge. Od tu jih prate dolenjski partizani do Semiča u Beloj krajini.

10. septembra 1944 102 ratna zarobljenika dolaze u Semič, u Bazu 212, gdje su jih prihvatili u školskoj zgradi, koju su nazvali »amerikanski hotel«. Tamo su čekali na avionski let u Italiju.

17. septembra 1944 iz partizanskog aerodroma Otok, južno od Metlike, Britanci polete sa avionima Dacota DC-3 u savezničku bazu Bari u Italiji.

Sa partizanskog aerodroma Otok u blizini Metlike hrabri britanski piloti prevoze u Bari na stotine partizanskih ranjenika, preko 2000 žena sa djecom i starcima, stotine pobjeglih savezničkih zarobljenika i više stotina spašenih savezničkih avijatičara.

100 m od ceste koja iz Metlike vodi u Črnomelj, u blizini sela Otok, 1983 godine postavljen je avion DC-3 Dacota, kao uspomena na teške ratne dane i spašavanje ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Avion je bio prethodno lociran na Aerodromu Pleso u Zagrebu.

Kao uspomenu na te ratne dane prije skoro 80 godina, svake godine Opčina Metlika, Udruženje boraca za tekovine NOB-a Metlika, Društvo za obiležavanje uspomena na spašavanje savezničkih vojnika za vreme NOR-a – Vranov let u slobodu i Udruga slovenačkih častnika Bela krajina, organiziraju prigodnu svečanost krajem septembra u Otoku u blizini nekadašnjeg aerodroma. Ove godine svečanost je bila zbog vrlo lošeg vremena organizirana 23. septembra u Kulturnom domu u Metlici.

Svečanost je bila održana u prisustvu više od 200 posjetioca. Među prisutnim domačinima i drugim visokim gostima, prisutni su bili i potpukovnik Daniel Mayeda, pretstavnik američke ambasade u Sloveniji i Ben Stride, drugi sekretar ambasade Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Sloveniji. S posebnim zadovoljstvom moram naglasiti, da su se pozivu na svečanost odazvali i drug Petar Raić, pretsjednik SABA Zagrebačke županije – kao pretstavnik SABA Republike Hrvatske te drugarica Jagoda Bulat, kči generala i narodnog heroja Rade Bulata, legendarnog komandanta 13. Proleterske brigade Rade Končar i počasnog građanina Metlike te Milke Kufrin, narodnog heroja i Radetove supruge. Na svečanosti su bili prisutni i pripadnici Gorjanske čete.

Prigodni govor na početku svečanosti imala je ga. Martina Legan Janžekovič, županja (načelnica) Občine Metlika.

U ime Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije svečanosti je prisustvovao dr. Martin Premk, historičar, član Pretsjedništva Zveze borcev Slovenije i poslanik u Državnem zboru (saboru) Republike Slovenije, koji je imao i slavnostni govor na svečanosti. Osobito je u svom govoru spomenuo odvažnost slovenačkih partizana, partizanskih kurira i slovenačkog, pretežno seljačkog stanovništva, koje je pobjeglima iz logora Stalag XVIII D za cijenu vlastitog života i imanja dalo hranu i smještaj. Značenja partizanskog ratovanja se moramo uvijek sječati i danas i ne dozvoliti širenje laži i neistine o NOR-u. Na svečanosti je Milan Travnikar, potpretsjednik Društva Vranov prisutne obavijestio, da je Pretsjedništvo Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije donjelo odluku, da se g. Rogeru Stantonu iz Velike Britanije dodjeli Zlatna plaketa ZZB za vrednote NOB Slovenije. Plaketa če biti g. Stantonu uručena na slovenskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Doktor Premk i Milan Travnikar, pretsjednik Zveze borcev za vrednote NOB Metlika su na svečanosti podjeli i Brončanu plaketu Zveze borcev Slovenije drugu Dušanu Džebiću.

Na svečanosti je bio održan i prigodni kulturni program, u kojem su učestvovali Ženski pjevački zbor Društva umirovljenika iz Metlike, kvartet trubača Mestne godbe (limene muzike) iz Metlike, pjevačica Tina Pezdirec te recitatori Nik Škabar i Terezija Potočar Korošec.

Svečanost Vranov let u 2024 godini odražat če se 28. septembra u Otoku na lokaciji aerodroma, gdje je postavljen avion DC-3 Dacota.

Milan Travnikar, predsednik ZB za vrednote NOB Metlika

Facebook
E-mail