Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Projekt Građanski odgoj i obrazovanje traži dobru volju županijskih i gradskih ureda za obrazovanje

(Foto: Izložba ”Drugi i drugačiji”, OŠ ”Braća Ribar”)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je 22. siječnja 2022. kako ove godine kreće pilot-projekt Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama, a najavio je i fakultativni predmet Škola i zajednica – ŠIZ. Prema gradonačelnikovim riječima ŠIZ  je fokusiran na aktivno promišljanje, demokraciju, sudjelovanje učenika u radu svoje škole, kao i lokalne zajednice.

“ŠIZ je fakultativni predmet koji je namijenjen učenicama drugih i trećih razreda srednjih škola sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen te će uskoro biti predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu kako bi vidjeli koliki je interes. Pilotiranje ŠIZ-a u većem broju srednjih škola bit će sljedeće školske godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji”, dodao je gradonačelnik. 

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić rekao je kako se ŠIZ predaje na inovativan i drugačiji način i u odnosu na građanski odgoj i na školu u cjelini. ŠIZ kreće od toga da mladi trebaju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, poput društvene jednakosti, osobnih sloboda, pitanja kultura i medija, lažnih vijesti, zdravlja, migracija, generacija, urbanizma i stanovanja.

Projekt, koji je najavio zagrebački gradonačelnik, svakako je od izuzetnog odgojnog i obrazovnog značenja. Međutim, da bi navedeni projekt zaživio potrebna je i otvorenost i spremnost Gradskog ureda za obrazovanje, da pruži potporu ne samo školama već i udrugama civilnog društva, koje nastoje pridonijeti realizaciji projekta Građanski odgoj i obrazovanje.

Valja navesti primjer provedbe EU projekta Europsko antifašističko nasljeđe, koji se putem poziva Saveza antifašističkih boraca i antifašizma RH, pokušao provesti u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Slovenije provodio je tijekom 2020/2021. projekt „Europsko antifašističko naslijeđe“. Projekt je financiran kroz program Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje.

Provedba dijela Projekta o angažiranju učeničke populacije u doživljaj sadržaja o drugima i drugačijima u aktualnom društvenom okruženju bio je zamišljen kao odgovor na podizanje govora mržnje i netolerancije, ciljajući na  „Drugog“ i novog „Neprijatelja“. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je podršku provedbi tog projekta te je Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputilo poziv polovinom listopada u 10 županijskih i gradskih ureda za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj da se osnovne i srednje škole uključe u projekt. Pozivu su se odazvali tek pet osnovnih škola i dvije srednje škole: OŠ ”dr. Andrija Mohorovičić” – Matulji, OŠ ”Klana” – Klana, Građevinska tehnička škola Rijeka, SŠ ”Hrvatski kralj Zvonimir” – Krk, OŠ ‘’22. lipnja” – Sisak, OŠ ”Braća Bobetko” – Sisak i OŠ ”Braća Ribar” – Sisak, te su učenici tih škola izradili 50 literarnih, likovnih i video uradaka na temu Drugi i Drugačiji. Izložba radova  priređena je u Zagrebu 10. prosinca 2021. i može se pogledati na portalu Saveza www.sabh.hr  Valja napomenuti da u Hrvatskoj djeluju 923 osnovne škole i 436 srednjih škola.

S područja Grada Zagreba nije se uključila niti jedna osnovna ni srednja škola, od 132 osnovne škole i 83 srednje škole na tom području. Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba očitovao se da su teme kojima se Projekt bavi neosporno važne i potrebne ali da  izvedbeni plan i program svih aktivnosti u projektu treba biti napisan sukladno zakonskim propisima, te kurikulima nastavnih predmeta i međupredmetnih tema i utemeljen na načelima struke, kao i da izrada programa /projekta treba biti utemeljena na stručnoj literaturi koja je u skladu s najsuvremenijim znanstvenim i stručnim postignućima u teoriji i praksi, a aktivnosti može provoditi osoba osposobljena za rad s djecom i učenicima u sustavu odgoja i obrazovanja. Premda je Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo Projekt Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba odbio je podržati Projekt, uz obrazloženje da ga valja znanstveno i stručno utemeljiti.

Inače valja naglasiti da su Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te  Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Slovenije sadržaj iz navedenog EU projekta proveli putem javnog poziva školama, te da je taj način komunikacije i uključivanje škola polučio primjerene rezultate.

Dakle, da bi se pilot projekt Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama i fakultativni predmet Škola i zajednica – ŠIZ, uopće mogao provoditi valja zadovoljiti sve ono što je navedeno u odgovoru Gradskog ureda za obrazovanje Savezu, posebno u pogledu poštivanja načela struke, kao i da izrada programa /projekta treba biti utemeljena na stručnoj literaturi koja je u skladu s najsuvremenijim znanstvenim i stručnim postignućima u teoriji i praksi.

Svaki prijedlog koji neka udruga civilnog društva predloži u pogledu provedbe sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja mora, dakle, zadovoljiti visoke standarde u kojima svakako moraju sudjelovati i strukovni gradski i županijski  uredi za odgoj i obrazovanje, a ne upućivati Savez, odnosno udruge civilnog društva na poštivanje najsuvremenijih znanstvenih i stručnih postignuća u teoriji i praksi. Projekt Saveza u sklopu EU Projekta svakako ukazuje na potrebu snažnog uključivanja nadležnih ureda za odgoj i obrazovanje u provedbu sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja, ali i uvažavati nastojanja civilnih udruga u ostvarivanju sadržaja projekata koji pridonose „kurikulumu“ ili izvannastavnoj aktivnosti naziva Građanski odgoj i obrazovanje. Dakle, Građanski odgoj i obrazovanje nisu sadržaji koji se provode samo institucionalno, već mogu biti učinkoviti uz asistenciju udruga civilnog društva. Zato pozivamo gradske i županijske urede za odgoj i obrazovanje da daju stručnu i znanstvenu potporu udrugama civilnog društva u uključivanje u provedbu sadržaja  projekata Građanskog odgoja i obrazovanja.

M.K./SABA RH

Facebook
E-mail