Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Prijedlog Hrvatskome saboru da se HOLODOMOR u Ukrajini proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom

U povodu 90. obljetnice Holodomora članovi Skupštine Hrvatsko-ukrajinskog društva, što je održana 22. veljače 2022. donijeli su preporuku Hrvatskome Saboru da se Holodomor u Ukrajini koji je izvršen 1932. – 1933.  proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom, uz sljedeće obrazloženje: 

Godine 1932. – 1933. Vlada i najviši politički činitelji totalitarnog komunističkog režima SSSR – a organizirali su i proveli  Holodomor. Tada je na najstrašniji način umoreno  više od sedam milijuna ljudi. Taj zločin ima sve elemente genocida, jer je izvršen na temelju donesenih zakona, poglavito tzv. Zakona pet klasova, te niza uredaba političkih i državnih tijela nižeg ranga. Tada je seosko pučanstvo, okruženo i zapravo okupirano vojskom i policijskim snagama, bez mogućnosti obrane ili spašavanja bijegom, istrijebljeno  u cijelosti. O tome postoji obilna dokumentacija premda je sovjetska vlast po Staljinovom naređenju organizirala i provodila uništavanje dokumenata koji su otkrivali taj zločin. 

Raphael Lemkin, poljski Židov, pravnik po struci, autor pojma genocid, jedan od sastavljača i autora Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u Ujedinjenim narodima 1948. godine, koji je u Holokaustu izgubio 49 članova svoje obitelji i rodbine, nazvao je Holodomor u Ukrajini klasičnim primjerom sovjetskog genocida nad ukrajinskim narodom.  

Prema Raphaelu Lemkinu “Holodomor nije bio usmjeren protiv seljaka kao klase, već protiv ukrajinske nacije s ciljem uništenja:  

– desetkovanja i uništenja ukrajinskih obrazovanih elita ( crkvene, intelektualne i političke ),  

– uništenja Ukrajinske pravoslavne crkve i svećenstva,  

– uništenja ukrajinskih seljaka farmera, nacionalno svjesne i slobodoumne komponente  i

njihova zamjena neukrajinskim stanovništvom, naseljavanjem iz Rusije i drugih dijelova Sovjetskog Saveza.” 

Mnoge države i parlamenti  osudili su Holodomor kao zločin genocida nad ukrajinskim narodom poput Ukrajine, Australije, Mađarske, Litve, Svet Stolice, Gruzije, Poljske, Kanade, Perua, Paragvaja, Ekvadora, Kolumbije, Meksika, Latvije, Portugala i Sjedinjenih Američkih Država, a u mnogima je porenut postupak  priznanja genocida. Smatramo kako bi i Hrvatski sabor trebao priznati Holodomor u Ukrajini 1932./1933. genocidom nad ukrajinskim narodom.

Podsjećamo da je Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 4. veljače 2009. „odlučio predložiti Hrvatskome saboru donošenje Deklaracije o osudi Holodomora, masovnog usmrćivanja glađu, prouzročenoga prisilnom kolektivizacijom koju je provodio Staljinov komunistički režim“. Isto tako podsjećamo da je Svjetski ukrajinski kongres 27. studenoga 2008. predložio da se, u povodu 75. obljetnice Holodomora, i Republika Hrvatska pridruži državama koje su priznale Holodomor zločinom genocida.

Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva

Facebook
E-mail