Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PORUKE

FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH:

Dan mrtvih je dan kad se sjećamo naših najbližih i dan kad uređujemo mjesta njihovog vječnog počivališta. Odajemo iz počast i sjećamo ih se s tugom pijetetom, ali  nekad i s radošću. Dan mrtvih je isto tako i prilika da se prisjetimo svih onih koji su nas na neki način zadužili. Heroji iz vremena NOB-e i svi oni koji počivaju u grobnici narodnih heroja na Mirogoju, sigurno su nas zadužili jer su oslobodili našu zemlju o fašističke okupacije, a paralelno s tim stvarali su buduću demokratsku Hrvatsku i udarili temelje današnjoj suvremenoj Republici Hrvatskoj.

FILIP MARAVIĆ PIPO, svjedok ratnih događanja  u Drežnici:

Nakon drugog odlaska Talijana, u Drežnicu  dolaze CK KPH i Glavni štab NOV Hrvatske te Agitprop. Tada se u Drežnici događaju mnogi važni događaji  u razvoju NOB-a na ovim prostorima. Nakon skoro godinu dana, u rujnu 1942. počinje neprijateljska ofenziva nazvana Operacija Velika Kapela. Redovna talijanska vojska, pojačana bataljunom crnokošuljaša  mnogim ustašama  četnicima nadire, pa je Drežnica napadnuta s čak oko 38.000 neprijateljskih vojnika.  Tada je u Drežnici bilo oko 500 partizana, pošto su se dva udarna primorsko-goranska bataljuna nalazila na Kordunu. Talijani 16. rujna opet upadaju u Drežnicu i tada je do temelja spaljena. Ubijeno je mnogo civila, opljačkano mnogo hrane i stoke. Dio ljudi je zarobljen, a dio je uhvaćen u zbjegovima i otpremljeni su u logor u Bakru. Mnogi od njih su tamo umrli od bolesti, gladi i iscrpljenosti.  Drežnica je tokom rata imala velike ljudske žrtve i materijalne gubitke te uz činjenicu da je čak sedam puta  spaljena, ipak u svibnju 1945. godine uspjela dočekati slobodu. Uz sjećanje na te događaje u centru Drežnice je spomenik stradalim borcima i civilima, za njih oko 1.600. Bile su tu i biste dvojice narodnih heroja Rajka i Đure Trbovića, kojih sada nema, a sudbina im je nepoznata.

NIKOLA CRLJENICA, predsjednik VSNM-a Opštine Sokolovac;

Izrazili  smo dužno priznanje svim poginulim borcima i stradalim  civilima. Ova komemoracija održava se svake godine i nadam se da će se tako nastaviti u budućnosti. Povod za organiziranje komemoracije bila je prva borbena akcija Kalničkog partizanskog odreda u selu Mali Poganac koja se dogodila 22. listopada 1942. godine prilikom koje je poginulo 14 boraca te srtradalo 40 civila.

Bojan Mirosavljev

Facebook
E-mail