Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pokrenut virtualni muzej hrvatskog antifašizma

Tisuće ljudi na skupu u Zagrebu 1945. proslavljaju pobjedu nad nacističkom Njemačkom i kraj Drugog svjetskog rata

Nakon što je početkom devedesetih godina Muzej revolucije naroda Hrvatske ukinut kao zasebna institucija i “utopljen” u Hrvatski povijesni muzej, ni u jednom muzejskom prostoru u Hrvatskoj ne može se naći cjelovita priča o antifašističkom otporu.

Odnedavno je na adresi mab.hr pokrenut virtualni muzej antifašističke borbe – fotografije, sjećanja, videozapisi, knjige – sve s namjerom da na jednom mjestu bude dostupno što više izvornih, provjerenih i točnih informacija o tom vremenu.

Projekt financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja vrijedan 20.000 eura, koji je pokrenuo Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), namijenjen je svima koji žele znati nešto više o antifašističkoj borbi u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a pogotovo mladima.

Nositeljica projekta, povjesničarka Nataša Mataušić kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je pred desetak godina u Berlinu posjetila tamošnji muzej antifašističkog otpora na 3.500 kvadratnih metara, što ju je podsjetilo da nečega takvog u Hrvatskoj nema.

“U cijeloj Hrvatskoj osim muzeja Lipa pamti, Muzeja u sklopu Spomen-područja Jasenovac, Muzeja Batinske bitke i Muzeja pobjede u Šibeniku nema drugih specijaliziranih muzeja koji bi govorili o otporu fašizmu i nacizmu u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, a trebamo uvažiti činjenicu da je otpor u Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj bio jedan od najjačih u cijeloj okupiranoj Europi”, podsjeća Mataušić.

Virtualni muzej namijenjen je svima koji nešto više žele znati o tim vremenima, a pogotovo mladima koji o antifašističkoj borbi u udžbenicima povijesti saznaju vrlo malo ili nešto što nije točno.

Jer, upozorava Mataušić, postojeći sadržaji na raznim internetskim stranicama većinom ne govore istinu o tom vremenu.

“Današnji povijesni revizionizam utječe i na te mlade koji se koriste uglavnom kompjuterom i sadržajima koji su tamo postavljeni, koji često ne govore istinu o tom razdoblju hrvatske povijesti, odnosno veličaju NDH (Nezavisna Država Hrvatska), njene predstavnike i uopće sve one koji su u tom povijesnom razdoblju bili na krivoj strani”, dodaje Nataša Mataušić.

Biti će obuhvaćene fotografije iz bogatog fonda fotografija SABA-a, kao i iz njihove također vrlo bogate zbirke umjetničkih djela nastalih u narodnooslobodilačkoj borbi, ali i izlošci iz drugih baštinskih ustanova – Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, Pomorskog i povijesnog muzeja Istre u Puli i drugih.

“Planiramo muzej stalno nadopunjavati, a upućen je i poziv svim zainteresiranima da nam pošalju ono od njihovih obiteljskih uspomena za što ocjenjuju da bi trebalo naći svoje mjesto u ovom muzeju. Posebna su vrijednost video-zapisi kazivanja partizana – sudionika antifašističke borbe”, navodi Mataušić.

Negodovanje Hrvatskog tjednika

Krajnje desni ustašonostalgičarski Hrvatski tjednik koji izlazi u Zadru je u broju od 5. svibnja odmah napao Ministarstvo hrvatskih branitelja, prozivajući ministra Tomu Medveda da je poludio ako može davati novac za projekte poput ovog.

Ministarstvo do zaključenja ovog priloga nije odgovorilo na upit RSE da komentira ovaj napad Hrvatskog tjednika.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je njihovo pisanje komentirao ovako:

“Ja obično ove ekstremno desne portale, osobe, novine ne želim komentirati, Ne želim s njima polemizirati. Ne želim s njima polemizirati, oni za mene ne postoje. Imaju se pravo ljutiti, iako – po meni – nemaju pravo biti u javnom prostoru, nemaju pravo lagati! Nitko nema pravo lagati.”

Paralelno s ovim projektom, Nataša Mataušić zajedno sa kolegama iz Francuske, Njemačke i Bosne i Hercegovine sudjeluje i u projektu “Wer ist Walter (Tko je Walter) – Otpor protiv nacizma u Europi”, gdje su uz nju iz Hrvatske još i Sanja Horvatinčić i Hrvoje Klasić.

“U tom projektu govorit ćemo o otporu fašizmu u našim zemljama, tražiti sličnosti i razlike i na neki način promovirati otpor nacimu i fašizmu u tim dijelovima Europe”, dodala je Nataša Mataušić.

(slobodnaevropa.org/Enis Zebić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave