Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Poginuo u ustaškom logoru: Poznati zagrebački poduzetnik dobiva kamen spoticanja ispred svog hotela

(Foto: Facebook.com/Muzej grada Zagreba) Hotel Dubrovnik/Ilustracija

Poznati zagrebački poduzetnik i žrtva ustaškog režima Svetozar Milinov dobit će svoj kamen spoticanja ispred hotel Dubrovnik kojim je upravljao dugi niz godina.

Događaj će se održati 25. listopada u 12 sati, a obilježit će ga Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Srpsko narodno vijeće i udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti VeDRA Split.

Svetozar Milinov rođen je 1869. godine, a do početka 20. stoljeća postaje jedan od najuglednijih i najsposobnijih veletrgovaca suknom na području grada Zagreba i njegove šire okolice. Milinov je do 1940. godine bio vlasnik hotela na uglu Jelačić placa i Gajeve ulice, koji je nosio njegovo prezime.

Odveden u ustaški logor

Tada ga je od njega otkupila brodarska kompanija Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u Hotel Dubrovnik. Hotel Dubrovnik i danas je jedan od simbola grada Zagreba.

“Odmah po uspostavi NDH, ustaška vlast započela je s maltretiranjem obitelji Milinov, kao uostalom i velikog dijela ostalog srpskog stanovništva. 5. srpnja 1941. godine tada 71-godišnji Svetozar sa 67-godišnjom suprugom Milicom, kao i četvoricom njegovih sinova, Đorđem, Kostom, Nikolom i Vojislavom, uhićen je uz obećanje da će biti deportirani u Srbiju.

Likvidiran 1941. godine

Svetozar i njegovi sinovi prebačeni su na Velebit, u Jadovno, gdje su ubijeni, dok je Milica odvedena u logor Slana na otoku Pagu gdje je isto tako mučena i ubijena. Točni datumi smrti su nepoznati, no pretpostavlja se da su likvidirani u kolovozu 1941. godine”, kažu iz Centra za promicanje tolerancije koji već neko vrijeme provodi projekt postavljanja kamenja spoticanja po Zagrebu.

Zagreb se tako pridružio brojnim europskim i svjetskim gradovima čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu.

U nogostupe se ugrađuje umjetnički obrađen kamen spoticanja veličine 10 x 10 x 10 cm s ugraviranim sadržajem na mjedenoj pločici na vrhu i osnovnim podacima o žrtvi.

Posebnost kamenja spoticanja

Na taj način prolaznik se spotiče, a time se i postiže namjera da zastane i vidi kamen ugrađen u nogostup.

Posebna vrijednost tih kamena spoticanja je što generacije uče o potrebi borbe protiv mržnje, ravnodušnosti i genocida. Do kraja godine u Zagrebu će biti postavljeno ukupno 86 kamena spoticanja koje Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust provodi i postavlja od 2020. godine.

(zagreb.info/Hana Ivković Šimičić)

Facebook
E-mail