Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

OSLONAC U NARODU

Obilježena 82. godišnjica formiranja Trećeg kordunaškog (Perjasičkog) partizanskog odreda odavanjem počasti palim borcima i nedužnim žrtvama tog kraja ispred obnovljenog spomenika i kosturnice. Perjasica je u toku NOR-a nosila naziv „Mala Moskva“ jer su tu neprijatelji u više navrata teško poraženi, dakako uz velike partizanske žrtve

(Foto: portalnovisti.com) Rade Kosanović

Treći kordunaški odred formiran je 28. kolovoza 1941. godine, da bi već nakon dva dana imao uspješno „vatreno krštenje“  –  partizanski borci razoružali su posadu žandarmerijske stanice u Perjasici. U to vrijeme  na Kordunu djeluje više rajonskih partizanskih odreda  koji sve više postaju vojna i politička jezgra za okupljanje boraca i daljnji razvoj oružane borbe. Nakon Prvog kordunaškog partizanskog odreda formiranog na Debeloj kosi 27. srpnja 1941., formiraju se odredi u Gornjem Skradu, Trupinjaku i Loskunji, potom četiri partizanske skupine na području Veljuna te koncem kolovoza Perjasički odred. Odredi napadaju manje neprijateljske posade, kolone i izvode diverzantske akcije, organiziraju odbore Narodnooslobodilačke fronte, održavaju zborove po selima i vrše vojno-političku  obuku omladine.

Na tom dijelu Korduna djelovale su jake ćelije KPJ i istaknuti borci iz Španjolskog građanskog rata ROBERT DOMANI, STJEPAN MIANŠINČIĆ ŠILJO i IZIDOR ŠTROK uz lokalne komuniste JOSIPA BOLJKOVCA i druge. Izidor Štrok, španjolski borac, general i narodni heroj, bio je prvi politički komesar Perjasičkog odreda, formiranog  u šumi nedaleko kuće predratnog komunista MOJSIJA CIMEŠE.  Zanimljiv je detalj da su, Štroka i Šilju zarobili kordunaški partizani misleći da su neprijatelji. Štrok je imao dokumente na ime Nikole Mrkića, rodom sa Korduna, ali ga je odao njegov zagorski naglasak. Ubrzo se ispostavilo tko su, pa su među ustanicima nastavili partijski zadatak na dizanju ustanka. Partizanske aktivnosti dobile su svojevrstan zamah nakon  što je OK KPH za Karlovac, 16. kolovoza formirao jedinstveno vojno-političko rukovodstvo za Karlovac, a cijelo područje je podijelio na četiri rajona (Vojnić, Vrginmost, Slunj i Veljun) sa zajedničkom komandom svih partizanskih jedinica. Kasnije 30. rujna 1941., Okružni komitet je reorganizirao partizanske jedinice. Za cijelo područje Korduna formiran je kordunski  NOP odred od četiri bataljuna.

Na skupu u Perjasici na spomen-kosturnicu palim borcima i na antifašistički spomenik položeni su vijenci  i zapaljene svijeće. Oba obilježja bila su devastirana nakon Oluje, ali su 2013. godine, zahvaljujući financijskoj potpori GORANA ŠTROKA, bivšeg automobilskog asa, danas uspješnog poduzetnika, čiji je otac Izidor Štrok bio komesar Perjasičkog odreda obnovljeni i to uz pomoć Općine Barilović i Srpskog narodnog vijeća. Skupu kojem su nazočili poklonici antifašizma iz Karlovačke i Zagrebačke županije, među inim obratio se RADE KOSANOVIĆ, predsjednik Saveza udruga antifašista Karlovačke županije. Najprije je podsjetio  na formiranje Odreda u tadašnjim okolnostima, a onda je govorio o velikom doprinosu stanovnika  Perjasice i cijelog Korduna u pobjedi nad fašizmom. Unatoč tom doprinosu, kazao je Perjasičani i Kordunaši su od vlasti u razvojnom smislu zapostavljeni.

B.M.

Facebook
E-mail