Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Od klečitelja do ubojica: Kao da je otvorena sezona lova na žene

Klečitelji na trgovima mole za čednost žena u odijevanju i ponašanju, zazivaju dominaciju muškaraca, optužuju žene da izazivaju. A u par dana muškarci su brutalno ubili dvije žene, čime se broj femicida diže na 16.

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

Koja je veza između klečitelja koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na hrvatskim trgovima i zadnjih brutalnih slučajeva ubojstava u Sisku i kod Varaždina?

U oba slučaja na meti su žene.

U prvom slučaju, žene su na udaru klerikalnih fanatika, isključivo muškaraca, koji na trgovima mole za čednost žena u odijevanju i ponašanju, zalažu se da muškarci postanu “duhovni autoriteti u obitelji”, a sve to pod sloganom “Muževni budite”.

A u drugom slučaju, muškarci su u razmaku od samo dva dana ubili dvije žene, jednu čak i ručnom bombom. 

Time je broj slučajeva femicida ove godine porastao na 16, te na ukupno preko 400 u zadnjih dvadeset godina, po čemu se Hrvatska nalazi na trećem mjestu u Europskoj uniji.

Jedni muškarci vrše pasivnu agresiju na žene, drugi muškarci tu agresiju dovode do završnog čina.

I oba slučaja navode na zaključak da je u Hrvatskoj otvorena sezona lova na žene.

Muževnost u krizi, žene na meti

Klečitelji navodno bude muškost, vraćaju čvrstinu muškacima koji su navodno postali “premekani”, tvrde da je muževnost u krizi, da su izgubljene uloge muškaraca i žena. Da bi onda slučajevi ubojstava, napada, premlaćivanja i silovanja žena pokazali kako su te uloge kod dijela hrvatskih muškaraca i dalje veoma jasne.

I dok klečitelji govore kako ih “žene izazivaju i provociraju” svojim odijevanjem i ponašanjem, napadači i ubojice upravo u tome najčešće traže izliku za svoje napade.

Vjernici na trgovima upiru prst prema ženama, napadači na žene uzimaju stvari u svoje ruke.

Silovanja i nasilje

Ovi slučajevi nadovezuju se na brojne sudske presude za silovanje u kojima se napadačima priznaju mnoge olakotne okolnosti, poput sudjelovanja u Domovinskom ratu ili pripadnosti uglednoj obitelji, kao što se nadovezuju na slučajeve obiteljskog nasilja koji su prije par godina izazvale prosvjede ženskih udruga.

I uvijek su na meti žene: na meti vjerskih fanatika, na meti obiteljskih nasilnika, na meti silovatelja, na meti ubojica, na meti sudova, pa i na meti čitavog sustava u kojem žene očito ne nalaze adekvatnu zaštitu.

Ili centri za socijalnu skrb ignoriraju upozorenja, ili policija zanemaruje vapaje, ili sudovi zanemaruju žrtve, ili crkvene institucije šalju poruku o tome da bi žena trebala biti drugotna ili podređena muškarcu.

Muškarac je gospodar života, a sve češće i smrti žena u Hrvatskoj.

Prijeteće poruke

Muškarci s trgova šalje prijeteće poruke ženama, muškarci iz Crkve podržavaju takve poruke, muškarci iz obitelji zlostavljaju ili ubijaju žene, muškarci u vezama napadaju žene, muškarci misle da smiju silovati žene koja su navodno “same krive” jer “izazivaju”.

Žene se, kako to ovih dana navodi Večernji list, ubija nožem, prebija nasmrt, udara cjepanicom do smrti, davi i premlaćuje. A sve u kontekstu poruka klečitelja o tome da žene provociraju muškarce i da bi im bilo bolje da pripaze kako se oblače i kako se ponašaju. 

Jer se muškarci ne mogu suzdržati.

Žene su drugotne

Klečitelji, ali i ne samo oni, stvaraju klimu u društvu u kojoj je dozvoljeno, čak i opravdano, nasrnuti na ženu, premlatiti ženu, “staviti ženu na njezino mjesto”, prijetiti ženama, vrijeđati žene, ponižavati, a nekad čak i ubiti ženu. Žene su vlasništvo muškaraca. Žene su predmet iživaljavanja muškaraca. Žene su često žrtve muškaraca.

No klečitelji i molitelji tek su radikalna manifestacija duboko ukorijenjenog patrijarhalnog odnosa prema ženama koji se pojačava i osnažuje, umjesto da se oslabljuje i obeshrabruje. I još gore, što su žene samostalnije, neovisnije, obrazovanije, odlučnije, slobodnije, to se više nalaze na udaru muškaraca koji gube kontrolu ili im je, kako tvrde klečitelji, “muževnost u krizi”.

Za što su im, naravno, opet krive žene.

Takav odnos prema ženama, nažalost, primjetan je i u politici, društvu, institucijama, javnom životu. I zbog toga, sve upućuje na zaključak da će položaj žena u hrvatskom društvu biti još gori, prije nego što se potrudimo da bude bolji.

(24sata.hr/Tomislav Klauški)

Facebook
E-mail