Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 78. godišnjica Batinske bitke

Beli Manastir – Batina – Bezdan, 11. XI. 2022.

Centralno obilježavanje godišnjice Batinske bitke kod Spomen-muzeja

Prijašnjih godina bilo je uobičajeno da se počast poginulim borcima Crvene armije i NOVJ u znamenitoj Batinskoj bitci prvo odaje kod Spomen-muzeja na bačkoj obali Dunava na datum koji simbolizira početak, a potom i u Baranji na datum koji je vezan za kraj te velike ratne operacije. Ove godine to je učinjeno istog dana, 11. studenog, kad je operacija i počela.

U Belom Manastiru i Batini

Polaganje vijenaca na Trgu slobode u Belom Manastiru

Tim povodom, a u organizaciji predsjednika UABA-e Beli Manastir Nikole Opačića, u Baranji su od 9 do 10:30 sati položeni vijenci i cvijeće na Spomenik palim borcima Crvene armije u centru Belog Manastira, pa na spomenik i biste narodnih heroja na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik u Batini. Vijence su položili Grad Beli Manastir, UABA Beli Manastir i UABA Osijek, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, SDP Beli Manastir, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, Srpski demokratski forum te Srpsko narodno vijeće i VSNM Osječko-baranjske županije.

Kod Spomen-muzeja na bačkoj obali Dunava

Na Spomeniku “Pobjeda” u Batini

U 11 sati istog dana delegacije UABA-e Beli Manastir i Osijek te ZUABA-e Vukovar (Borovo, Trpinja, Vukovar) vijence su položile i na obilježje kod Spomen-muzeja, gdje se na centralnom obilježavanju godišnjice Batinske bitke okupilo tristotinjak osoba, među kojim su bili predstavnici Grada Sombora, Vojske Srbije, Ambasade Rusije te delegacije mjesnih, općinskih, gradskih i pokrajinskog odbora SUBNOR-a iz Bačke, Srema i Banata te Brčkog i Srebrenika (BiH). Uz svečani umjetnički program u izvođenju “Mešovitog hora” Somborskog pevačkog društva i uz razgledanje stalne postavke i tom prilikom službeno otvorene izložbe “12. vojvođanska udarna brigada” u Spomen-muzeju, okupljenima su se obratili gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, prvi sekretar Ambasade Rusije Igor Kiselev te Petar Grabež, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Sombor.

Povijesni osvrt

Batinska bitka i oslobađanje Baranje od fašističke okupacije vođeni su od 11. do 29. novembra 1944. godine. Uz ogorčene i krvave borbe, jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) forsirale su Dunav, razbile njemačku utvrđenu obranu na uzvišenju iznad Batine, oslobodile Baranju te stvorile povoljne uvjete za napredovanje Crvene armije prema Beču i Budimpešti, dok su jedinice NOVJ izbile na lijevu, baranjsku obalu Drave. Uspomenu na Batinsku bitku u Hrvatskoj čuva memorijalni kompleks na lokalitetu Gradac iznad Batine, s monumentalnim spomenikom “Pobjeda” Antuna Augustinčića, te u Srbiji Spomen-muzej s memorijalnim platoom oko njega na bačkoj obali Dunava.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave