Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje desete obljetnice Virtualnog muzeja Dotrščina

Na ulazu u spomen-park Dotrščina, u povodu desete obljetnice djelovanja Virtualnog muzeja Dotrščina, bit će postavljen paviljon Privremenog muzeja s popratnim izložbenim, izvedbenim i istraživačkim programom

Paviljon će se moći razgledati na Dotrščini od 1. do 9. listopada 2022.

Upovodu desete obljetnice djelovanja Virtualnog muzeja Dotrščina, na ulazu u spomen-park Dotrščina bit će postavljen paviljon Privremenog muzeja s popratnim izložbenim, izvedbenim i istraživačkim programom. Paviljon Privremenog muzeja odabran je na javnom natječaju, a za izvedbu je odabrano rješenje arhitekta Davida Kabalina iz Zagreba. Paviljon će se moći razgledati na Dotrščini od 1. do 9. listopada 2022. godine.

Program obilježavanja desete obljetnice Virtualnog muzeja Dotrščina:

Subota, 1. listopada 2022.:

16:00 sati: Otvorenje paviljona Privremenog muzeja kod glavnog ulaza u spomen-park Dotrščina

Paviljon Privremenog muzeja na livadi kod ulaza u spomen-park interpretiran je krajnje simbolički, kao upečatljivi znak, skelet koji prostor više naznačuje nego ograđuje ili natkriva. Različit je od šumskog konteksta, a istovremenu mu nalik. Oštri elementi koji streme u visinu – tronošci visine 4 metra – posloženi su u elementarnu formu kruga, dok je kroz njih moguć nesmetan pogled i prolaz sa svih strana.

Autor: David Kabalin

Izvedba: Vjeran Periček

16:30 sati: Performans Analogna šuma, paviljon Privremenog muzeja (izložba), izvedba u dubini šume.

Performans kombinira elemente iz antidrame “Kralj Gordogan” Radovana Ivšića iz 1943. godine, s dokumentima koji svjedoče o događanjima na Dotršini u vrijeme NDH. Kralj Gordogan je tiranski vladar koji nakon što ubije sve svoje podanike i ne zna što bi dalje radio, ide u šumu i siječe stabla. Dotrščinska šuma je u vrijeme NDH bila najveće zagrebačko stratište protivnika ustaškog režima. U isto vrijeme posječena je hrastova šuma na Dotrščini, a sadašnja grabova šuma izrasla je nakon toga, pa je današnja dotrščinska šuma stara koliko i zločin koji se tamo dogodio. Izvedba traje pola sata, a cjelokupni program uključuje izložbeni dio u paviljonu Privremenog muzeja te zajedničku šetnju šumom do mjesta izvedbe.

Scenarij i režija: Rosana Ratkovčić

Izvođači: Josipa Bubaš, Nikolina Komljenović, Dejan Glišić i Maxime Weinmann.

Dizajn: Leo Kirinčić

Arhivski materijali: Hrvatski državni arhiv, Hrvatski povijesni muzej

Nedjelja, 2. listopada 2022. 

11:00 sati: Otvorenje foto-izložbe “Tlo” Ane Opalić u paviljonu Privremenog muzeja Dotrščina

Seriju foto-eseja o Dotrščini Virtualnog muzeja Dotrščina nastavlja rad Ane Opalić koja je zaokupljena tlom: suho lišće, kora drveća, travke, paprat, zemlja. Temi ne pristupa fotografski već taktilno, a bilježi ga posredno i simbolički, pokušavajući snimiti nevidljivo. Autorica prikuplja uzorke tla i odnosi kući gdje ih skenira. Priču o pejsažu obilježenom zločinom ogromnih razmjera, autorica predstavlja reducirano na osvjetljeni prah. Izložba je jednodnevna.

Subota, 8. listopada 2022. 

15:00 sati: Izložba: Marija Vinski: “Život kao kaleidoskop”, paviljon Privremenog muzeja

Izložba donosi izbor iz dnevničkih zapisa Marije Vinski, zagrebačke liječnice i intelektualke, ubijene na Dotrščini 1941. godine. Kroz nekoliko cjelina, na izložbi će biti prikazan Marijin odnos prema vlastitim dnevnicima te osobni interesi i promišljanja o temama poput prirode, poezije, putovanja, medicine, budućnosti itd.

Autorice: Lucija Bakšić, Magdalena Blažić, Martina Galović i Marija Skopljak

Dizajn: Teo Domines Peter

Produkcija: Virtualni muzej Dotrščina i Hrvatska udruga nastavnika povijesti

Sve fotografije ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva.

Izložba je jednodnevna, a naknadno će biti postavljena u Knjižnicama grada Zagreba/ Knjižnica Jelkovec.

Nedjelja, 9. listopada 2022.

Paviljon Privremenog muzeja Dotrščina u 16 sati.

Arhiv Dotrščina: Ulomci

Spomen-područje Dotrščina ne sadrži nijedan biografski podatak o tisućama tamošnjih žrtava fašizma. U tome smislu na manjkavo rješenje memorijalnog krajolika, odnosno izostanak bilo kakve institucionalne alternative boljem obilježavanju tog važnog mjesta sjećanja i učenja, ukazat će se manjom izložbom biografskih podataka iz fundusa projekta Dotrščina koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, uz nadopune nastale u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina. Izložba je jednodnevna.

Autori: Tia Glavočić i Saša Šimpraga

Dizajn: Teo Domines Peter

Budući da se svi programi održavaju na otvorenom, postoji mogućnost promjene datuma i vremena izvedbe ovisno o vremenskim prilikama. Izložba o Mariji Vinski realizirana je kroz podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Svi ostali programi realizirani su u podršku Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba. Virtualni muzej Dotrščina i Privremeni muzej Dotrščina autorski su projekti Saše Šimprage.

Novosti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave