Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje Dana partizanskog zrakoplovstva – 21. svibnja 1942.

Sekcija zrakoplovnih vojnih umirovljenika «Vladimir Černjajev» obilježila je 20. svibnja 79. obljetnicu stvaranja ratnog zrakoplovstva NOB-a, Dana  partizanskog zrakoplovstva.

Svečanost je započela minutom šutnje za sve poginule i umrle zrakoplovce.

Prije 21 godinu pukovnik zrakoplovstva  Vladimir Černjajev predložio je osnivanje Udruge zrakoplovaca, te je osnovana  Sekcija  zrakoplovaca, kao Sekcija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagreb-Jug.

Sadržaj rada Sekcije odnosio se na druženje ratnih zrakoplovaca, te podsjećanje na stvaranje i aktivnosti  partizanskog zrakoplovstva tijekom NOR-a, poput preleta Franje Kluza i Rudi Čajevca iz baze u Banja Luci na partizansku stranu.To je bio prvi prelet nakon kojeg su se dogodili brojni preleti i prelasci pilota na partizansku stranu, te su oformljene dvije partizanske  eskadrile.  Jednom je rukovodio major Arkadije Popov koji je  poginuo nad mjestom Slano kod Dubrovnika. Te eskadrile u mnogome su doprinijele u borbama, među kojima i  probojua na Srijemskom frontu i Batini.

Obilježavanju 20. svibnja 2021. Bili su nazočni u ime Veleposlanstva Ruske Federacije  general-major Gennadij Možajev  i major  Artjom Maslennikov, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH  Franjo Habulin, predsjednik ZUABA-e  Petar  Raić, te Kristina Petruša akademska slikarica.

Skupu se obratio general-major Gennadij Možajev koji je u svom obraćanju posebno istaknuo nužnost očuvanja sjećanja na slavna vremena velikih žrtava Crvene armije i partizanskih odreda Jugoslavije. „Borilo se rame uz rame a piloti krilo uz krilo za oslobođenje od fašizma“ – rekao je. Veteranima kojih je  nešto preostalo živih zaželio je dobro zdravlje kako bi mogli svjedočiti što duže tim slavnim vremenima da se nikada ne zaboravi i nikada ne ponovi.

„Kao Ruska Federacija uvijek ćemo pomoći svojim “krilima” da se nebo nad Hrvatskom očuva“.

Predsjednik SABAe Franjo Habulin uputio je čestitke i dobre želje, posebno nazočnim antifašistima, te čestitao obilježavanje 21. svibnja ,značajnog datuma naše slavne povijesti  te posebno istaknuo prisustvo veterana Ivana Milatića, svjedoka i sudionika toga vremena .

„Imali smo snažno zrakoplovstvo nakon II. svjetskog rata, a budući da je moj otac bio mehaničar avijacije ja kao dijete upijao sam svu tu uspješnu stvarnost“, rekao je predsjednik Habulin.

O svojim iskustvima iz vremena rata i poraća govorili su: Ivan Milatić i  Dušan Pičulin, koji  je bio pripadnik Prve klase avijacije.

Drug Milatić, borac II Partizanske dalmatinske brigade, nakon rata kao nastavnik odškolovao je sedam klasa generacija zrakoplovaca a među ostalima u jednoj od klasa nalazio se i današnji general Tus koji je jednom prilikom kazao: „Ustaštvo je veći problem danas nego u vrijeme Domovinskog rata“.

Pukovnik zrakoplovstva Vojislav Mihajlović  bio je učenik u   I. klasi generala Tusa, Marovića i drugih. Važno je napomenuti da je obuka završila uspješno i bez žrtava.

Vezano za svoje obaveze imao je čast tri puta ručati s Maršalom J.B. Titom, a helikopterom je pratio tužan put Plavog vlaka…

Pričali su o svojem putu u zrakoplovstvu Stojan Đorđević, potpukovnik, avio-mehaničar i Milutin Radovanović, pukovnik avijacije .

Dragiša Milenković, predsjednik SZVU «Vladimir Černjajev», meteorolog avijacije, bavio se izučavanjem visokih slojeva atmosfere – 30 m u visinu, koji posao je tada bio vrlo zahtjevan  te je usporedio svoje zanimanje s radom doktora.“Doktor može pogriješiti i često ne odgovara za neuspjeh, a meteorologu se ne oprašta, ne oslobađa od odgovornosti, ukoliko svojom krivom procjenom vremena, pilot pogine“, rekao je.

Skup je pozdravio i predsjednik ZUABA-e Petar Raić, a pjesmu Dobriše Cesarića “Palom partizanu” recitirala je tajnica UABA  Zagreb-Jug  Višnja Hotko. 

Napisala: Maja Jelinčić

Facebook
E-mail