Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

OBILJEŽAVANJE 79. OBLJETNICE FORMIRANJA X. KORPUSA ZAGREBAČKOG NOV HRVATSKE

U punoj dvorani Staro gradske vijećnice u organizaciji Koordinacije Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Županija zagrebačke regije i sjeverozapadne Hrvatske i SABA RH svečano je obilježena 79. obljetnica Desetog korpusa zagrebačkog NOV Hrvatske. Događanju su nazočili mnogi gosti iz političkog i javnog života, a ja bih izdvojila predsjednika SABA RH ujedno domaćina druga Franju Habulina, živućeg borca NOB-a, vremešnog 99-godišnjeg Milu Kneževića, bivšeg predsjednika u dva mandata Stipu Mesića i predsjednika Skupštine grada Zagreba druga Joška Klisovića, a koji su se uvaženom skupu i obratili.

(Foto: arhiva SABA RH)

U svom pozdravnom govoru Predsjednik SABA istaknuo je značaj NOB-a u oslobađanju zemlje od okupatora i domaćih izdajnika kao i činjenicu da se, nažalost, kroz školsko obrazovanje našoj djeci uskraćuje istina. A jedina istina jest da NDH, ma kako je željeli predstavljati, nije bila težnja hrvatskog naroda za svojom državom. Jer NDH režim od samog osnivanja  bio je zapečaćen zločinima, hapšenjima, logorima  i likvidacijama ljudi, žena i djece samo zato što su bili druge nacionalnosti, vjere ili mišljenja. No narod se nije dao zaplašiti dapače pobunio se i pružio otpor. 19. prosinca 1943., godine Vrhovni štab i maršal Tito donose odluku da se NOV-u formira X. Korpus zagrebački što se dogodilo 19. sjiečnja 1944. godine u dvorcu u selu Rasinja. U Korpus ulaze Kalnički, Zagorski, Bilogorski, Posavski, Podravski, Moslavački odredi, brigade i divizije, kao i diverzantski bataljon… Zapovjednik X. Korpusa zagrebačkog bio je Vladimir Matetić, kasnije  Mate Jerković. Komesar je bio Ivan Šibl, a načelnik Josip Rukavina. Referent personalnog odsjeka bio je Franjo Tuđman kao i Većeslav Holjevac, kojega povijest pamti kao velikog revolucionara, a kasnije i najomiljenijeg i najuspješnijeg gradonačelnika grada Zagreba. Ne smijemo zaobići niti Franju Tuđmana kojega se danas sve više spominje i sjećaju upravo iz tih vremena njegovog života. Kod osnivanja X. Korpus zagrebački brojio je 6 355 boraca, 80 % Hrvata, a pri kraju rata 13 000 boraca od kojeg broja je bilo 1 000 borkinja. Dakle, Hrvati su imali sasvim drugačiju težnju nego što je ponudila NDH. Tako je u srcu Pavelićeve sluganske, okupatorske NDH formirana snaga Titovih partizana sjeverozapadne Hrvatske i grad Zagreb kada se razgolitila istina o krahu njihove vojske i ” moćnog ” Reicha… Franjo Habulin je ukazao na val revizionizma koji prijeti potopom svega što je Hrvatsku učinilo civiliziranom državom. Ostaje neprijeporna činjenica da je Komunistička partija Jugoslavije na čelu s Titom priznata od saveznika i da i ova sadašnja Hrvatska temelji se na AVNOJ-evskim granicama, a što je potvrdila i Badinterova komisija. Jer u to vrijeme ustanka Jugoslavija je bila raskomadana između Njemačke, Italije, Bugarske i Mađarske. Buržoazija je izdala vlastiti narod, jedino vjerna svom narodu ostala je KPJ na što trebamo biti ponosni… Dakle, jedino oni koji su željeli sačuvati čast i ponos naroda bijahu Titovi partizani, ustvrdio je drug Habulin.
Predsjednik Skupštine grada Zagreba istaknuo je u svom govoru Zagreb kao grad heroj odlikovan od strane Tita ordenom heroja kao i da se grad razvija  kulturno i ekonomski. Istaknuo je da je to zasluga vlasti koalicija lijevih opcija i da s ponosom možemo kazati da gradom Zagrebom nikada nije i neće vladati desnica, dapače i na samom  Pantovčaku vlast su držali uglavnom ljevičari. Ako napravimo analizu čak i prvi predsjednik današnje Republike Hrvatske, a na kojeg se desnica kune i poziva bijaše ljevičar – antifašista i tu činjenicu niti mađioničarski trikovi i iluzije ne mogu osporiti. Istaknuta je potreba vraćanja imena trgova i ulica, posebno je spomenuta ulica 8. maja na koji dan je grad Zagreb, nakon krvavih dana rata, dobio SLOBODU. Istaknuo je drug Klisović uspješno izboreno da ustašama kao plaćenoj, neprijateljskoj vojsci nije mjesto na zagrebačkom groblju Mirogoj. Vratimo sjaj antifašističkim vrijednostima za koje su se naši preci izborili, a koje vrijednosti su utkane u današnju Europu, zaključio je. Učesnik NOB-a Mile Knežević toplo je pozdravljen aplauzom od strane prisutnih na događanju. U X. Korpus stigao je sa I. Korpusom koncem 1944. na 1945. godine kada su sprečavali da se razbijene njemačke snage povuku i stignu do Trsta kako bi se predali saveznicima… Istakao je i on ponovno važnost i zasluge Titovih partizana za sadašnje granice RH. Omiljeni ex. Predsjednik Mesić koji je zapravo postao brend naše stvarnosti, nastavio se na ranije govornike i ustvrdio da pozdrav ZDS nije nikakav stari hrvatski pozdrav i nema nikakve drugačije konotacije… Osvrnuo se na dane kada su se rušili partizanski spomenici, njih 3 000 po Hrvatskoj. Neki su bili vrlo vrijedni, a posebno je istaknuo spomenik Vojina Bakića, jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća, na brdu Blažuj kojeg su nekulturne neznalice izrezale, otopile i iz metala proizvele vojničke čuturice za rakiju. To su oni koji ništa ne znaju, ali znaju rušiti ustvrdio je Mesić. Osvrnuo se drug Mesić i na imena ulica i trgova te posebno izdvojio neopravdano i ničim zasluženo imenovanje ulice Baruna Trenka, jer Trenk je bio husarski vojnik u pukovniji grofa Kumingtona.
Izgubljeni Trg maršala Tita posebna je bolna tema nas antifašista i mi antifašisti želimo da nam  se naš Trg vrati, jer tako osjećamo bliskost sa onim koji nas je vodio u ratu i miru u novu slobodnu i gospodarski naprednu zemlju… Tada, budući smo imali odlično osigurano obrazovanje mnogo je stranih studenata kod nas studiralo… Tito, znao bi im reći: Idite u svoje zemlje i kažite da ima jedna zemlja u kojoj vlada SLOBODA !
Ponesena atmosferom ranijih govornika na kraju svečanosti nisam mogla odoljeti da se ne obratim prisutnima kako bi ih podsjetila na 2000-tu godinu, lokalne izbore i prvu pobjedu lijeve koalicije… Na jednoj od prvih sjednica, nakon dugogodišnje borbe, vratili smo TRG ŽRTAVA FAŠIZMA! Dakle, može se pa hajmo drugovi i drugarice vijećnici…
Samu svečanost obogatio je nastup pjevačkog zbora Židovske općine u Zagrebu LIRA pjesmama: Po šumama i gorama, Padaj silo i nepravdo i Crveni makovi. Kroz svečanost vodio nas je Dubravko Sidor koji je pročitao ulomke iz pripovijetke Jože Horvata “Ratnik”, a koji je i sam bio borac X. korpusa zagrebačkog, a što je u mnogome pomoglo HTV-u da ipak bar nešto kaže u svojim vijestima na IV kanalu, doduše u već kasnim satima, o ovoj svečanosti… No iako naša javna TV zanemaruje izvijestiti ono ključno što je izrečeno, duboko u svijesti  i srcu naroda utkan je antifašizam kao trajna vrijednost ovih prostora.

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave