Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje 78. obljetnice formiranja 10. korpusa Zagrebačkog

Odlukom druga Tita i Vrhovnog štaba NOV-a osnovan je u Rasinji 19. siječnja 1944. godine 10. korpus, kasnije nazvan Zagrebački.

Satkan je bio od boraca brojnih jedinica i odreda. Posebno treba istaknuti 32. i 33. diviziju, Posavski odred, Podravski odred, Diverzantski odred, Kalnički odred, koji su bili rasadnici iskusnih i prekaljenih boraca.

Važnost 10. korpusa Zagrebačkog bila je ogromna, ne samo stoga što je sam grad Zagreb tijekom NOB-a bio značajnim središtem radničkog i Narodnooslobodilačkog pokreta, već i stoga što je Zagreb bio središtem NDH tvorevine, a i sam III. Reich, svjestan snage otpora Grada, imao je u samom gradu Zagrebu svoga opunomoćenika Gleisa von Horstenaua, koji je usklađivao vojne operacije djelovanja okupatora i oružanih snaga tzv. NDH.

Kasnije je gubitnička vojska okupatorske Njemačke i NDH opet  koncentrirala svoje snage u Zagrebu kako bi svojim pobijeđenim jedinicama omogućila povlačenje.

Na dan osnivanja 10. Korpus brojio je 6 335 boraca, a do kraja rata imao je 20 000 boraca.

U povodu obilježavanja 78. godišnjice osnivanja 10. korpusa Zagrebačkog održan je 19. siječnja u Rasinji skup kojem su bile nazočni
Franjo Habulin, predsjednik SABA RH s delegacijom, Petar Raić, predsjednik ZUABA Zagrebačke Županije Grada Zagreba s delegacijom, Kolman Danimir, načelnik Općine Rasinja, pokrovitelj obljetnice, s delegacijom, Anica Desnica, predsjednica ZUABA-e Križevačko-koprivničke županije i drugi.

Nazočni  na mjestu osnivanja u Rasinji, kod dvorca Inkey, kod spomen ploče osnivanju 10. korpusa  položili su vijence i cvijeće u znak sjećanja i poštovanja svih onih 7 786, u ratnim operacijama, ranjenih i poginulih boraca i borkinja.

Obrativši se prisutnima predsjednik Franjo Habulin je između ostalog ustvrdio: 

„Danas u vrijeme revizionizma povijesti moramo sačuvati istinu na slavne dane.

Tu smo da se poklonimo sjenama onih, koji su žrtvujući svoje mlade živote idealima slobode, tu slobodu nama darovali.“

Među prisutnima bio je i vremešni Rudolf Kahlina koji je kao 15-godišnji dječak, čekajući da ga upravo prime u članstvo SKOJ-a, bio sudionikom toga vremena, vremena kada je Rasinjem do dvorca Inkey na obali potoka Gliboki stiglo 6 335 boraca u odvažnoj namjeri da na prostoru sjeverno-istočne Slavonije okupatoru nanese ozbiljne štete.

Sjetih se riječi jednog od junaka: Barjak crveni mora biti još crveniji od krvi jer SLOBODA sama neće doći.

Danas dvorac Inkey je derutan i traži obnovu, za koju je načelnik Kolman kazao da je u prioritetnom planu.

Derutan je baš kao što je derutna i dotrajala naša sadašnjost, naša stvarnost, a za nju se više nitko niti ne ispričava.

I baš zbog tih slavnih i dičnih dana naše povijesti bilo bi dobro da se prihvati prijedlog predsjednika Habulina da se baš tu postavi spomenik sjećanja na 10. korpus.

Zagrebačka delegacija poklonila se i kod spomenika palim žrtvama fašizma.

Napisala:
Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave