Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

“Kultura sjećanja na antifašističku borbu na Trešnjevki”

(Foto: UABA Trešnjevka)

Dana 27. siječnja 2024. u Dvorani MO Antun Mihanović Drenovačka 4 na području gradske četvrti Trešnjevka Sjever održana je Javna tribina u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trešnjevka naziva “Kultura sjećanja na antifašističku borbu na Trešnjevki”, na temelju provedenog Javnog natječaja za financiranje programa i projekata Udruga iz područja branitelja Domovinskog rata, boraca II. svjetskog rata i njihovih obitelji iz Proračuna grada Zagreba za 2023. godinu.

Tribini je prisustvovalo 27 članova Udruge i 31 gost. Uvodno izlaganje na tematski sadržaj tribine uz predstavljanje programa rada i djelovanja UABA Trešnjevka je podnio Predsjednik Željko Sladović. UABA Trešnjevka ima 97 članova, od toga čak 16 sudionika NOR-a koji su poznijoj životnoj dobi te su mnogi smješteni u staračke domove ili su nepokretni te danas usprkos najavi dolaska njih dvoje nisu mogli prisustvovati. Članova u životnoj dobi od 30-70 godina je 32, dok je 65 članova u dobi od 70 godina naviše. U Udruzi imamo i 5 članova koji su branitelji iz Domovinskog rata.

Nakon obraćanja gostiju (Davora Bernardića – člana Udruge, Branka Kolarića – v.d. predsjednika GO SDP Zagreba, povjesničara za razdoblje NOR-a i autora knjiga o NOB-i Katarine Banić i Marija Šimunkovića, Vesne Teršelić – voditeljice Documente, Jovana Vejnovića – predsjednika Saveza društava Tito Hrvatske te Miroslava Kirinčića – tajnika SABA RH, održana je prezentacija snimljenog materijala izvoditelja Igora Drezgića sa suradnicima o stanju antifašističke spomenička baštine na području gradskih četvrti Trešnjevka Sjever i Jug s prikazom postojećeg stanja i prikazom nestale ili devastirane spomeničke baštine.
Nakon prezentacije slijedila je panel rasprava uz sudjelovanje članova i gostiju.

Spomenička baština NOR-a na Trešnjevki u javnom prostoru je u relativno zadovoljavajućem stanju što se tiče spomenika na javnim površinama ponajprije zahvaljujući članovima i građanima Trešnjevke koji su na pojedine devastacije i pokušaje pravodobno reagirali i upozorili organe reda i vlasti. Što se tiče spomen bista i poprsja te spomen ploča u javnom prostoru i javnim ustanovama tu je stanje vrlo zabrinjavajuće s obzirom na to da su mnoge nestale i sudbina im je nepoznata. U pitanju su škole, dječji vrtići, parkovi i državna i gradska poduzeća. Odnos nadležnog Ministarstva, Grada i lokalne uprave i samouprave spram spomeničke baštine iz NOR-a nije adekvatan kao što se tekovine antifašizma cijene, poštuju i valoriziraju u zemljama u Europskoj Uniji. Takav odnos je nažalost i prema još živućim herojima i heroinama, borkinjama i borcima iz NOR-a spram socijalnog statusa u društvu. Upravo prezentacijom želimo potaknuti i zabilježiti stanje cjelokupne spomeničke baštine u prilog nastojanjima da to ostane mladim naraštajima u memoriji kao kulturno naslijeđe jednog vremena i naroda u borbi za dostojanstvo i slobodu naroda i narodnosti u vihoru Drugog svjetskog rata i borbe protiv sila zla nacizma i fašizma na ovim prostorima. Zaključak je da će se prezentacija “Kultura sjećanja na antifašističku borbu na Trešnjevki” dostaviti u snimljenoj formi nadležnim gradskim institucijama i gostima tribine koji baštine i neposredno su zainteresirani da se spomenička baština na Trešnjevki održava i obnavlja kao kultura sjećanja. Nakon tribine je održano druženje članova Udruge s mnogobrojnim gostima koji su se odazvali na Tribinu.

Željko Sladović, predsjednik UABA Trešnjevka

Facebook
E-mail