Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Koordinacija Dalmacje o spomeničkoj baštini NOB-a

U petak, 8. listopada 2021. održan je sastanak Koordinacije antifašističkih udruga Dalmacije, u sklopu koje se razgovaralo o izgradnji (obnovi) Spomenika osloboditeljima Dalmacije (8. Korpusa NOB-a)   na brdu Sv. Spas, o restauraciji  spomenika S. Filipoviću u Opuzenu, te o donosu prema srušenim ili devastiranim spomenicima NOB-a.

Za spomenik u Kninu formiran je Odbor za izgradnju,  kao operativno tijelo sa zadatkom da nastavi poodmakle aktivnosti koje je vodila udruga Vedra iz Spilta. Zadatak je da se sa stručnim ljudima utvrdi obim nužnih radova, izradi projektni zadatak, raspiše natječaj, izradi tehnička dokumentacija, a uporedo da se radi na osiguravanju sredstava. Sve bi trebalo biti pod pokroviteljstvom Vlade RH. Dakle, spomenik nije kninski niti dalmatinski, nego hrvatski projekat kojeg će i dalje stručno i tehnički voditi Vedra, uz svekoliku pomoć  Odbora kojeg su predložili dalmatiski antifašisti. Predsjednik Odbora je, zbog dosadašnje aktivnosti i najbolje upućenosti, predsjednik Vedre iz Slita Ranko Britvić.

Spomenik bi trebao simbolizirati svehrvatsku stoljetnu borbu za slobodu koja se stapa u simbolu završnih pobjeda u NOB-i i Domovinskom ratu (1945-1995).

Knin je prijestolnica hrvatskih kraljeva; Svetoslava, Držislava, Dmitra Zvonimira i Petra Svačića. Knin je jedan od najstarijih gradova u Europi. Prema iskopinama na brdu Sv. Spas datira još iz doba neolita, a pisano se spominje u 7. godini prije Krista. Njegova povijest je povijest borbe za slobodu, što je ujedno i povijest Hrvata za slobodu. Svojatali su ga; Ugari, Turci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani, Njemci, a i diktator Milošević je imao želju u njemu stolovati.

Na kninskom Kapitolu bilo je sjedište hrvatskog biskupa. Tu je uklesan prvi  etnički i državno politički pojam „Dvx Chroatorvm“. Upravo zbog te simbolike, njegovog značenja za ukupnu povijet Hrvata i činjenicu da je u Kninu bila najveća borba na prostoru RH u vrijeme Drugog svjetskog rata, da je tu pobijeđen 5. kolovoza 1995. godine velikosrpski fašizam, da se tu nalazi jedna od najvećih grobnica Hrvata, ovaj spomenik zaslužuje pažnju, interes i pijetet hrvatskog naroda. Konačno, uvjereni smo, ovom našom inicijativom, doći će do realizacije tog vrijednog simbola slobode.

Za aktivnosti na obnovi spomenika S. Filipoviću zadužen je Juraj Krstulović, koji bi trebao pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i informacije temeljem kojih će se moći utvrditi realan put i ciljeve do njegove izgradanje.

Za sve druge porušene ili devastirane spomenike donijet je zaključak da se preko SABA-e uputi pismo Predsjedniku RH, Predsjedniku Vlade i Sabora, ministrici kulture i medija i ministru hrvatskih branitelja u kojima ih treba potsjetiti na obveze iz Ustava i Zakona, te na sadržaj Deklaracije o antifašizmu,  te tražiti donošenje konzistentnog zakona kojim bi se trajno osigurala sredstva za obnovu spomenika i financiranje antifašističkih udruga. Također, treba ih upozoriti na tendencu deklasifikacije spomenika, koji imaju za cilj obezvrieđivanje rezultata NOB-a.

Facebook
E-mail