Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Jubilej – HRABRA  AKCIJA KORDUNAŠKIH PARTIZANA

Polaganjem vijenaca na drvenom mostu gdje je stradao IVICA GOJAK i kod biste VEĆESLAVU HOLJEVCU u centru Karlovca, obilježena je 80. obljetnica smjelog partizanskog pothvata u okupiranom gradu na četiri rijeke

Većeslav Holjevac dočekao je 16. svibnja 1945. u Zagrebu pjesnika  Vladimira Nazora, predsjednika ZAVNOH-a

       U predvečerje 17. studenog 1941 godine, unatoč tisućama talijanskih vojnika i iz ustaško-domobranskih formacija, „ušetao“ se partizanski vod, došavši iz ustaničke Petrove gore u Karlovac. Bili su odjeveni u domobranske odore. Vodio ih je VEĆESLAV HOLJEVAC, „domobranski časnik“…  To  je, među inim kazivao MIROSLAV DELIĆ, predsjednik karlovačkih antifašista nakon polaganja vijenaca ispred spomen obilježja skojevcu IVICI GOJAKU, kod drvenog mosta na Korani, koji je prilikom povlačenja partizana preodjevenih u domobranske odore bio teško ranjen, zbog čega je ubrzo umro. I kod bezimene biste VEĆESLAVU HOLJEVCU u Parku heroja u centru grada na četiri rijeke, obilježena je 80. obljetnica akcije kada je skupina kordunaških partizana ušla u okupirani grad da iz zatvorske bolnice izvuče MARINA ČAVIĆA GRGU, sekretara  Mjesnog komiteta KP Karlovac, kojeg su ustaše bili zarobili.  „Akcija je ponajprije ostvarena sa ciljem da se podigne moral u gradu i na širem karlovačkom području. No, nakon toga je uhapšeno preko 250 ljudi koji su završili u Jasenovcu“, istaknuo je DEJAN MIHAJLOVIĆ, karlovački dožupan. Po njegovim riječima, Većeslavom Holjevcem Vecom bi se trebao ponositi cijeli grad no sadašnji režim ne vidi što je dobro uradio. „Trudit ću se da bude ispravljena nepravda koja se nanosi tim povijesnim ličnostima i da mlađe generacije saznaju pravu istinu“ zaključio je Mihajlović.

    Partizanska akcija nije u potpunosti uspjela  –  zbog pogrešne obavijesti gdje se tada nalazi Marijan Čavić. Naime, ustaše su teško ranjenog Čavića iz bolnice prije toga prebacili u policiju, ispitivali ga i mučili, nakon čega je ubrzo preminuo. Partizani su bez većih problema ušli u grad, došli do bolnice i istim se putem, preko starog drvenog koranskog mosta na Mekušju, neobavljenog posla vraćali natrag u bazu na Petrovoj gori. Prilikom povratka, na samom je mostu došlo do puškaranja sa talijanskim i ustaškim formacijama. Tu je teško ranjen skojevac Ivica Gojak, ubrzo preminuvši na rukama drugova. Imao je samo  19 godina. Lakše je ranjen i borac Đorđe Momčilović. Petorica talijanskih  vojnika je poginulo. Ujutro, partizanska skupina krenula je prema Petrovoj gori  –  stigli su u selo Vučkovići.

     Iako u toj hrabroj akciji nisu uspjeli, kordunaški partizani dobrano su uzdrmali njemačko-talijansko-ustašku famu o vojničkoj superiornosti. O ovom događaju izvijestili su Radio London, Radio Moskva i Radio Slobodna Jugoslavija što je imalo velikog odjeka među saveznicima, a snimljen je i film pod naslovom „Signali nad gradom“, scenarista Slavka Goldsteina, redatelj je bio Žika Mitrović, a glavnu ulogu tumačio je beogradski glumac Aleksandar Gavrić. Važan čimbenik bio je moralno politički uspjeh pothvata. Činjenica da je skupina partizana uz najveću životnu opasnost ušla u Karlovac pod zapovjedništvom Većeslava Holjevca da spase svog suborca, imala je velikog odjeka širom Hrvatske.

B. Mirosavljev

Facebook
E-mail