Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Izborna skupština UABA-e Beli Manastir

(Foto: Jovan Nedić)

U petak, 9. VI. 2023. godine, s početkom u 17 sati, u svom uredu u belomanastirskoj Ulici Imre Nagya broj 16, održana je izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, jedine takve u Baranji. Skupštinu s čak 15 točaka dnevnog reda pripremio je i strogo vodeći računa o proceduri i formalnostima vodio predsjednik Udruge Nikola Opačić. Skupština je održana uz učešće 15 od 25 članova, što znači da se nesmetano mogla odvijati od prve do posljednje točke, tj. od otvaranja do zatvaranja.

(Foto: Jovan Nedić)

Između te dvije točke podnijet je izvještaj o radu između dvije izborne skupštine (2019-2023), pa završni račun za proteklo razdoblje, pa izvještaj Nadzornog odbora, pa prijedlog aktivnosti za sljedeće četiri godine, pa financijski plan za 2024. godinu… Poslije kraće rasprave svi izvještaji i prijedlozi prihvaćeni su jednoglasno. Također je donesena odluka o izmjeni i dopuni Statuta UABA-e, kojom je uspostavljena funkcija tajnika udruge, koji će zastupati udrugu u slučaju spriječenosti predsjednika. Potom su razriješeni dužnosti dosadašnje Predsjedništvo, predsjednik i Nadzorni odbor i izabrano novo rukovodstvo. Za predsjednika je ponovo izabran Nikola Opačić, koji će novim četverogodišnjim mandatom zaokružiti dva desetljeća svog predsjednikovanja. U Predsjedništvo su – uz predsjednika po funkciji – još izabrani: Dragica Krbavac, Mijo Vargić, Gordana Ranković i Kristijan Melmajer, dok su u Nadzorni odbor izabrani Nada Belić, Jelena Opačić-Matijević i Vladimir Bjelica, uz zamjenike Milana Kovačevića, Milana Prusca i Slobodana Stankovića.

U izvještaju o radu Nikola Opačić je naglasio da Udruga djeluje na promicanju tradicije antifašističke borbe, a članovi su potomci antifašističkih boraca, sljedbenici antifašizma i simpatizeri. Od nekadašnjih 40 članova, broj se prirodnim putem smanjio na 25. Zato će pred Udrugom ubuduće biti obaveza da pokuša pridobiti nove članove.

Udruga, nadalje, uspješno surađuje sa SUBNOR-om Vojvodine, posebno s općinskim odborima iz Apatina, Bečeja, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka i Subotice, a to je značajno zbog toga što su mnogi borci iz Vojvodine položili svoje živote u borbama za oslobođenje Baranje, naročito u Batinskoj (novembar 1944) i Bolmanskoj bici (mart 1945). Članovi Udruge redovito učestvuju u obilježavanju značajnih događaja iz Narodnooslobodilačkog rata u Slavoniji i Baranji, Vojvodini i Distriktu Brčko.

Aktivnosti Udruge na širenju i očuvanju antifašizma, kao i tekovina NOB-a, u proteklom razdoblju podržavali su Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu.

Na prijedlog Predraga Stojanovića, udruga je uz pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku i u suradnji sa SABA RH, prošle godine izdala monografiju “Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje”.

Aktivnosti Udruge, osim članarinom i donacijama, financiraju se potporom Grada Belog Manastira. Iz tih nevelikih sredstava kupuju se vijenci i cvijeće koji se polažu na antifašističke spomenike i financiraju putni troškovi. Važno je napomenuti da se sredstvima raspolaže vrlo domaćinski pa ne samo da nema dugova, nego se u novu godinu prenosi ne baš beznačajan iznos, koji omogućava da Udruga normalno djeluje dok ne pristignu nova sredstva.

U raspravi o radu Udruge, uz Nikolu Opačića, učestvovali su Nikola Živković, profesor u penziji, i Predrag Stojanović, bivši zamjenik belomanastirskog gradonačelnika.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail