Iz medija
Glinska crkva, mjesto strašnog pokolja, zaslužuje da bude zajedničko mjesto memorije PDF Print E-mail
Wednesday, 01 August 2012 12:53

U crkvi Svete Bogorodice i kraj nje izvršen je nezamisliv zločin. Njegovi su razmjeri ponekad umanjivani, ponekad uveličavani, ali zločinački karakter događaja ne može se pritom zanijekati. Na mjestu srušene crkve podignut je za vrijeme Jugoslavije, po odluci Hrvatskoga sabora, spomen dom. On se danas zove Hrvatski dom. Sreo sam velik broj hrvatskih intelektualaca koji se toga stide.

Nova historija uvela je i potvrdila naziv “mjesto memorije” - Lieu de mémoire. Takvih mjesta ima na istoku i zapadu Evrope, na raznim stranama svijeta. Obilježena su nesrećom koja ih je snašla, tragedijom koju su proživjela, sjećanjem koje ih muči. U francuskoj povjesnici čitamo: “ORADOUR-SUR-GLANE - na tom su mjestu 10. lipnja 1944. godine njemački nacisti masakrirali 643 osobe, među kojima je bilo pet stotina žena i djece. Svi su spaljeni u seoskoj crkvi. Crkvene ruševine su sačuvane, a selo ponovno podignuto. Ime Oradoura postalo je simbolom nacističkog barbarstva.”

Read more...
 
Talijani su se prešli kad su bodulima krenuli uzeti maslinovo ulje PDF Print E-mail
Thursday, 26 July 2012 18:49

Mi danas ne možemo zamisliti te odvažne ljude koji su goloruki ustali protiv fašista. U ime svih Zadrana izražavam poštovanje prema sudionicima Narodno-oslobodilačke borbe, rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić

Obilježavanjem 70. obljetnice Maloiškog ustanka danas je na Malom Ižu odana dužna počast jednoj generaciji hrvatskog naroda koja je riskirala sve i žrtvovala najviše što je mogla za ostvarivanje slobode. Ispred spomenika palima za slobodu i socijalizam od 1941. do 1945. godine vijence su položili i svijeće zapalili članovi šest izaslanstava: izaslanstvo predsjednika RH Ive Josipovića, Saveza antifašističkih boraca i antifašista i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, Zadarske županije, Grada Zadra, Mjesnih odbora Mali Iž Porovac i HVIDRA-e Zadarske županije.

Read more...
 
Memoari ispunjeni dinamitom istine PDF Print E-mail
Monday, 23 July 2012 16:44

U Beogradu je upravo objavljeni „Memoari jugoslavenskog revolucionera – Dalmacija 1905–1943” Vicka Krstulovića, legendarnog dalmatinskog proletera i komuniste, partizana i narodnog heroja, političara i državnika, koji je sećanja počeo da kazuje davne 1973. godine.

Četiri decenije kasnije, bezmalo četvrt veka od završetka knjige i Vickove smrti (1905–1988), konačno počinje javni život ova uzbudljiva, istinita, u istoriografskom smislu izuzetno značajna memoarska trilogija.

Dok je knjiga nastajala, moćne tajne službe utrošile su mnogo energije, vremena i sredstava da budu u toku i da onemoguće njeno objavljivanje. Prisluškivanje i praćenje, dostavljanje magnetofonskih traka i kopija tekstova Vickovih sećanja Vladimiru Bakariću i Ivanu Krajačiću Stevi, koji su o svemu obaveštavali Josipa Broza Tita, petnaestak godina su bili nevidljiva strana „rada” na ovim memoarima.

Read more...
 
Obilježena 71. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu PDF Print E-mail
Friday, 20 July 2012 12:26

Komemorativnim skupom udruge Saveza antifašističkih boraca Hrvatske obilježile su u subotu 14. srpnja 71. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu. Sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 zloglasnih ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu strijeljani Božidar Adžija, Otokar Keršovani i Ognjen Prica, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti.

Read more...
 
Antifašizam pred izazovima suvremenosti PDF Print E-mail
Thursday, 19 July 2012 15:02

Antifašizam pred izazovima suvremenosti Zbornik radova nastao je u okviru istraživačkog projekta Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji.

Istraživački projekt je tijekom 2011. godine realizirala Alternativna kulturna organizacija – AKO iz Novog Sada uz podršku beogradskog Foruma za slobodu odgoja Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Zbornik obuhvaća četiri cjeline: Suvremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva povijesnog revizionizma i političkog relativizma te Kultura sjećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju: Olivera Milosavljević, Todor Kuljić, Ranko Končar, Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 51