Iz medija
75. obljetnica Prve pionirske partizanske čete PDF Print E-mail
Saturday, 04 November 2017 10:15

RATNICI OD PUŠKE MANJI

Legenda o prvoj oružanoj pionirskoj jedinici u Hrvatskoj ne počinje datumom njezina osnutka (7. studenoga 1942. godine) nego strašnim pokoljem koji je i desetogodišnjake natjerao da gledaju smrti u oči. Sve do oslobođenja mali su se ratnici svakodnevno tukli s ustašama, ali i s Talijanima i Nijemcima

Read more...
 
Stabilnost u jugoistočnoj Europi PDF Print E-mail
Thursday, 26 October 2017 15:22

Donosimo intervju predsjednika SABA RH Franje Habulina za web portal Regnum (Ruska federacija)

Read more...
 
PREDSJEDNIK TITO JE BIO PRVI DRŽAVNIK NEKE SOCIJALISTIČKE ZEMLJE KOJI JE POSJETIO VATIKAN PDF Print E-mail
Friday, 22 September 2017 12:24

PAPA TITU – VAŠ POSJET NAS POČAŠĆUJE

Zvuci fanfara, u slavu i čast dolaska predsjednika Tita u Vatikan, oglasile su se točno u 10.00 sati 29.3.1971. godine, čim je Josip Broz došao u vatikansko dvorište Svetoga Damiza gdje je bila postrojena, njemu u čast, Švicarska garda. Vatikanske najviše počasti, vatikanske fanfare, zvuci trublji koje najavljuju samo one do kojih vam je stalo i slikovitost Švicarske garde trebala je pokazati predsjedniku Titu, ali i gradu i svijetu, urbi et orbi, svima i svakome, da Vatikan poštuje predsjednika Tita i da mu je stalo do međusobnog prijateljstva, te da iskreno primaju u posjet predsjednika jedne socijalističke zemlje i predvodnika Pokreta nesvrstanih zemalja, poštujući njegovu ulogu svjetskog mirotvorca, između u to vrijeme međusobno sukobljenih blokova komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada. Poštovanje Vatikana prema Titu izraženo je i činjenicom da je njegovu posjetu najavio vatikanski dnevni list  L“ Osservatore Romano preko naslovne stranice „Pozdrav predsjedniku Titu“.

Read more...
 
OSVRT NA ZBORNIK RADOVA SVEĆENIK JULIJE BÜRGER (1885.-1944.) I NJEGOVO VRIJEME PDF Print E-mail
Saturday, 02 September 2017 17:16

Čitajući Zbornik radova Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme (2017.) ne mogu se oteti dojmu da su tekstovi ciljano smišljeni i odabrani kako bi povijest Drugog svjetskog rata na ovim prostorima naprosto revidirali. Pojedini dokumenti pomno su obrađeni i prezentirani kako bi pobjednici u tom svjetskom oružanom srazu bili prikazani kao zločinci, a gubitnici žrtve njihovih zločina. Presude tadašnjih sudova gotovo u potpunosti su odbačene, a sudski procesi tretirani kao politički smišljeni i montirani kako bi se sudilo uglavnom nevinim Hrvatima. Zanemarene su činjenice da se uglavnom radilo o osobama koje su se borile na strani poraženih snaga i pri tom učinile mnoga zlodjela, ili pak o osobama koje su aktivno surađivale s neprijateljima Narodnooslobodilačke vojske. Prikazani su dokumenti o presudi, ali ne i dokumenti o iskazima svjedoka na temelju kojih je donesena presuda iz kojih bi se moglo vidjeti za što je točno optužen ratni slatinski župnik. Korištena je terminologija političke opcije koja partizanske borce i njihove zapovjednike naziva „zločincima“, njihove sudove smatra gotovo isključivo „zločinačkim“. Svako oslobođenje gradova od okupatorskih postrojbi i ustaške vlasti autori uglavnom nazivaju okupacijom ili padom, a komunističkim zločinima i ubojstvima smatraju pogibije i onih koji su se u vojnim odorama s oružjem borili protiv jedinica Narodnooslobodilačke vojske. Osveta pobjednika nad poraženima snagama, koju moramo osuditi, proglašena je komunističkim zločinom.

Read more...
 
OBILJEŽENA 75.OBLJETNICA FORMIRANJA ZAGORSKOG PARTIZANSKOG ODREDA PDF Print E-mail
Friday, 16 June 2017 15:49

Prekrasnog sunčanog dana u subotu 10.lipnja na Špiranec brijegu iznad slobodarske radničke Bedekovčine svečano je obilježena 75.obljetnica formiranja Prve čete Zagorslkog partizanskog odreda u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije i UABA Bedekovčina i Zabok.

Bila je to  izuzetna svečanost na vrhu brijega, među   suncem okupanim  zagorskim vinogradima  i kletima,  podno velebnog spomenika  podignutog 1976. od naroda općine Zabok za vječni spomen na hrabre partizane Hrvatskog Zagorja i devet narodnih heroja Jugoslavije, od kojih su dvojica iz Poznanovca - Slavko i Marko Mrkoci.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 51