Obljetnice Vukovar PDF Print E-mail

SNAŽNIJE DJELOVATI NA PROMICANJU ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI

Govoreći o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj na svečanosti povodom 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara, LAZO ĐOKIĆ, član Predsjedništva SABA RH, poručio kako se moramo boriti za Hrvatsku i svijet bez mržnje te ustrajati na jačanju antifašističkih vrednota

Pred Spomen – kosturnicom (djelom vukovarskih arhitekata Slavka Marušića i Miodraga Jandrića) na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru upriličena je komemorativna svečanost u povodu 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara (12. travnja 1945. probijen je Srijemski front, zadnje uporište fašističke koalicije u ovom dijelu Europe i oslobođen Vukovar s okolnim naseljima). Brojna izaslanstva položila su vijence te odala počast za 388 žrtava fašističkog terora, čiji su posmrtni ostaci preseljeni iz Dudika, 155 boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 pripadnika Crvene armije, poginulih 8. i 9. prosinca 1944. godine u desantu preko Dunava i u borbama za oslobođenje Vukovara.

Skupu su, među inim, nazočili Aleksandar Andejev (Veleposlanstvo Ruske Federacije), Milan Šapić (Konzulat Republike Srbije), Đorđe Čurčić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Duplančić, predsjednik Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda  (sudionik proboja Srijemskog fronta i sudionik oslobođenja Vukovara), Franjo Habulin, predsjednik i Petar Raić, član Predsjedništva SABA RH, predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata, Saveza društva „Josip Broz Tito“ Hrvatske, izaslanstva antifašističkih boraca i antifašista iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije i Grada Zagreba…

„Operacija proboja Srijemskog fronta započela je 12. travnja 1945., u 5 sati ujutro – sa utvrđene  linije koja je omogućavala njemačkoj fašističkoj vojsci i njenim pomagačima izvlačenje svih snaga sa južnog bojišta. Toga dana više ništa nije moglo zaustaviti jedinice Narodnooslobodilačke vojske  - Srijemski front je probijen, a iza te linije su u kratkom vremenu, oslobađani mnogi gradovi i sela. Istog dana  -  12. travnja u Vukovar ulaze borci Prve proleterske divizije. Operacija oslobađanja Vukovara završena je sutradan, kada su oslobođeni Borovo naselje i Borovo“, istaknuo je Lazo Đokić, predsjednik ZUABA Vukovarsko-srijemske županije i član Predsjedništva SABA RH. Govoreći o aktualnoj drušveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, dodao je da ogromne žrtve na ovim prostorima koje su pale u borbi protiv fašizma moraju biti dovoljna opomena da se borimo protiv oživljavanja ideja zla. Ideje za što su ginuli rodoljubi i antifašistički borci danas se iskrivljuju i pokušava se izjednačiti žrtvu i dželata. Logor Jasenovac u kome su pobijene na tisuće nevinih ljudi proglašava se radnim logorom. Zakonom se ustaše prevode u domovinsku vojsku, a za što su se borili partizani – upitao se Đokić. Dodao je kako naši preci koji su u NOR-u položili svoje živote u borbi protiv fašizma nisu bili zadojeni mržnjom nego željom za slobodm, pravom na tolerantan, ravnopravan život bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu različitost. „Mi članovi i simpatizeri antifašizma borimo se i borit ćemo se za Vukovar, Hrvatsku i svijet bez mržnje. Moramo više, jače i snažnije djelovati na širenju ideje antifašizma kao trajnog zaloga bolje budućnosti“, zaključio je Đokić.

Govoreći na skupu, FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH je rekao: „Srijemski front jedno je od najtežih i najdugotrajnijih bojišnica u NOB-u. tijekom tih borbi poginulo je preko 13 tisuća boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 1.100 boraca Crvene armije, 620 boraca Bugarske narodne armije i 160 boraca Brigade „Italija“. Dugujemo im vječnu zahvalnost. Danas je prilika da se sjetimo onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naročita mi je čast pokloniti se njihovoj žrtvi ispred ove Spomen-kosturnice jer su svojim doprinosom zaustavili fašizam, najveće zlo u historiji ljudskog društva. Njihova žrtva nas obvezuje da svojim djelovanjem istrgnemo iz zaborava sjećanje koje bi moglo nestati u magli historijskog revizionizma. Dugujemo im zahvalnost što su stvorili temelje današnje europske Hrvatske“.

Prije skupa u Vukovaru, izaslanstvo Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda i SABA RH bila je u posjetu Iloku gdje ih je primila gradonačelnica Marina Budimir. Obišli su spomen obilježje stradalim borcima na mjesnom groblju u Iloku i položili vijence. Valja istaći da se spomenik i okoliš primjereno održavaju i da tijekom Domovinskog rata, a ni kasnije spomen obilježje nije oštećeno. Obje delegacije odale su počast pred spomenikom na groblju u Šarengradu  450-orici boraca Prve i Druge proleterske divizije, 21. srpske i 48. makedonske divizije poginulih u proboju Srijemskog fronta.

U kasnim popodnevnim satima upriličena je svečana akademija u dvorani restorana Mornar, na kojoj je o operaciji Srijemski front izlagao Zdenko Duplančić, sudionik proboja a o aktualnom trenutku antifašizma u Hrvatskoj govorio je Bogdan Rkman, član ZUABA Vukovarsko-srijemske županije. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici Ekonomske škole Vukovar sa profesoricom Slađanom  Milješić, pjevački zbor „Javor“ pod ravnanjem Aleksandre Krtinić te  puhački orkestar JVP Vukovar  pod ravnanjem Branka Medena.

B. M.