Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
75 years United Nations PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:46

The FIR as international umbrella organization reminds with this newsletter of the official establishment date of the United Nations, 24 October 1945.

opširnije...
 
ISTRIZACIJA HRVATSKE ? PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:39

Kada iz Hrvatske izguraš Josipa Broza, ostaje ti Ante Pavelić !

Bez obzira što smo na tu činjenicu odavno i uporno godinama upozoravali, upravo se to Hrvatskoj i dogodilo. Istina, on, Ante Pavelić još uvijek nije tu u original izdanju, njegov je grob u Madridu, ali mnogi su njegovi ministri, generali i mužikaši tu oko nas, a tu su i njegove regimente i legije, tu je i „Za Dom Spremni“, a nađe se i pokoja kuna. Zauzeli su najbolje pozicije vidljivosti, najprometnije ulice i najljepše trgove, avenije i obale, a ludilo je otišlo toliko daleko da im se dižu spomenici, služe mise, a državne delegacije komemoriraju njihova počivališta.

Read more...
 
STRANAC U HRVATSKOJ – ŠIMUN FILIPOVIĆ PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:31

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka

na brdovitom Balkanu,

umrla je mučemičkom smrću

četa đaka

u jednom danu“

stihovi su pjesme „Krvava bajka“ srpske i jugoslavenske pjesnikinje Desanke Maksimović (1898.-1993.), koji će se urezati za sva vremena u naše živote i sjećanja, a posebice u ove dane memoriranja i obilježavanja kragujevačke tragedije od 21.10.1941. godine, kada je prije 79 godina strijeljano 2.792 nedužnih civila u odmazdi njemačkog okupatora. Svoj je život tog dana izgubilo i 300 đaka i prefesora kragujevačke gimnazije.

opširnije...
 
Ususret 76. obljetnici oslobođenja Grada Zadra od fašizma PDF Print
Saturday, 31 October 2020 13:33

Sretan Ti dan oslobođenja dragi Zadre!

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti s gotovo tri milenija postojanja kao što je to naš Grad Zadar. Još manje je onih koji se mogu pohvaliti s toliko ljepota i tako dinamičnom poviješću. I upravo zbog te svoje ljepote koja je dominantna u odnosu na sve druge atribute koji Zadar čine jedinstvenim i poželjnim mjestom za življenje, Zadar je kroz povijest bio suočen s mnogim nasrtajima na tu ljepotu, na svoju slobodu i opstojnost. Vjekovima su se oko njega događale razne razne političke i vojne intrige većih i jačih sila iz kojih je on snagom svojih građana vođenih ljubavlju naspram svojega grada uvijek izlazio kao pobjednik.

opširnije...
 
Kukunjevac PDF Print
Monday, 19 October 2020 07:27

SJEČANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG TERORA

Pred obnovljenim spomenikom s imenima žrtava položeni vijenci i zapaljene svijeće izaslanstava UABA Pakrac – Lipik, VSNM Grada Lipika i Mjesnog odbora Kukunjevac i održan pomen za stradale mještane i kozaračke izbjeglice ubijene u ustaškom masakru 11. listopada 1942. godine

opširnije...
 
Da se ne zaboravi PDF Print
Monday, 19 October 2020 07:24

Zadarski partizanski odred

Hrvatski javni prostor dnevno je opterećen nizom aktualnih događanja među kojima posebno mjesto zauzimaju problemi vezani uz pandemiju virusa Corona i razne afere koje se nižu kao vagoni na lokomotivi. U tom moru informacija i dezinformacija na koje je usmjerena pažnja, sve više se iz medijske i političke pozornosti gube druge mnogo važnije teme, poput gospodarskih i koje na drugi način opterećuju građane. Jedna od tema koja se potpuno izgubila iz pozornosti šire javnosti je svakako i ona koja bi trebala podsjećati na slavnu prošlost Narodnooslobodilačke borbe, točnije na ulogu partizanskih boraca i stanovništva u slomu fašizma u Drugom svjetskom ratu i oslobađanju Hrvatske zemlje.

opširnije...
 
LJUBOMIR MRAKOVČIĆ PDF Print
Friday, 16 October 2020 21:30

Posjet djeliću povijesti opatijskog zaleđa

Ljubo*) je bio mamin bratučed – sin mamine tete Erneste. Sjećam ga se kad sam kao klinac sa mamom išao u Mošćenice (ili Dragu), pa bi ponekad i Ljubo bio u obiteljskom krugu. Ali rijetko: najprije je odsustvovao zbog studijskih obaveza, a kasnije zbog rodoljubnih.

opširnije...
 
Politics and justice against historical truth PDF Print
Friday, 16 October 2020 21:27

With large concern the FIR observes in different European countries, how political forces supported by courts place themselves against the historical facts, if it concerns to denounce anti-fascists or rehabilitate collaborators.

opširnije...
 
SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE OBILJEŽIO PROSLAVU DANA PRVOG OSLOBOĐENJA DREŽNICE 10.10.1941. – 10.10.2020. PDF Print
Friday, 16 October 2020 21:22

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), na poziv Antifašista Drežnice i predsjednika Laze Tomića, uz nazočnost izaslanika potpredsjednika SABA RH Vladimira Augustiča sudjelovao je na obilježavanju prvog oslobođenja Drežnice 1941, koja je održana u Spomen parku u centru Drežnice, u subotu, 10. listopada 2020.g.

opširnije...
 
STANKO PARMAĆ I CHINATOWN OPUZEN PDF Print
Thursday, 15 October 2020 20:45

Političari, ružne zgrade i kurve, svi oni jednom postanu ugledni, ako dovoljno potraju“, jedna je od rečenica koja je ostala za pamčenje kao poruka iz kultnog filma Romana Polanskog „Chinatown“ – „Kineska četvrt“, snimljenog još davne 1974. godine sa Jack Nicholsonom, Faye Dunaway i Johnom Hustonom u naslovnim, glavnim ulogama.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 138