Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
European anti-fascism legacy – a tool for fight against contemporary forms of discrimination and intolerance PDF Print
Saturday, 21 November 2020 21:57

Projekt: Europsko antifašističko naslijeđe - alat za borbu protiv suvremenih oblika diskriminacije i netolerancije

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije započeo je provedbu projekta ''Europsko antifašističko naslijeđe. Projekt je financiran kroz program Europa za građane, Aktivnost 4. – Aktivno europsko sjećanje, a započeo je s implementacijom 10.10.2020. te će trajati 24 mjeseca.

opširnije...
 
Palmina čuva Hrvatsku PDF Print
Wednesday, 11 November 2020 17:36

Tuku me od jučer posloje podne i čitavu noć, izmjenilo ih se preko dvadeset. Svi me tuku i traže da priznam. Ali recite da Palmina zna umrijeti kao komunist. Ni riječi im nisam rekla“, govorila je 22-godišnja djevojka iz splitske Varoši, Palmina Piplović svojoj prijateljici Rini koja je posjetila u zatvoru, nakon što su je Nijemci dan prije 7.10.1944. godine uhapsili zbog održavanja partizanske veze u gradu i nagovaranja Nijemaca da se predaju pred skori dolazak oslobodilačke partizanske vojske u Split. Kada te jedinice dođu u grad 26.10. 1944. godine, Palmina ih neće dočekati. Ona će dva tjedna prije 10. listopada/oktobra biti obješena o stup električne rasvjete, a dva dana kasnije će je prijatelji sahraniti uz cestu nedaleko mjesta njenog stradavanja i mučeništva.

opširnije...
 
Predsjednik Židovske općine Zagreb pozvao Plenkovića da zabrani ustaške simbole PDF Print
Wednesday, 11 November 2020 17:29

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pozvao je premijera Andreja Plenkovića da konačno donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje.

opširnije...
 
Uklonjen spomenik antifašizmu s Gradskh zidina – Muraja u Zadru PDF Print
Friday, 06 November 2020 14:13

Zadar jedan od najstarijih hrvatskih gradova vrlo bogate povijesti, pa se radi toga ponosi mnoštvom spomenika koji svjedoče burnoj i interesantnoj prošlosti. Poznato je da je Zadar sa svojim bliskim zaleđem bio pod okupacijom fašističke Italije pune 22 godine, sve do oslobođenja od strane jedinica Narodnooslobodilačke vojske (partizana) 31. listopada 1944. godine. Neki od zadarskih spomenika svjedoče i o tome vemenu. Zadarski kraj je dao šest narodnih heroja koji su se istaknuli svojim zalaganjem, a neki su uložili i živote za oslobađanje svoga grada i Hrvatske. Nekima od njih, odnosno grupi koja je u Zadru organizirala narod na ustanak 1941. godine, postavljeni su spomenici u znak zahvalnosti i sjećanja.

opširnije...
 
FIR condemns the terrorist attack in Vienna PDF Print
Thursday, 05 November 2020 11:28

With disgust and indignation, the FIR had heard about the terrorist attack in Vienna. Based on the statements of the Austrian ministry of the Interior fanatical Muslims should be responsible for this action. It does not actually matter which group of perpetrators is responsible for this attack. It is and remains a despicable crime.

opširnije...
 
The Chilean people overcomes the legacy of the Pinochet dictatorship PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:55

At the end of October, a referendum was held in Chile to decide whether the constitution imposed by the Pinochet military dictatorship in 1980 should be repealed and a new constitution drafted in a broad social dialog.

opširnije...
 
75 years United Nations PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:46

The FIR as international umbrella organization reminds with this newsletter of the official establishment date of the United Nations, 24 October 1945.

opširnije...
 
ISTRIZACIJA HRVATSKE ? PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:39

Kada iz Hrvatske izguraš Josipa Broza, ostaje ti Ante Pavelić !

Bez obzira što smo na tu činjenicu odavno i uporno godinama upozoravali, upravo se to Hrvatskoj i dogodilo. Istina, on, Ante Pavelić još uvijek nije tu u original izdanju, njegov je grob u Madridu, ali mnogi su njegovi ministri, generali i mužikaši tu oko nas, a tu su i njegove regimente i legije, tu je i „Za Dom Spremni“, a nađe se i pokoja kuna. Zauzeli su najbolje pozicije vidljivosti, najprometnije ulice i najljepše trgove, avenije i obale, a ludilo je otišlo toliko daleko da im se dižu spomenici, služe mise, a državne delegacije komemoriraju njihova počivališta.

Read more...
 
STRANAC U HRVATSKOJ – ŠIMUN FILIPOVIĆ PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:31

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka

na brdovitom Balkanu,

umrla je mučemičkom smrću

četa đaka

u jednom danu“

stihovi su pjesme „Krvava bajka“ srpske i jugoslavenske pjesnikinje Desanke Maksimović (1898.-1993.), koji će se urezati za sva vremena u naše živote i sjećanja, a posebice u ove dane memoriranja i obilježavanja kragujevačke tragedije od 21.10.1941. godine, kada je prije 79 godina strijeljano 2.792 nedužnih civila u odmazdi njemačkog okupatora. Svoj je život tog dana izgubilo i 300 đaka i prefesora kragujevačke gimnazije.

opširnije...
 
Ususret 76. obljetnici oslobođenja Grada Zadra od fašizma PDF Print
Saturday, 31 October 2020 13:33

Sretan Ti dan oslobođenja dragi Zadre!

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti s gotovo tri milenija postojanja kao što je to naš Grad Zadar. Još manje je onih koji se mogu pohvaliti s toliko ljepota i tako dinamičnom poviješću. I upravo zbog te svoje ljepote koja je dominantna u odnosu na sve druge atribute koji Zadar čine jedinstvenim i poželjnim mjestom za življenje, Zadar je kroz povijest bio suočen s mnogim nasrtajima na tu ljepotu, na svoju slobodu i opstojnost. Vjekovima su se oko njega događale razne razne političke i vojne intrige većih i jačih sila iz kojih je on snagom svojih građana vođenih ljubavlju naspram svojega grada uvijek izlazio kao pobjednik.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 138