Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Hrvatska u Bosni traži Quislinga PDF Print
Wednesday, 02 December 2020 16:46

Zaustavite Valentina Inzka, tog monstruma, on se sveti Srbima i Hrvatima. Srbija, Hrvatska, Republika Srpska i dio Federacije BIH suglasni su da se ukine institucija OHR-a, jer Inzko promiče interese Bošnjaka“, govorio je Milorad Dodik na On Line sjednici Vijeća sigurnosti UN u povodu 25-te godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a koju je budući Rusija trenutno predsjeda Vijećem organizirao ambasador Rusije Vasilij Nebenzija. Ruski veleposlanik Nebenzija će, očito u dogovoru sa Dodikom i Čovićem, pozvati njih dvojicu na sjednicu kao predsjednike najvažnijih stranaka njihovih naroda, a pozvati će i Bakira Izetbegovića, predsjednika najveće bošnjačke stranke.

opširnije...
 
Dvije Hrvatske: samosvjesna i zaboravna PDF Print
Wednesday, 02 December 2020 16:39

Tek šezdesetak kilometara razdvaja dva spomenika koji simboliziraju dvije svjetlosnim godinama udaljene Hrvatske: u Varaždinu je predstavljen stup od cigala iz ustaškog logora Jasenovac; u Zagrebu, usred grada, kod Glavnog kolodvora, niče brončani zid, spomenik „žrtvama Holokausta“, za koje se, po svoj prilici, neće znati tko ih je usmrtio. Dvije su to Hrvatske: prva, svjesna zločinačke prošlosti svojih predaka i samosvjesna u odluci da sjećanjem spriječi buduće zločine; i ona druga, koja pamti – kako bi zaboravila.

opširnije...
 
Ususret godišnjici oslobađanja Dalmacije PDF Print
Monday, 30 November 2020 23:01

Dana 4. prosinca, navršava se 76 godina od završetka veličanstvene ofenzive Narodno-oslobodilačke vojske u kojoj je oslobođena Dalmacija. Lijepa je to, a ujedno i obvezujuća godišnjica za nas antifašiste da se sjetimo tog vrlo bitnog dana u bogatoj povijesti Dalmacije i da odamo dužno poštovanje svima koji su u toj akciji sudjelovali, posebice onima koji su u ideale slobode ugradili svoje živote. Toga dana, nakon tromjesečni krvavih obračuna s fašističkim zavojevačima na moru i kopnu, na sivom i golom kamenu, na plodnim dolovima, u selima i gradovima, ostvarila se vjekovna želja Dalmatinaca za slobodom.

opširnije...
 
Beli Manastir PDF Print
Monday, 30 November 2020 22:56

OBLJETNICA BATINSKE BITKE

U sklopu 76. obljetnice Batinske bitke pred Spomen obilježjem palim borcima Crvene armije na belomanastirskom Trgu slobode položeni vijenci i iskazana počat minutom šutnje poginulim vojnicima Crvene armije te evocirana sjećanja na jednu od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata

opširnije...
 
Uz 29. novembar, Dan Republike PDF Print
Saturday, 28 November 2020 13:57

Malo podsjećanje na velike dane

Žalošću za prošlošću ne gradi se budućnost. Kome su onda potrebni i kako mogu biti važniji Stepinac i Draža od Lole Ribara, Boška Buhe, Nikole Demonje? U čemu je to veća zasluga Tuđmana i Miloševića od one Kardelja, Pozderca, Bakarića, Popovića? Retoričke gluposti, znam, stotinu puta detaljno pojašnjavane, uvijek uz mogućnost da svatko prihvati ono što njegovom svjetonazoru najviše odgovara. Prosto se nema što novo i nepoznato reći o prošlosti, a današnjost svaki pojedinac gradi, u svojoj fikciji, onako kako bi želio da bude, dok mu stvarno danas sastavlja i prisilno nudi netko drugi, a nije poznato tko će mu rušiti budućnost. Možda i taj čin posveti sâm sebi, jer je izgubljen, stisnut u sebe, viri kroz rupice, boji se čovjeka lijevo i desno od sebe.

opširnije...
 
76. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje PDF Print
Saturday, 28 November 2020 13:53

Povodom obilježavanja 76. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje organizirano je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenike i spomen obilježja u Bolmanu, Šećerani i BranjinomVrhu, što su učinile lokalne udruge i organizacije, dok je veći broj izaslanstava to napravio na spomeniku Crvenoj armiji na Trgu slobode u Belom Manastiru, belomanastirskom Partizanskom groblju, te na spomeniku Pobjede u Batini.

opširnije...
 
Izraelski veleposlanik: Vrijeme je da se zabrani pozdrav 'Za dom spremni' PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 21:01

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor ocijenio je u ponedjeljak da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, reagirajući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem je nacrtan kukasti križ i ustaški znak.

opširnije...
 
Devastacija spomeničke baštine PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:22

ISTO, SAMO NA DRUGI NAČIN

Da krenemo od početka procesa koji me natjerao da javno i jasno progovorim o nekim događanjima na hrvatskoj javnoj sceni. Početak su dani osamostaljivanja Hrvatske. Pored demokracije i višestranačja provukao se tada (a možda je bio i namjerno pušten?) i virus fašizma, ili da budem precizniji virus difamiranja antifašizma i koketiranja s fašizmom. U uvjetima Domovinskog rata činilo se kao da je to najmanji problem s kojime bismo se trebali suočavati. Primarno je bilo obraniti novu, neovisnu državu, obraniti slobodu i ponovo uspostaviti cjelovitost državnog teritorija. Dobro znam o čemu govorim, jer sam bio jedan od sudionika tih sudbonosnih dana.

opširnije...
 
Obljetnice PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:15

KARLOVAČKI „SIGNALI NAD GRADOM“

U predvečerje 17. studenog 1941. godine, unatoč tisućama talijanskih vojnika i ustaško-domobranskih formacija, „ušetao“ se partizanski vod u grad na četiri rijeke. Bili su odjeveni u domobranske odore. Vodio ih je Većeslav Holjevac – Veco, „domobranski časnik“...

opširnije...
 
Titov su spomenik bili sretni ljudi PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:07

Iz teksta Tvrtka Jakovine u prigodi stote godišnjice Rapallskog ugovora, objavljenog nedavno u Jutarnjem listu, saznali smo za svojevremenu incijativu i prijedlog splitskog znanstvenika i političara, prvog ministra pomorstva a kasnije i ministra vanjskih poslova RH, sveučilišnog profesora međunarodnog prava i akademika Davorina Rudolfa, koju je on predstavio predsjedniku RH Franji Tuđmanu, da se za njihove zasluge u očuvanju hrvatskih teritorija kako oni nebi pripali Kraljevini Italiji u Splitu podigne spomenik predsjedniku SAD-a Woodrowu Wilsonu i ministru vanjskih poslova Kraljevine SHS Anti Trumbiću. Završetkom Prvog svjetskog rata i raspadom Austro-ugarske monarhije, te nastupanjem versajske Jugoslavije tj. Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, trebalo je utvrditi novu realnost i granicu između te dvije kraljevine, Italije i SHS. Taj je ugovor zaključen i potpisan 12.11.1920. g. u turističkom mjestu Rapallu 26 km od Genove, kojim su se trebala riješiti granična sporna pitanja.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 138