Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

I šuma je bila žrtva ustaša

U subotu će se povodom Svjetskog dana mira i ove godine u zagrebačkom spomen-parku i nekadašnjem ustaškom stratištu na Dotrščini organizirati umjetnička intervencija

Povodom Svjetskog dana mira i ove će godine u zagrebačkom spomen-parku i nekadašnjem ustaškom stratištu Dotrščina tradicionalno biti organizirana umjetnička intervencija. Tako će 18. septembra s početkom u 18 sati, bez obzira na vremenske prilike, biti predstavljen rad “Beyond, Beyond” Dritona Selmanija u čast žrtava fašizma koji će se moći razgledati do 25. septembra. Tom prilikom najavljeno je i obraćanje historičara i profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtke Jakovine.

– Uz odavanje počasti tisućama žrtava fašizma ubijenih na Dotrščini, ovogodišnji natječaj za privremenu memorijalnu intervenciju u spomen-parku Dotrščina u fokus je stavio i samu dotrščinsku šumu koja je posječena tijekom masovnih pogubljenja ustaškog režima koja su se dogodila na toj lokaciji tijekom Drugoga svjetskog rata. Tako su stabla u spomen parku, koja vidimo danas, stara kao i masovni zločin koji se tamo dogodio – ističe voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina Saša Šimpraga.

– Rad “Beyond, Beyond” Dritona Selmanija koji će biti postavljen na potezu između drugog i trećeg spomenika u parku poetično je i univerzalno čitanje šume i mjesta, a koliko prošlost, ujedno propituje i budućnost. Postavljanjem školskih ploča u dubinu šume, povijesni ili čak budući događaji biti će nam vodič za očuvanje sjećanja kroz neizbrisive poruke i pouke – kaže Šimpraga i naglašava da Selmanijev rad uzima u obzir i nestabilnost prošlih sjećanja i zaborava kao oruđa za česte političke manipulacije.

– Utoliko je cilj projekta gledati dalje od pojedinačnih povijesti. Umjetnička intervencija u parku ponudit će gledanje ne samo na učinak sječe tijekom masovnih zločina na Dotrščini tijekom Drugog svjetskog rata, već i na pokušaje iskorjenjivanja spomen-parka i njegove priče iz službenih politika pamćenja od devedesetih godina do danas, naglašava.

Driton Selmani je vizualni umjetnik i predavač na Likovnoj akademiji u Prištini i prvi je strani umjetnik čiji se rad predstavlja u spomen-parku Dotrščina. Selmani je ove godine izlagao na Bijenalu u Veneciji u sklopu paviljona Kosova, rimskom muzeju Maxxi, Muzeju suvremenu umjetnosti u Skoplju, u Podgorici, u Vlori i drugim mjestima.

Rad je na javnom natječaju odabrao žiri u sastavu Darko Šimičić, voditelj Instituta Tom Gotovac; Tonka Maleković, prošlogodišnja pobjednica natječaja i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina. I ovogodišnja memorijalna intervencija izvodi se u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

Dotrščina će isti dan biti poprište još jedne akcije, pete po redu spomen – šetnje koja će početi u 11 sati na okretištu Dubrava nakon čega će se učesnici uputiti prema Dotrščini. – Šetnju organizira Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nakon ljetne stanke kao dio aktivnosti kojima se javnost želi upoznati sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s funkcioniranjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s razvojem i najvažnijim akcijama pokreta antifašističkog otpora, ističe Tena Banjeglav iz Documente.

(Novosti / N. Jovanović)

Facebook
E-mail