Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Fino se sramotimo po svijetu. Televiziji hrvatske dijaspore zabranili emitiranje, građani se žalili: ‘Puštaju ustaške pjesme’

Vijeću za elektroničke medije nisu dostavili tražene snimke emitiranog programa

Vijeće za elektroničke medije (VEM) ukinulo je dopuštenje za emitiranje CROTV HD-u – Televiziji hrvatske dijaspore jer nije dostavila zatražene snimke emitiranog programa nakon, kako se neslužbeno doznaje, pritužbe građana zbog emitiranja ustaških pjesama.

“Agencija za elektroničke medije (AEM) je zaprimila pritužbu građana u kojoj se navodi sporni program. AEM je zatražio snimke i očevidnike programa od pružatelja kako bi mogao utvrditi radi li se doista o kršenju Zakona o elektroničkim medijima. Međutim, na službeni upit Vijeća, pružatelj to nije dostavio”, ističe se u odgovoru AEM-a Hini. Dodaje se da je, obzirom na navedeno, utvrđeno da pružatelj medijske usluge više ne ispunjava tehničke uvjete prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa.

Sjedište u njemačkom Hanauu

CRO TV HD – Televizija Hrvatske Dijaspore puni je naziv nakladnika – pružatelja medijske usluge satelitom kabelom, internetom i drugim dopuštenim oblicima prijenosa kojem se kao vlasnik navodi Dario Kozjak.

Sjedište tvrtke je u njemačkom gradu Hanauu, a osim televizijskog programa na internetu, taj nakladnik emitira program i na Hrvatskom radiju Frankfurt. Na službenim stranicama CROTV HD-a navodi se kako njihova ”koncesija za za Iptv kabel Satelitsku distribuciju vrijedi 10 godina od 17. lipnja 2021.” te da ju je izdala Agencija za elektroničke medije Zagreb.

Prijeti im i novčana kazna?

Navedeni pružatelj medijske usluge ima dopuštenje za emitiranje televizijskog programa putem kabela, satelita i interneta kao i dopuštenje za emitiranje radijskog programa putem satelita, kabela i interneta. U konkretnom predmetu vodi se postupak samo za televizijski program. Što se tiče područja, pružatelj je slobodan emitirati program u bilo kojoj zemlji EU, ističu u AEM-u.

Na upit prijeti li i novčana kazna tom nakladniku ukoliko nastavi s emitiranjem spornog programa i tko je dalje nadležan u ovom slučaju, u AEM- zaključuju: “Na navedeno trenutno ne možemo odgovoriti budući da teoretski pružatelj može notificirati ili zatražiti dopuštenje od bilo koje druge članice EU, ukoliko smatra da za to ima uvjete”.

(Telegram.hr / Hina / Hana Ivković Šimičić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave