Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Dan mladosti i sjećanja na Tita: Njegove rezidencije danas nisu u svim mjestima održavane ili su djelomično devastirane

(Foto: Enver Palalić) Rodna kuća Josipa Broza Tita

Prije ravno 130 godina rođen je u Kumrovcu (7. 5. 1892. godine), u maju je i umro prije 42 godine (4. 5. 1980), a u vrijeme bivše Jugoslavije ovaj je dan slavljen kao njegov rođendan

Ako počnemo od iskona, od korijena, onda svakako moramo poći u slovensku općinu Šmarje pri Jelšah, u malo prelijepo mjesto Podsreda i uskom djelomično makadamskom cestom kroz šumu doći do Javorškove domačije. To je rodna kuća Marije Javoršek Broz, majke Josipa Broza Tita.

(Foto: Enver Palalić) Rodna kuća Marije Javoršek Broz, Titove majke

NA GRANICI SUTLE

Kuća je pretvorena u Muzej, o kojem se brinu potomci obitelji Javoršek. Kada smo prilazili staroj originalnoj kući obitelji Javoršek u kojoj je smješten Muzej Marije Javoršek, domaćini su nas lijepo primili i dozvolili nam da fotografiramo sve što bi nam moglo biti interesantno.

Kuća je održavana, ali gledajući stare fotografije, zaključujemo da je to autentična kuća Titove majke. 

Kada smo ušli u Muzej, prvo što nas je dočekalo je tekst da je u toj kući 1862. rođena Marija Javoršek, Titova majka, te da je u toj kući od 1895. do 1900. i od 1905. do 1907. živio i Josip Broz Tito

Interijer i namještaj potvrđuju autentičnost ambijenta iz povijesti. U želji da nastavimo kronologiju barem jednog dijela Titove povijesti na granici Sutle, gdje je rastao i kao dijete živio, saznali smo da su Brozovi kasnije doselili u Kupinec, malo mjesto u okolini Jastrebarskog, u općini Klinča Sela, te da su u Kupincu i sahranjeni u obiteljskoj grobnici u općini Klinča Sela, na groblju Tupčevići pored Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Grobnica je nedavno dobila novu ploču na kojoj su upisani majka Marija, ali imenom Micika, otac Franjo, sestra Matilda i Srećko Broz (dijete od dvije godine). Prostor oko ploče je obzidan coklom od kamena.

Grobnica Brozovih u Kupincu

Svakog maja se u Spomen-parku Titovog rodnog sela u organizaciji Saveza udruga “Josip Broz Tito” i Saveza antifašista Republike Hrvatske (SABA) održava skup sjećanja na Dan mladosti i Josipa Broza Tita. Skupu koji je okupio antifašističke organizacije u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, posebice iz država nastalih iz zajedničke nam države, među kojima su najbrojniji posjetitelji iz Slovenije, prisustvovalo je prošlog vikenda nekoliko hiljada ljudi.

BRDO KOD KRANJA

Titove rezidencije, nažalost, danas nisu u svim mjestima održavane ili su djelomično devastirane, no u Sloveniji se dosta dobro održavaju: Vila Bled na Bledu, kao i rezidencija Brdo kod Kranja. Nažalost, u vrijeme predsjedavanja Republike Slovenije Vijećem Evropske unije, Vlada je iz parka rezidencije Brdo kod Kranja izmjestila Titovu skulpturu, djelo poznatog vajara Antuna Augustinčića, kao i druge povijesne značajne skulpture.

(Foto: Enver Palalić) Brdo kod Kranja: Skulptura Maršal Tito

Naknadno su objašnjavali da ih se želi restaurirati i izložiti u Muzej vojne povijesti Pivka. Nedavno su ugledni predstavnici Akademije za likovnu umjetnost u Ljubljani javnim apelom pokrenuli inicijativu za vraćanje Titove skulpture i ostalih skulptura na Brdo kod Kranja zbog izuzetne umjetničke vrijednosti.

(oslobodjenje.ba/Enver Palalić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave