Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

DAN MLADOSTI I RADOSTI

KUMROVEC GRAD PRIJATELJSTVA

U srcu Hrvatskog zagorja smjestilo se selo Kumrovec.

Raštrkane kućice najčešće slamnatih krovova po obližnjim bregima govore o teškom životu seljaka.

Škrta je ta zagorska zemlja, a brojna čeljad u obiteljima često je i gladna jer valja najprije namiriti vlastelina i vlast koja nemilosrdno guli kožu sa leđa seljaka.

O nekom boljem životu može se samo sanjati, a buđenje i prije same zore samo je potvrda okrutne stvarnosti.

I u takvom skromnom i siromašnom okruženju u obitelji Broz rodio se, uz već brojnu braću i sestre, prije 130 godina sin kome nadjenuše ime Josip.

Josip koji izrasta u lidera kakvog priželjkuju sve zemlje svijeta, no samo mi smo ga imali.

DA IMALI SMO GA!

Bijaše to Josip Broz TITO, mudri vođa u ratu, jedini i prvi koji se suprotstavio moćnoj nacističkoj sili i njezinoj fašističkoj ideologiji, lider, simbol mira, koji je u brojnim godinama vladanja ispisao stranice slavne nam prošlosti, ne samo naše već i svijeta.

Iz zahvalnosti što smo ga imali i svega što nam je pružio 21. svibnja i ove godine proslavili smo njegov rođendan kao Dan mladosti i radosti sjećanja na velikana.

Svečanost je započela himnom Lijepa naša domovino i Interancionalom koje je izveo Partizanski zbor Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije te minutom šutnje palima za slobodu.

Visoke goste pozdravio je voditelj programa Dubravko Sidor čime je svečanost otvorena.

Uvažene govornike upotpunjavao je KUD Zabok, Ličko prelo te maestro  Marijan Krajina  te stalna gošća svečanih obljetnica sopranistica Barbara Othman.

Među brojnim prisutnima istaknula bih i našeg  druga Šimu Mudrovčića, partizana – učesnika toga vremena.

Nakon obraćanja i pozdravnih govora načelnika Kumrovca R. Šplajta ,  zamjenice župana Kolara te visokih gostiju bivših Republika SFRJ narodu, a bilo je tu oko 7000 prisutnih, se obratio predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske, drug Jovan Vejnović.

Jovo Vejnović povukao je, između ostalog, paralelu života naroda u Titovom socijalizmu i sadašnjeg prvenstveno nesigurnog vremena, vremena ekonomskog, a rekla bih i duhovnog, siromaštva i bijede širokog sloja građana prvenstveno umirovljenika.

„Na začelju smo Europske Unije, a iza nas je samo Bugarska.“ – istaknuo je Vejnović.

Ja bih također dodala – ekonomska neovisnost preduvjet je slobode čovjeka. Dakle, ako tako gledamo mi nismo slobodan narod.

„S toga se okupljamo ovdje i sada  na dan Titovog rođenja, zabrinuti za budućnost naše djece, kako bi u sjećanje dozvali dio naše najslavnije povijesti, a što se često zaboravlja.

To činimo radi budućnosti naše djece i nas jer se otvoreno u našem društvu zagovara ustaški pokret i krivotvori povijest!“ – završno je kazao drug Jovo Vejnović.

Nakon aplauza podrške i pohvale drugu Vejnoviću za govornicu je uz pljesak dobrodošlice izašao  drug Franjo Habulin, predsjednik SABA RH.

Naglasak je predsjednik Habulin  stavio na mladost te je kazao da je imenica MLADOST imenica povezana i sa Josipom Brozom Titom i naglasio koliko je Tito posebno cijenio i volio mlade jer mladost je u najtežim vremenima okupacije i rata stala uz Tita i ginula na prvim linijama i bunkerima, a po oslobođenju zemlje i opet zajedno izgrađivala domovinu.

I to je razlog zašto je Tito imao poseban odnos prema mladima.

I ja se sjećam  govora Tita sa jednog od Kongresa KPJ kada je ustvrdio:
BLAGO ZEMLJI KOJA IMA TAKVU OMLADINU KAO ŠTO JE NAŠA!

Predsjednik Franjo Habulin istakao je u svom govoru da smo tada bili srednje razvijena zemlja sa velikom zaposlenošću.

Danas naša mladost odlazi u neke druge zemlje EU pa i šire.

Na žalost ne isključivo iz ekonomskih razloga već razloga trovačkog stanja u društvu.

Dotakao se drug Habulin i Ukrajine i Rusije te poslao snažnu poruku – PRESTANITE SLATI ORUŽJE, POŠALJITE PORUKE MIRA…!

Izvedba pjesama Padaj silo i nepravdo i Oj Kozaro upotpunili su ovu snažnu poruku.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, jedini u dva mandata, dočekan je burnim ovacijama naroda koji su zazivali i treći mandat koji po našem Ustavu, nažalost, nije moguć.

No moguće je svakodnevnim rječnikom izraziti i ogoliti našu jadnu stvarnost, a što Stjepan Mesić uspješno čini.

Nakon što je ponovio da je Tito ovdje u Kumrovcu rođen, istaknuo je Tita kao lidera i simbola koji je obilježio svijet kao svjetski državnik.

Usprotivio se reviziji povijesti i kreiranju lažne povijesti koja Tita etiketira kao negativnu povijesnu ličnost jer on to nije bio.

Bilo je pogrešaka pa i odmazde zbog počinjenih zločina od strane NDH, no to su bili pojedinačni slučajevi, a ne politika pobjednika.

I ako bi se Tita stavilo na vagu povijesti – pokret otpora, podizanje zemlje iz zapuštene ratom razorene zemlje s jedva 2 % pismenog stanovništva, izgradnji i svjetskog mira lansiranjem Nesvrstanih, kazaljka vage bi premoćno otišla u korist Tita.

Svi ti kvazi povjesničari i revizionisti krivca traže na krivoj strani.

A još ako se osvrnemo na bitku na Neretvi i spašavanje ranjenika te rušenje mosta na Sutjesci  koji srušeni most spasio je SLOBODU.

KRIVCI SU BJEŽALI ALI ZLATO NISU ZABORAVILI ustvrdio je Mesić nakon čega smo mu burno aplaudirali skandirajući Stipe, Stipe….

Svečanost je završena nastupom zbora Pinko Tomažić iz Trsta i brojnim izvedenim pjesmama od kojih bih posebno izdvojila Na Kordunu grob do groba i Računajte na nas, a ja bih još dodala slijedeće stihove:

KROZ REŠETO I KROZ SITO

 VODIO NAS MARŠAL TITO

VODIO NAS MILIONE

I DOVEO DO SLOBODE !!!


Maja Jelinčić

Facebook
E-mail