Vijesti
Banski Grabovac BANIJA SE NIJE DALA POKORITI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Srpanj 2017 10:28

Na komemorativnoj svečanosti povodom 76. obljetnice prve oružane akcije banijskih partizana evocirana sjećanja te odana počast stradalima – borcima i narodu tog kraja. U svojim izlaganjima, govornici iskazali uvjerenje da će podsjećanje na slavne, ali tragične događaje u ovom kraju Hrvatske iz 1941. godine, pridonijeti afirmaciji istine o našem antifašizmu, što je od osobite važnosti za mlade

Više...
 
Abez: SPOMEN NA DOGOVOR O USTANKU PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Srpanj 2017 10:27

Polaganjem vijenaca kod spomenika u obliku okruglog stola i satom povijesti obilježena je 76. obljetnica partijskog sastanka na kojem je dogovoren početak oružanog ustanka naroda Korduna i Banije

Više...
 
PROŠLO JE 26 GODINA OD RUŠENJA SPOMENIKA STJEPANU FILIPOVIĆU UZ SRAMOTNU ŠUTNJU GRADSKIH VLASTI PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Srpanj 2017 13:07

TA ČUDESNA OBITELJ FILIPOVIĆ

„Ovako su bili hrabri samo kršćanski apostoli“, zabilježio je lokalni novinar u Valjevu riječi jedne žene iz okupljenog mnoštva, koje se sabralo na trgu tog 22.svibnja 1942. godine nešto prije 13.00 sati, prisustvovati vješanju Stjepana Filipovića. Taj narod na trgu i ta žena koja je opčinjena hrabrošću Stjepana Filipovića, koji uzvikuje antifašističke parole dok ga vode ulicama Valjeva na gubilište, nisu tada ni slutili da prisustvuju povijesnom činu i da će fotografija tog smaknuća postati jedan od najvećih simbola Drugog svjetskog rata, a da će Stjepan Filipović, zahvaljujući toj fotografiji, otići u vječnost i ući u legendu.

Više...
 
" Molitve za ateistu" PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Srpanj 2017 13:01

Pod Gorjancima nedaleko Novog Mesta u Sloveniji, Tito je vise puta posjetio Pleterski  karuzijanski samostan, (lijecili bolesne partizane). Ovdje je Tito ostao u najljepsoj uspomeni. To je rekao i njihov prior, Janez Drole: "Svako koji je sa Marsalom dosao u doticaj, svako kojem je stisnuo ruku, svako zna da je u njemu bila neka sila, neka moc koja je obuzimala covjeka, svako ga je zavolio.... U Pleterju se zanimao za nas zivot. Svaka ga je pojedinost zanimala, od fratarske celije, biblioteke, crkve, pa do vrta u kojem je nasao neko cvijece za koe je kazao da ga nema na Brijonima... Nasa kuca ima Marsala u najljepsoj uspomeni, a ostace, takodjer, u nasoj uspomeni i u nasim molitvama".

Ivan Pavicevac

 
Vizualni teror u Mokošici USTAŠKI POZDRAV KAO „DOBRODOŠLICA" PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Srpanj 2017 13:00

Na ulazu u Novo naselje Mokošica, uz već oslikane ambleme ratnih brigada iz Domovinskog rata, friško je oslikan i amblem HOS-a kojim dominira ustaški pozdrav iz doba zločinačke NDH: „za dom spremni“. Čini se da je to oslikavanje amblema ratnih brigada zapravo i poduzeto da u pogodnom trenutku na red dođe i amblem HOS-a s ustaškim pozdravom kao „dobrodošlicom“. Kao da Nova Mokošica, stambeno naselje s oko desetak tisuća žitelja, u poslovnom, društvenom, kulturnom, zabavnom i inom životu ima već svega u izobilju pa joj je samo još trebalo – „za dom spremni“!

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 106