Vijesti
Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi* PDF Print E-mail
Sunday, 10 January 2021 16:25

Prizor prvi

Potres u Zagrebu. Ljudi se iseljavaju iz srušenih i teško oštećenih kuća. Bolnice na Šalati, velike zgrade građene 1928. i 1930., iseljene kao neupotrebljive, glavna zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, građena 1909., iseljena zbog oštećenja, teško stradala bolnica u Petrovoj, izgrađena 1920., iseljena, bolnica na Jordanovcu, .. Šteta samo na zdravstvenim ustanovama u Zagrebu procijenjena na miljardu kuna.

U Hrvatskoj uvedena stroga ograničenja zbog epidemije COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: „Odgađa se nabava borbenih aviona zbog krize uzrokovane koronom. O tome će se razgovarati nakon što prođe pandemija, kad gospodarska situacija bude bolja.“

opširnije...
 
I Jovo i Ante kažu Banija PDF Print E-mail
Sunday, 10 January 2021 16:08

Banija, namjerno zapuštena.

Ostavljena bez struje, bez vode, bez ceste i bez života i bez nade.

Baniju su ubijali, a toliko je Hrvatskoj dala.

Josif Runjanin, hrvatski skladatelj (8.12.1821. – 6.2.1878.), uz Baniju ga veže 1847. godina i kadetura u X. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji austro-ugarske vojske u Glini pod zapovjedništvom, u to vrijeme pukovnika, Josipa Jelačića. Rođen u srpskoj vinkovačkoj obitelji, porijeklom iz Loznice, opridjelivši se za vojnički poziv postati će časnikom, a 1865.g. ući će i u Hrvatski Sabor.

opširnije...
 
In memoriam: PDF Print E-mail
Sunday, 10 January 2021 15:21

Zdenko Duplančić (1929. - 2020.)

Zdenko Duplančić bio je jedan od najmlađih boraca Prve proleterske brigade, sudjelovao je u oslobođenju Beograda i Zagreba, a nakon rata bio je na brojnim istaknutim dužnostima

opširnije...
 
Bosna i Hercegovina čuvarica Europe PDF Print E-mail
Tuesday, 05 January 2021 02:06

Dodikovo i Čovićevo ponašanje je sramotno, te je nespojivo s europskim vrijednostima koje se temelje na poštivanju osnovnih ljudskih prava i ravnopravnosti svakog pojedinca. Čović i HDZ BIH traže paradržavu po ugledu na Dodikovu Republiku Srpsku“, još početkom prošle godine je govorio Josip Juratović zastupnik SPD-a u Bundestagu, prvi i jedini Hrvat koji je izabran u njemački parlament. Taj bivši sindikalni aktivist rođen u Koprivnici 15.1.1959. g. u Njemačkoj je izuzetno cijenjen, ali u hrvatskim političkim krugovima baš i ne. Izjave koje je nedavno dao, su puno optimističnije od onih izrečenih prije godinu dana, a u njima dobronamjerno ukazuje da ukoliko BIH želi ići putem Europske Unije, treba preuzeti europski sistem zaštite ljudskih prava, te ujedno upozorava da „bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. U 2021. godini slijede ozbiljne promjene Ustava koje bi riješile i hrvatsko pitanje, ali i presudu Suda u Strasbourgu Sejdić – Finci“.

opširnije...
 
Sjećanje na zajedničku borbu PDF Print E-mail
Wednesday, 30 December 2020 14:52

Otkrivanje spomen ploče u čast sovjetske i britanske vojne misije u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je u utorak, 29. decembra spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 180