Vijesti
IVO LUČIĆ, VELIKO HRVAT PRIJEKOG KARAKTERA PDF Print E-mail
Saturday, 27 June 2020 10:54

Ja nisam sretan Washitonskim sporazumima, ja sam kao Ljubušak, Hercegovac, bio za jednu drugu varijantu, ja sam praktično veliko Hrvat, ja sam htio bar Banovinu Hrvatsku, nezavisnu, tek potpuno, bez ikakvih, bez Muslimana, bez Srba itd...“, govorio je Ivo Lučić na sastanku vodstva Hrvatske i vodstva HR Herceg-Bosne u Zagrebu 11.6.1994. godine, nedugo nakon potpisanih Washitonskih sporazuma. Opisavši sebe kao čovjeka sa „dosta prijekim karakterom“, sam je sebe na spomenutom sastanku opisao i odredio kao naprasita, osorna i bezobzirna čovjeka. Upravo su ljudi takva karaktera, beščutni i prgavi bili potrebni da bi se u BIH provodila politika kojoj je u Hagu presuđeno kao zločinu protiv čovječnosti, a Tuđman i Šušak su navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

opširnije...
 
UGLEDNI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJEGA CRKVA U HRVATA DANAS PREŠUĆUJE PDF Print E-mail
Friday, 26 June 2020 20:51

'On im smeta baš kao što je smetao i Stepincu, svom antipodu - bio je partizan'

Dr. sc. Margareta Matijević, povjesničarka, autorica knjige 'Između partizana i pristojnosti - Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)', analizira zašto Crkvi u Hrvata i crkvenoj historiografiji dan-danas smeta bilo kakav spomen na poznatoga i uglednoga svećenika, crkvenog povjesničara i do 1941. župnika župe sv. Marka u Zagrebu koji je otišao u partizane i bio vijećnik ZAVNOH-a, a nakon rata postao ministar u vladi Narodne Republike Hrvatske

opširnije...
 
POKUŠAJ SVETOZARA RITTIGA DA SVOJE STADO I SEBE NAUČI VJEŠTINI STIDA PDF Print E-mail
Friday, 26 June 2020 20:43

Knjiga Margarete Matijević o Rittigu višestruki je izuzetak u domaćoj historiografskoj publicistici: u stilsko-književnom, istraživačkom, emocionalnom i moralnom pogledu

opširnije...
 
NA OVOJ FOTOGRAFIJI JE NACISTIČKI VOJNIK, A NE HRVATSKI PARTIZAN PDF Print E-mail
Friday, 26 June 2020 20:37

Društvenim se mrežama povodom međunarodnog Dana pobjede (nad fašizmom), koji se obilježava 9. svibnja, širila fotografija vojnika s puškom uperenom u majku koja okrenuta leđima vojniku u naručju drži dijete. Uz fotografiju stoji opis: „Ovako su partizani oslobađali Hrvate,,.. života / Ovo su monstrumi koji vladaju i danas“ [sic].

opširnije...
 
JESU LI PARTIZANI BILI HRVATSKI DOMOLJUBI? PDF Print E-mail
Tuesday, 23 June 2020 13:54

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) okuplja hrvatske partizanske veterane i građane antifašističke orijentacije bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru, naciju i političke stavove. U programskim spisima stoji da je to vanstranačka, nevladina, domoljubna, višenacionalna i demokratska udruga građanki i građana koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 166