Vijesti
Postani partizan i ti! PDF Print E-mail
Monday, 12 April 2021 21:37

Umjesto "Čovječe, ne ljuti se" uskoro ćete moći zaigrati zanimljivu društvenu igru u kojoj ste - partizan! Kako biste pobijedili okupatore, u 5 godina rata morati ćete ispuniti 5 posebnih misija i 5 zadataka, a pobjednik je igrač koji sakupi najviše bodova u Partizanskoj školi i posebnim misijama. "Postani partizan" djelo je mladog i zanimljivog slovenskog autora i aktiviste Darka Nikolovskog. Više o njemu i nastanku igre pročitajte u intervjuu:

opširnije...
 
In memoriam Milan Lukić - djelić osobnoga sjećanja PDF Print E-mail
Monday, 12 April 2021 21:31

S velikom tugom primio sam vijest da je preminuo istaknuti požeški novinar i publicist Milan Lukić. Prije nekoliko mjeseci razmijenio sam par riječi o gospodinu Lukiću s profesorom Vinkom Tadićem, predsjednikom Povijesnog društva Požega, čiji smo bili članovi sada pokojni gospodin Lukić i ja. Profesor Tadić mi je skrenuo pažnju da je gospodin Milan u poodmakloj životnoj dobi i ozbiljno bolestan. Nakon tih par mjeseci od našeg razgovora Milan je preminuo. Cilj mi je ukratko prikazati djeliće sjećanja, djetinjstva i djelovanja Milana Lukića u Požegi te susrete s njim.

opširnije...
 
Zlokobni 10. travnja 1941. godine PDF Print E-mail
Wednesday, 07 April 2021 17:36

Trenutak osnivanja hrvatske „države“ na Radio Zagrebu tražio je nešto svečano. Puštena je ploča opere ruskog klasika Modesta Musorgskog - „Boris Godunov“. Tako je zlosretna „uskrsnuta“ zločinačka ustaška država proglašena uz ariju na ruskom jeziku u pozadini koje se čuje blaga zvonjava kremaljskih zvona. Bilo je 16 sati i 10 minuta

opširnije...
 
SVEĆENIK O KOJEM SE ŠUTI: Patriot i humanist pridružio se partizanima da ‘spasi obraz klera radi strahovite sablazni’ ostao je zaboravljen PDF Print E-mail
Wednesday, 07 April 2021 17:22

Zbog tekstova u kojima sam problematizirao riječi i djela zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca neki su me proglasili glasnogovornikom Srpske pravoslavne crkve. Što naravno nisam bio kada sam pisao o antisemitskim stavovima episkopa Nikolaja Velimirovića i patrijarha Varnave, njihovom oduševljenju Adolfom Hitlerom i uspoređivanjima njemačkog Führera sa Svetim Savom. Nisam to bio niti kada sam pisao o pravoslavnim svećenicima koji su u ratovima 1990-ih veličali Dražu Mihailovića, četnički pokret i blagoslovili tenkove i topove kojima su ubijani ljudi i razarani gradovi. A bogami ni kada sam kritizirao negiranje crnogorskog identiteta od visokih predstavnika SPC-a.

opširnije...
 
Prije 80 godina - njemačka invazija na Jugoslaviju i Grčku PDF Print E-mail
Wednesday, 07 April 2021 16:35

Međunarodni savez antifašista (FIR) i njegove članice prisjećaju se balkanskog rata koji je započeo prije 80 godina invazijom njemačkog Wehrmachta 6. travnja 1941.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 190