Vijesti
Antifašisti strepe od rušenja spomenika u Galovcu PDF Ispis E-mail
Utorak, 28 Veljača 2012 18:17
Rušenje pet stabala i loženje okinutih i trulih grana u ograđenom prostoru uokolo spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu u Galovcu nije toliko podiglo dim koliko je dobrano uskovitlalo prašinu u ovoj ravnokotarskoj općini.
 
- Svim mještanima Galovca, svim antifašistima iz Zadra, Zadarske županije i Republike Hrvatske koji me učestalo zovu, upozoravaju i traže objašnjenja u svezi spomenika, s punom odgovornošću tvrdim kako Općinsko vijeće uopće nije raspravljalo o spomeniku, pa tako i o mogućem rušenju ili uređenju spomen područja, govori Petar Pešo Burčul, predsjednik Općinskog vijeća Općine Galovac i predsjednik ovdašnjeg HSS-a.
Više...
 
Ksenofobnim tekstom na webu upitali “kako se riješiti Cigana” PDF Ispis E-mail
Utorak, 28 Veljača 2012 12:14
Valjda revoltirani nedavnom provalom koju su doživjeli, članovi Hrvatskog planinarskog društva Martinšćak, odnosno autori njihove službene web stranice na skandalozan su i neprihvatljiv način, u članku punog mržnje i ksenofobije izvijestili o ovom događaju za kojeg su okrivili cijelu romsku zajednicu uz pitanje “zna li netko kako se mogu riješiti Cigana”.
 
U tekstu kojeg prenosimo u cijelosti, navode bez čega su sve u provali ostali, dok neimenovani autor u tekstu punom pravopisnih grešaka navodi i “recepte” za rješavanje problema kao da su ljudi nekakva pošast.
Više...
 
Bleiburg: Moguće ukidanje pokroviteljstva, ali i spomendana PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 10:08
Pitanje saborskog pokroviteljstva pokrenuo je povjesničar Daniel Ivin, koji smatra da tradicionalna komemoracija na Bleiburškom polju nema smisla osim uzdizanja ustaštva i NDH. Adresat, predsjednik Sabora, još se ne izjašnjava, kao ni Kukuriku koalicija
 
O saborskom pokroviteljstvu nad komemoracijom bleiburškim žrtvama Predsjedništvo Sabora neće odlučivati u skorije vrijeme, jer do godišnjice bleiburške tragedije, koja se obilježava u subotu ili nedjelju najbližu 15. svibnju, ima još dovoljno vremena. Pitanje pokroviteljstva pokrenuo je nedavno povjesničar Daniel Ivin, koji je od predsjednika Sabora Borisa Šprema zatražio da čelništvo Sabora preispita odluku o pokroviteljstvu smatrajući da ga treba ukinuti. Ivin smatra da tradicionalna komemoracija na Bleiburškom polju nema smisla osim uzdizanja ustaštva i NDH, tim više što se, kako je ustvrdio, nisu dogodila masovna ubojstva, jer je ubijeno tek oko 20 ustaša.
Više...
 
Komemoracija za Pietra Iva PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 26 Veljača 2012 15:02
Na dan pogibije, jučer je održana komemoracija za Pietra Ivu, prvu žrtvu fašizma u Rovinju. Uz polaganje vijenca na spomen ploču zgrade na Trgu na mostu, gdje je stradao, Katarina Juričić je podsjetila na vrijeme i okolnosti tog događaja.
 
Rasizam u hrvatskoj nogometnoj ljigi: Belle opet na udaru hukanja s tribina PDF Ispis E-mail
Subota, 25 Veljača 2012 11:58
Tjedan dana nakon što su kamerunskog nogometaša Istre Henrija Bellea rasistički vrijeđali navijači Dinama, isto su ponovili i navijači Hajduka.
 
Kao i u Puli, Belle nije samo jednom bio meta odvratnog oponašanja majmunskog glasanja: Kada se zatekao ispod sjeverne tribine nakon gola gostiju u 52. minuti, prvi put je krenulo "majmuniranje".
 
Nešto kasnije se sa poljudskog sjevera opet začulo hukanje. Za razliku od utakmice u Puli, kada sudac nije reagirao na ova vrijeđanja, na Poljudu je Vlado Svilokos odmah naredio da se službeni spiker s razglasa pročita upozorenje publici.
Više...
 
<< Početak < « 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 » > Kraj >>

Stranica 98 od 117