Vijesti
Prijetnje izaslanstvu SABA RH na komemoraciji u Boričevcu PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 07:50

Na poziv Ministarstva branitelja RH od 21.lipnja 2017.godine Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je odredio svog izaslanika i delegaciju koja će biti prisutna komemoraciji za civilne žrtve roda Ivezić u Boričevcu 27.srpnja. Delegacija je bila u sastavu: STJEPAN ŠAFRAN, član Povjerenstva MB za groblja i grobišta i nestale, MARIJA BANAK, članica SABA, DRAGICA LOVREKOVIĆ-tajnica ZUABA ZŽ i Grada Zagreba i VIŠNJA HOTKO, predsjednica Odbora žena SABA RH.

Više...
 
Banski Grabovac BANIJA SE NIJE DALA POKORITI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Srpanj 2017 10:28

Na komemorativnoj svečanosti povodom 76. obljetnice prve oružane akcije banijskih partizana evocirana sjećanja te odana počast stradalima – borcima i narodu tog kraja. U svojim izlaganjima, govornici iskazali uvjerenje da će podsjećanje na slavne, ali tragične događaje u ovom kraju Hrvatske iz 1941. godine, pridonijeti afirmaciji istine o našem antifašizmu, što je od osobite važnosti za mlade

Više...
 
Abez: SPOMEN NA DOGOVOR O USTANKU PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26 Srpanj 2017 10:27

Polaganjem vijenaca kod spomenika u obliku okruglog stola i satom povijesti obilježena je 76. obljetnica partijskog sastanka na kojem je dogovoren početak oružanog ustanka naroda Korduna i Banije

Više...
 
PROŠLO JE 26 GODINA OD RUŠENJA SPOMENIKA STJEPANU FILIPOVIĆU UZ SRAMOTNU ŠUTNJU GRADSKIH VLASTI PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Srpanj 2017 13:07

TA ČUDESNA OBITELJ FILIPOVIĆ

„Ovako su bili hrabri samo kršćanski apostoli“, zabilježio je lokalni novinar u Valjevu riječi jedne žene iz okupljenog mnoštva, koje se sabralo na trgu tog 22.svibnja 1942. godine nešto prije 13.00 sati, prisustvovati vješanju Stjepana Filipovića. Taj narod na trgu i ta žena koja je opčinjena hrabrošću Stjepana Filipovića, koji uzvikuje antifašističke parole dok ga vode ulicama Valjeva na gubilište, nisu tada ni slutili da prisustvuju povijesnom činu i da će fotografija tog smaknuća postati jedan od najvećih simbola Drugog svjetskog rata, a da će Stjepan Filipović, zahvaljujući toj fotografiji, otići u vječnost i ući u legendu.

Više...
 
" Molitve za ateistu" PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Srpanj 2017 13:01

Pod Gorjancima nedaleko Novog Mesta u Sloveniji, Tito je vise puta posjetio Pleterski  karuzijanski samostan, (lijecili bolesne partizane). Ovdje je Tito ostao u najljepsoj uspomeni. To je rekao i njihov prior, Janez Drole: "Svako koji je sa Marsalom dosao u doticaj, svako kojem je stisnuo ruku, svako zna da je u njemu bila neka sila, neka moc koja je obuzimala covjeka, svako ga je zavolio.... U Pleterju se zanimao za nas zivot. Svaka ga je pojedinost zanimala, od fratarske celije, biblioteke, crkve, pa do vrta u kojem je nasao neko cvijece za koe je kazao da ga nema na Brijonima... Nasa kuca ima Marsala u najljepsoj uspomeni, a ostace, takodjer, u nasoj uspomeni i u nasim molitvama".

Ivan Pavicevac

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 115