Vijesti
Smokvica – obilježen državni praznik Dan antifašističke borbe ZAJEDNO OPĆINA I UDRUGA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:24

U organizaciji Općine Smokvica i Udruge antifašista Smokvica pred spomenikom poginulim antifašističkim borcima i žrtvama fašističkog terora u Smokvici je 22. lipnja obilježen državni praznik Dan antifašističke borbe. Prigodno je govorila Ivanka Stanojević, članica Predsjedništva Udruge antifašista Smokvice. Podsjetivši da je prije sedamdeset šest godina u šumi Brezovica kraj Siska formiran Sisački partizanski odred kao prvi partizanski odred ne samo u Hrvatskoj, ili bivšoj Jugoslaviji već u čitavoj tada okupiranoj Europi, i da je već sutradan Odred je izvršio prvu diverziju na pruzi Zagreb – Beograd, čime je započela oružana borba koja će prerasti u oslobodilački rat naroda protiv nacifašističkih osvajača i domaćih izdajnika, citirala je britanskog premijera W. Churchilla koji je tada u Parlamentu svoje zemlje rekao: „da su komunisti Jugoslavije, odnosno Hrvatske imali tu čast da prvi počnu borbu s okupatorom“.

Više...
 
Neodoljiva želja za revizijom povijesti HDZ SAMO DUŽNOSNIKE MJENJA, ALI ĆUD NIKADA • Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:21

Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta

Više...
 
"Neželjena baština" najbolji dokumentarni film festivala u Italiji PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:19

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić,  dobio je  Nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu , koji se je održao od  24.6.-1.7.2017. na talijanskom otoku Ischia  u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem je predsjedao legendarni poljski redatelj Krzysztof Zanussi.

Više...
 
ZAGREBAČKI ANTIFAŠISTI U AKCIJI UREĐENJA SPOMEN GROBLJA U PARKU PRIRODE PAPUK PDF Ispis E-mail
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:30

Marija–Maja Jelinčić, rođena u Feričancima u obitelji  Vičić, članica UABA JUG Zagreb i predsjednica Demokratske stranke žena Hrvatske, planinarila je prošle godine u Parku prirode Papuk i slučajno naišla na zapušteno partizansko groblje u predjelu zvanom Zdenčina udaljenom 6 km od Orahovice i u blizini Radlovca. Zatečena zapuštenošću tako velikog grolja, koje je i devastirano djelovanjem ljudi, predložila je Predsjedništvu UABA JUG akciju da se to groblje uredi u povodu jednog značajnog antifašističkog praznika.

Više...
 
ČOVJEK KOJI JE ŽIVIO I ZA DRUGE, A NE SAMO ZA SEBE – ZAŠTO KATOLIČKA CRKVA ŠUTI O SVEĆENICIMA PRIPADNICIMA ANTIFAŠISTIČKOG POKRETA? PDF Ispis E-mail
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:27

SVEĆENIK I PARTIZAN  FRA ALEKSANDAR RIBIČIĆ

Kada ste i da li ste uopće ikada čuli da crkva Katolička ili njeni biskupi, govore i ističu doprinos katoličkog svečenstva u hrvatskom (jugoslavenskom) partizanskom antifašističkom pokretu tijekom II. Svjetskog rata?

Naravno da niste.

Publicist Zvonimir Ivanković Vonta je iznio podatak o 118 katoličkih svećenika koji su sudjelovali, na različite načine, u antifašističkom pokretu kojeg je vodila Komunistička partija Hrvatske (KPJ), pod vrhovnim zapovjedništvom Josipa Broza. U drugom svjetskom ratu ubijena su 43 katolička svećenika kao pripadnici antifašističkog pokreta, a u Jasenovcu je ubijeno njih osam.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 112