Vijesti
Autobus Calypso za 8. mart PDF Print E-mail
Sunday, 07 March 2021 19:33

Dok autobusom zvoni glas Silvane Armenulić, i žive i nežive, s kojom svi pjevaju – Noćas mi srce pati… prenaglo me probudi taj refren i eto me, nekoga Osmog marta, u međuprostoru oblaka, u kome nisam sigurna da li taj dan više postoji, osim kao obični, svakodnevni datum.

opširnije...
 
Prije sto godina utemeljen je Međunarodni dan žena PDF Print E-mail
Saturday, 06 March 2021 12:20

Od II. međunarodne konferencije žena komunista 1921. godine, 8. ožujka slavi se kao Međunarodni dan akcije za jednaka prava žena. Već 1910. godine, na prijedlog Clare Zetkin, Međunarodni kongres žena u Stuttgartu odlučio je o proglašenju godišnjeg danu agitacije za pravo glasa žena. To je ostvareno u brojnim zemljama: listopadskom revolucijom u Rusiji i novembarskom revolucijom u Njemačkoj. U spomen na štrajk petrogradskih žena 1917. godine, što je bio uvod u revoluciju u veljači, Međunarodni dan žena utvrđen je 1921. godine.

opširnije...
 
Kako zaštiti spomenike NOB-a PDF Print E-mail
Thursday, 04 March 2021 14:58

Počeci zaštite kulturno-povijesnih spomenika u RH sežu u sredinu 19. stoljeća brigom za tzv. starine koje danas zovemo kulturna dobra naroda.

opširnije...
 
Bećarac našvrljan ćirilicom PDF Print E-mail
Thursday, 04 March 2021 14:48

Ćirilica je slavensko pismo, a Hrvati su Slaveni. Tako je ćirilica i hrvatsko pismo.

Ona je i službeno pismo u Europskoj Uniji.

No, sveučilišni profesor Davor Filipović se hvali i ponosi time što ne zna ćirilicu.

opširnije...
 
Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata PDF Print E-mail
Thursday, 04 March 2021 14:39

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin posjetio je 22. veljače 2021. MRC Maribor - Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata Maribor i Muzej Stalag XVIII D (bivši nacistički logor sovjetskih ratnih zarobljenika ). Nakon obilaska Muzeja, koji još nije službeno otvoren, uslijedio je konstruktivan sastanak o zajedničkoj suradnji, a posebno o međunarodnoj konferenciji veterana, koju MRC Maribor planira organizirati tijekom druge polovine lipnja ove godine. Konferencija će biti posvećena suradnji i zajedničkom doprinosu braniteljskih organizacija Slovenije, zemalja bivše Jugoslavije i Rusije.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 190