Vijesti
The Chilean people overcomes the legacy of the Pinochet dictatorship PDF Print E-mail
Saturday, 31 October 2020 14:55

At the end of October, a referendum was held in Chile to decide whether the constitution imposed by the Pinochet military dictatorship in 1980 should be repealed and a new constitution drafted in a broad social dialog.

opširnije...
 
75 years United Nations PDF Print E-mail
Saturday, 31 October 2020 14:46

The FIR as international umbrella organization reminds with this newsletter of the official establishment date of the United Nations, 24 October 1945.

opširnije...
 
ISTRIZACIJA HRVATSKE ? PDF Print E-mail
Saturday, 31 October 2020 14:39

Kada iz Hrvatske izguraš Josipa Broza, ostaje ti Ante Pavelić !

Bez obzira što smo na tu činjenicu odavno i uporno godinama upozoravali, upravo se to Hrvatskoj i dogodilo. Istina, on, Ante Pavelić još uvijek nije tu u original izdanju, njegov je grob u Madridu, ali mnogi su njegovi ministri, generali i mužikaši tu oko nas, a tu su i njegove regimente i legije, tu je i „Za Dom Spremni“, a nađe se i pokoja kuna. Zauzeli su najbolje pozicije vidljivosti, najprometnije ulice i najljepše trgove, avenije i obale, a ludilo je otišlo toliko daleko da im se dižu spomenici, služe mise, a državne delegacije komemoriraju njihova počivališta.

Read more...
 
STRANAC U HRVATSKOJ – ŠIMUN FILIPOVIĆ PDF Print E-mail
Saturday, 31 October 2020 14:31

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka

na brdovitom Balkanu,

umrla je mučemičkom smrću

četa đaka

u jednom danu“

stihovi su pjesme „Krvava bajka“ srpske i jugoslavenske pjesnikinje Desanke Maksimović (1898.-1993.), koji će se urezati za sva vremena u naše živote i sjećanja, a posebice u ove dane memoriranja i obilježavanja kragujevačke tragedije od 21.10.1941. godine, kada je prije 79 godina strijeljano 2.792 nedužnih civila u odmazdi njemačkog okupatora. Svoj je život tog dana izgubilo i 300 đaka i prefesora kragujevačke gimnazije.

opširnije...
 
Ususret 76. obljetnici oslobođenja Grada Zadra od fašizma PDF Print E-mail
Saturday, 31 October 2020 13:33

Sretan Ti dan oslobođenja dragi Zadre!

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti s gotovo tri milenija postojanja kao što je to naš Grad Zadar. Još manje je onih koji se mogu pohvaliti s toliko ljepota i tako dinamičnom poviješću. I upravo zbog te svoje ljepote koja je dominantna u odnosu na sve druge atribute koji Zadar čine jedinstvenim i poželjnim mjestom za življenje, Zadar je kroz povijest bio suočen s mnogim nasrtajima na tu ljepotu, na svoju slobodu i opstojnost. Vjekovima su se oko njega događale razne razne političke i vojne intrige većih i jačih sila iz kojih je on snagom svojih građana vođenih ljubavlju naspram svojega grada uvijek izlazio kao pobjednik.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 180