Vijesti
BLESAVI HRVATSKI DESNIČARI PDF Print E-mail
Sunday, 24 May 2020 12:22

Ustani bane Hrvatska te zove, zove,

Ustani bane Jelačiću“.

Stihovi su ovo pjesme koja se pjevala i čula uvijek kada je narodu bilo teško, sazivajući „uskrsnuće“ bana Jelačića (1801-1859), hrvatskog narodnog junaka. Hrvati i Mađari, dva bliska susjedna naroda, dijelila su sudbinu u više stoljeća zajedničkog života, ponekad međusobno i ratujući, ali isto tako su znali zajedno i udruženi boriti se protiv drugih. No u Austro-ugarskoj kao zajedničkoj državi, Mađari su uvijek bili iznad, a k tome Hrvatska kakvu poznajemo bila je podijeljena, Dalmacija je data na upravu Beču, a Hrvatska i Slavonija su bile pod upravom Budima i Pešte. Tako je s njima podijeljenima bilo lakše vladati, ali je istovremeno ta podijeljenost postavila ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije kao osnov nacionalnog programa, a što će se oživotvoriti tek stvaranjem Jugoslavije. Koliko kod to bilo teško ćuti današnjim hrvatskim nacionalistima, upravo zahvaljujući pojavi i postojanju Jugoslavije ostvareno je hrvatsko narodno ujedinjenje. Bez Jugoslavije ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije bilo bi i ostalo samo pusta neostvarena želja

opširnije...
 
U Kumrovcu obilježen Dan radosti – mladosti PDF Print E-mail
Sunday, 24 May 2020 11:08

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu delegacije Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec i Udruge Josip Broz Tito obilježile su u subotu Dan mladosti - radosti.

opširnije...
 
Review: one year after the European elections PDF Print E-mail
Friday, 22 May 2020 14:44

One year ago, the European Parliament was newly elected. For this, the anti-fascist forces all over Europe got involved in this political discussion with great commitment - not to vote for a certain party, but to make their demands clear. Because "the victory of the right-wing forces in the next European elections could destroy the unifying European project by condemning the continent to economic and social decline, to the gradual abolition of rights, to the deterioration of representative and participatory democracy". (Call of the FIR)

opširnije...
 
NESLAVNI KRAJ PREDSJEDANJA EU PDF Print E-mail
Friday, 22 May 2020 02:11

Bez obzira na to što će se dogoditi do kraja hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom, ono će ostati ne samo zapamćeno, nego i označeno – kao žigom sramote – izjavom premijera na sjednici vlade, u četvrtak, 14. svibnja. Toga je dana, naime, predsjednik hrvatske vlade kao na pladnju ponudio krunski argument bilo onima koji priželjkuju da se Hrvatska totalno diskvalificira kao “punokrvna” članica Evropske unije, bilo onima koji se toga boje.

opširnije...
 
RH 20200520 PDF Print E-mail
Wednesday, 20 May 2020 12:55

PRIMJER MLADIH ANTIFAŠISTA IZ SARAJEVA

Da je i nedavno obilježavanje Bleiburga i Križnog puta još jedna od niza desničarskih manifestacija kojoj nije cilj odavanje pijeteta stradalim „nevinim žrtvama“, nego prizivanje aveti prošlosti s nakanom pokušaja afirmacije ustašluka i izdajničke NDH i po tko zna koji put blaćenje partizana i herojske i pobjedničke NOB-e. To je uvijek isto – novi pokušaj, da se pobjeda antifašističke koalicije i u njoj partizanskih boraca NOV-e nad zlom nacifašizma, propast, bježanje i poraz sramotne NDH, i ovaj put poslije 75 godina, pokušava pretvoriti u pobjedu. Malo sutra – to povijest nikada neće dozvoliti.

Kako je stjecajem okolnosti ovogodišnje obilježavanje Bleiburga i Križnog puta bilo organizirano na nekoliko lokacija, određeno je da u sarajevskoj Katedrali misu predvodi Kardinal Vinko Puljić. Ta neodgovorna igra s poviješću izazvala je brojna negodovanja u multietničkom Sarajevu. Svoj prilog dali su i mladi iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novo Sarajevo, koji su prošle godine posjetili Udrugu antifašista Dubrovnik. Uz sudjelovanje u mirnom prosvjedu na dan održavanja mise u Sarajevu 16. svibnja ove godine, nekoliko dana prije pismom su se obratili Kardinalu Vinku Puljiću, kojeg prenosimo u cijelosti:

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 166