Vijesti
95 years Mikis Theodorakis PDF Print E-mail
Saturday, 01 August 2020 16:36

World famous artist and anti-fascist

The FIR congratulates the legendary Greek composer and anti-fascist Mikis Theodorakis, who could celebrate his 95th birthday at the end of July 2020.

opširnije...
 
I BAN JELAČIĆ BI PODRŽAO PUPOVCA PDF Print E-mail
Saturday, 01 August 2020 16:28

Ponavljajući riječi prisege, zakletve, ispred dvije lijepo urešene voštane svijeće između kojih je stajalo raspelo, pred pravoslavnim srpskim patrijarhom i metropolitom Josifom Rajačićem, visoko dignuvši ruku sa tri prsta u vis „umješten“ je, dakle svečano ustoličen za hrvatskog bana 5.6.1848. godine Josip jelačić. Tada, prije gotovo 200 godina, činjenica da najpoznatiji hrvatski ban u povijesti, čije ime nosi najvažniji trg u Republici Hrvatskoj, onaj centralni u glavnom gradu Zagrebu, Josip Jelačić (1801-1859) biva ustoličen pred pravoslavnim patrijarhom Rajačićem (1785.-1861.) gotovo da nije nikome smetala, zanemarimo li nekolicinu biskupa, pače predstavljala je dobitak i za Hrvate i za Srbe. Niti je ban Jelačić tim činom postao manji katolik, niti je patrijarh Rajačić poslije toga bio veći pravoslavac. To se tada nije mjerilo na taj način, tim aršinom bi im se danas sudilo. Danas, kada se Hrvati i Srbi teško mogu dogovoriti i oko puno benignije stvari od jednog ustoličenja za bana, kada se nisu u stanju dogovoriti 25 godina niti o načinu obilježavanja jednog državnog praznika u Kninu, ili oko toga treba li hrvatska vlada iskazati sučut i žaljenje za nevinim civilnim srpskim žrtvama poslije „Oluje“, primjerice u Gruborima? Zvuči optimistično da ćemo po svemu sudeći ove godine imati i predstavnike Srba u Kninu na obilježavanju „Oluje“ i predstavnike hrvatske Vlade u Gruborima.

opširnije...
 
U GLINI ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA NEDUŽNE ŽRTVE USTAŠKIH ZLOČINA PDF Print E-mail
Saturday, 01 August 2020 16:25

ANTIFAŠISTIČKA liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizirali su u Glini skup sjećanja na nedužne žrtve ustaškog zločina koji se dogodio u ljeto 1941. godine.

opširnije...
 
Spomenik u Pakoštanima PDF Print E-mail
Wednesday, 29 July 2020 14:53

Poštovani gospodine Načelniče Općine Pakoštane,

s tugom i nevjericom suočili smo se sa slikom koju nam je poslao nepoznati građanin, na kojoj se vidi skrnavljenje spomenika partizanima, a koji je postavljen kao znak sjećanja na iskrcavanje veće partizanske postrojbe u Pakoštanima i koja je nastavila svoj oslobodilački put po Hrvatskoj sve do konačnog sloma fašizma i vraćanja dijela Dalmacije (sa Zadrom) u sastav svoje matice - Hrvatske.

opširnije...
 
FAŠIZMU U DEMOKRATSKOJ HRVATSKOJ NEMA MJESTA PDF Print E-mail
Wednesday, 29 July 2020 14:50

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske govorio je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu., 26. Srpnja 2020. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti (preuzeto s portala tacno.net)

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 173