Vijesti
NOVI DETALJI O STEPINČEVIM PISMIMA: Što je o logorima, Židovima i ‘nearijevcima’ pisao Paveliću i Artukoviću; Je li moglo drugačije? PDF Print E-mail
Wednesday, 31 March 2021 20:00

Je li Stepinac mogao postupati i djelovati drugačije za vrijeme NDH? Komentira Hrvoje Klasić

opširnije...
 
Donosimo dijelove Stepinčevih pisama o ustašama, Paveliću, Srbima i rasnim zakonima o kojima priča Porfirije i Hrvatska PDF Print E-mail
Wednesday, 31 March 2021 19:55

Donosimo dijelove pisama koje je Alojzije Stepinac slao papi Piju XII.

Prije nego što kažem nešto o reakcijama na posljednji intervju koji je HRT-u dao patrijarh SPC Porfirije htio bih još jednom javno izraziti svoje mišljenje o osobi koja je u glavnom gradu Hrvatske provela proteklih sedam godina u svojstvu mitropolita zagrebačko – ljubljanskog. Pritom nažalost nemam iluzija da će moje riječi doprijeti do onih zaslijepljenih nacionalizmom i isključivošću, onih koji se, da stvar bude “bolja”, nazivaju kršćanima, a koji kršćanstvo niti poznaju niti razumiju. Dakle, ako je Porfirije Perić problem hrvatsko-srpskih odnosa onda Hrvati i Srbi nemaju problema, a ako o patrijarhu Porfiriju ovisi kakvi će biti odnosi između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve onda su ti odnosi na dobrom putu da postanu bolji nego što su ikada u povijesti bili.

opširnije...
 
Odlikovani za zasluge u Drugom svjetskom ratu PDF Print E-mail
Wednesday, 31 March 2021 19:52

Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odlikovao je, za zasluge u II. svjetskom ratu, medaljom «75 godina oslobođenja Bjelorusije od njemačko-fašističkih osvajača», Antuna (Tonća) Baranovića i Palminu Poljak iz Splita.

opširnije...
 
Corona prosvjedi u Europi PDF Print E-mail
Wednesday, 31 March 2021 19:50

Pandemija Corone čvrsto se steže ne samo u europskim zemljama. Unatoč početku cijepljenja, mnoge su vlade nastavile usvajati mjere zaključavanja kako bi suzbile nekontrolirano širenje virusa i tako preopteretile svoje zdravstvene sustave.

opširnije...
 
U Zagrebu šetnja lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima PDF Print E-mail
Wednesday, 31 March 2021 19:48

Uoči 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, u Zagrebu je 27. ožujka organizirana šetnja gradskim lokacijama povezanima s ustaškim režimom i stradanjima, te je ocjenjeno da je tema antifašističkog otpora i ustaških zločina zanemarena u hrvatskim školama.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 190